Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Λαχανόχοντρος... το λαχανόρυζο της Κρήτης!

Ενναλακτικός, νόστιμος και υγιεινός τρόπος να φάμε το λαχανόρυζο.

Στην Κρήτη είναι εξαρετικά διαδεδομένη η χρήση του χόντρου.
Ο χόντρος είναι σπασμένο σιτάρι, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία, πέρα από ένα κοσκίνισμα για να φύγουν τα περιττά φλούδια. Τον χρησιμοποιούν πολύ συχνά αντί του ρυζιού, είναι πεντανόστιμος και πλούσιος σε φυτικές ίνες. Δεν υπήρχε σπίτι στην Κρήτη που να μην έχει χειρόμυλο και να αλέθει το σιτάρι της είτε για χόντρο είτε για αλεύρι.

Θέλει λίγη περισσότερη ώρα βράσιμο αλλά είναι νοστιμότατος και πολύ πιο υγιεινός από το ρύζι!

Κόστος: χαμηλό, Δυσκολία: εύκολη, Χρόνος: 1,5 ώρα με την διαδικασία προετοιμασίας.

Υλικά
4 μερίδες
1/2 λάχανο (μετρίου μεγέθους) υπολογίστε 1 κιλό
3-4 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
200 ml ελαιόλαδο
100 γρ. χόντρος(2 φλυτζανάκια του Ελληνικού καφέ)
αλάτι
πάπρικα
3-4 μπαχάρια
2 φύλλα δάφνης
150 ml σάλτσα ντομάτας
10 φυτζανάκια του Ελληνικού καφέ νερό ζεστό

Οδηγίες

Κόβουμε το λάχανο σε μέτριου πάχους κομμάτια και φυλάμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια, φυλάμε κι αυτά στην άκρη.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια.

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε ως να γυαλίσει καλά. Προσέχουμε μην μας καεί το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το λάχανο και το γυρίζουμε να λαδωθεί καλά και να γυαλίσει.

Σειρά έχουν τα καρότα. Μια βόλτα και αυτά.

Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πάπρικα, κουρκουμά, τα μπαχάρια και τα φύλλα της δάφνης.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτάκια ίσα να μαλακώσει το λάχανο ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον χόντρο και το νερό βρασμένο.

Σκεπάζουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε, μην μας κολλήσει.

Δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε πως έγινε (γενικά δεν μαλακώνει όπως το ρύζι, θα κρατάει λίγο στο δόντι, αλλά λίγο) και διορθώνουμε στο αλάτι. Αν θέλει κι άλλο προσθέτουμε λίγο νεράκι, ζεστό πάντα!

Μόλις γίνει, αποσύρρουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Το αφήνουμε να σταθεί για ένα τεταρτάκι να "τραβήξει".

Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και φέτα (για την περίοδο εκτός νηστείας) ή με ελιές. Το φρέσκο ψωμάκι προαιρετικό.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις