Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Το πλεόνασμα-μαμούθ φέρνει μειώσεις φόρων! Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα,...

Πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα, για την λήψη μέτρων με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα. Οι σκέψεις του ΥΠΟΙΚ που θα αποτυπωθούν στο αναπτυξιακό σχέδιο

 Το υπερπλεόνασμα του 4% που καταγράφηκε επισήμως το 2017, αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να υιοθετήσει μέτρα που θα έχουν ουσιαστικό
κοινωνικό πρόσημο και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν σημαντικά το αριστερό της προφίλ. Η λήψη μέτρων με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και οι παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας, προκειμένου να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου, για τη μεταμνημονιακή εποχή, που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.  

Τροφοδότης των κοινωνικών παροχών που «οραματίζεται» η κυβέρνηση για τη νέα μνημονιακή εποχή, είναι το υπερπλεόνασμα που διαμορφώθηκε σε 4% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε σε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Κύριος στόχος του οικονομικού επιτελείου όπως θα περιγράφεται στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, είναι η φορολογική «ανακούφιση» των πολιτών, καθώς επίσης και οι παρεμβάσεις επί τω βέλτιστω στο Ασφαλιστικό, με σημείο αναφοράς την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να προσανατολίζεται μεταξύ άλλων στα εξής:

• Στη μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.

• Στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 2% (από 22% στο 20%).

• Στη μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%.

• ΣτηνκΚατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα ως 30.000 ευρώ τον χρόνο

Επιπρόσθετα το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Εθνος, επεξεργάζεται πλάνο που προβλέπει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό από τον φόρο έως 700 ευρώ με μέγιστο όφελος τα 70 ευρώ.

Σ’ ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις στα Εργασιακά, κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση αποτελεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση το πορτογαλικό μοντέλο. Στο σχεδιασμό του Μαξίμου προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, αρχής γενομένης μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος.

http://www.sofokleousin.gr


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις