ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΩΣ Η LADY «D» (ΝΤΑΪΑΝΑ),ΕΙΧΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ
ΤΗΝ ΜΚΟ «THE HALO TRUST» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 31/08/1997
Σε δεκάδες χρόνια φυλακή καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι σε ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από κονδύλια του ΥΠΕΞ
Ομόφωνα αθώος και με απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση κηρύχθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Για την υπόθεση είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος μετά τις αποκαλύψεις για «πάρτι» εκατομμυρίων που γινόταν στις ΜΚΟ και μάλιστα ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τον τρόπο με τον οποιο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.
Το «κόλπο»
Στη δίκη , πέραν του Αλεξ Ρόντου κατηγορούνταν ακόμα επτά άτομα και η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων , περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000 – 2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Στη δίκη , πέραν του Αλεξ Ρόντου κατηγορούνταν ακόμα επτά άτομα και η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων , περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000 – 2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η… αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα. Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της. Ετσι εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.
Αθώοι και ένοχοι
Το δικαστήριο :
Το δικαστήριο :
-Αθώωσε ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του Γ. Μαντζουράνη και Ι. Μαγκανιάρη πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και αυτός αποδεχόταν, καλόπιστα πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους. Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Αποδέχτηκε επίσης ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του Ρόντου, πλαστογραφήθηκε.
-αθωωσε επισης 3 υπαλλήλους υπουργειων που ειχαν εμπλακεί.
-καταδίκασε σε 16 χρονία κάθειρξη τον δημοσιογραφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη συζυγό του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθεριξη 5 ετών.
-καταδίκασε επισης τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών.
Όταν το Hot Doc αποκάλυπτε τις σχέσεις του Λοβέρδου με τη ΜΚΟ για τις αποναρκοθετήσεις
Την «αδυναμία» που είχε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» είχε αποκαλύψει με εκτενές ρεπορτάζ το περιοδικό Hot Doc από το 2014, όπως επίσης και τη σχέση του με τον καταδικασθέντα σήμερα σε 16 χρόνια κάθειρξη πρόεδρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ και δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο.
Του Βαγγέλη Τριάντη
Πρόκειται για δημοσίευμα στις 27 Φεβρουαρίου 2014 με τίτλο «(Love)ρδος για τις ΜΚΟ και τις αποναρκοθετήσεις» στο οποίο περιγράφονταν αναλυτικά η εύνοια που είχε επιδείξει ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ το 2002 ως υφυπουργός Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ εκτοξεύτηκε κατακόρυφα την περίοδο 2002 – 2004 όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο κ. Λοβέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 1.144.533 ευρώ που έλαβε κατά τα έτη 2000 και 2001, εκτοξεύτηκε σε 7.841.064 ευρώ την τριετία 2002-2004.
Εκτός όμως από την αύξηση της χρηματοδότησης προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, το Doc είχε δημοσιεύσει φωτογραφικά ντοκουμέντα στα οποία εμφανίζονταν ο κ. Λοβέρδος να ξεναγείται από τον καταδικασθέντα δημοσιογράφο Κώστα Τζεβελέκο το 2002 στο Λίβανο στις εγκαταστάσεις όπου γινόταν η αποναρκοθέτηση. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες ο Ανδρέας Λοβέρδος χαμογελαστός συγχαίρει έναν έναν προσωπικά του άντρες του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης (IMI) οι οποίοι φορούσαν και τα ανάλογα διακριτικά. Οι φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc προέρχονταν από την ιστοσελίδα του διεθνούς κέντρου αποναρκοθέτησης οι οποίες από το 2013 είχαν κατέβει από την ιστοσελίδα της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
Διαβάστε σχετικά: Ένοχοι Τζεβελέκος και δυο πρέσβεις για την υπόθεση με τη ΜΚΟ – Αθώος ο Άλεξ Ρόντος
Οι καταγγελίες του σημερινού επικεφαλής της ΥΔΑΣ
Το Hot Doc είχε δημοσιεύσει επίσης και συγκεκριμένες καταγγελίες που είχαν γίνει προς τον κ. Λοβέρδο αναφορικά με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ και τη χρηματοδότηση που είχε λάβει. Ήταν 16 Φεβρουαρίου 2004 όταν ο τότε πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο Νίκος Βαμβουνάκης και σημερινός επικεφαλής της ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών, είχε ζητήσει από την ΥΔΑΣ να του κοινοποιήσει στοιχεία για τις αποναρκοθετήσεις στην περιοχή. Το κείμενο είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο του κ. Λοβέρδου. Ο έλληνας πρέσβης ωστόσο δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. Όπως δεν έλαβε και από τον διάδοχο του κ. Λοβέρδου, Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η συμπάθεια του κ. Λοβέρδου προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ φάνηκε και από επίσημες δηλώσεις που είχα κάνει το φθινόπωρο του 2003.
«Είχαμε πει και στο παρελθόν ότι μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών είναι το έργο αποναρκοθέτησης στην περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Υπεύθυνη για την πορεία και την πρόοδο του έργου αυτού είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.
Είχαμε πρόσφατα την εξαιρετική τιμή η δράση αυτή να τύχει αναφοράς στην Έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Προσωρινή Δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL), όπως κατατέθηκε και εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα, στην παραπάνω έκθεση για την περίοδο από 15 Ιανουαρίου 2003 έως 23 Ιουλίου 2003, και στο τμήμα που αναφέρεται στην κατάσταση στην περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης που χρηματοδοτείται από την Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, συνέβαλε στην εντυπωσιακή πρόοδο που υπήρξε στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης με τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης του Λιβάνου και διαφόρων δωρητών.
Η αναφορά αυτή αποτελεί απόδειξη της σημασίας που δίνεται από τη διεθνή κοινότητα στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και της εύστοχης επιλογής και διαχείρισης των κονδυλίων που διατίθενται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Ένοχοι Τζεβελέκος και δυο πρέσβεις για την υπόθεση με τη ΜΚΟ – Αθώος ο Άλεξ Ρόντος
Με ποινές κάθειρξης καταδίκασε τον Κωνσταντίνο Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία¬ Αναστασία Μακρυνιώτη το Δικαστήριο για την υπόθεση με τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης στο Κέρας της Αφρικής. Αθώο έκρινε τον Άλεξ Ρόντο.
Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ομόφωνα αθώο και με απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου, πρέσβη της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Άλεξ Ρόντο για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».
Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Αλ. Ρόντο καθώς αποδέχτηκε τον ισχυρισμό των συνηγόρων του Γ.Μαντζουράνη και Ι.Μαγκανιάρη πως αυτός υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις, και αυτός αποδεχόταν, καλόπιστα, πως έπρατταν σωστά το καθήκον τους. Αποδέχτηκε ακόμα πως απουσίαζε διαρκώς στο εξωτερικό σε σημαντικές αποστολές του ΥΠΕΞ και δεν είχε άμεση εποπτεία της υπηρεσίας. Αποδέχτηκε επίσης ότι σε δυο περιπτώσεις η υπογραφή του Ρόντου, πλαστογραφήθηκε.
Παράλληλα το δικαστήριο
-αθώωσε επίσης 3 υπαλλήλους υπουργείων που είχαν εμπλακεί.
-καταδίκασε σε 16 χρόνια κάθειρξη τον δημοσιογράφο, πρόεδρο της ΜΚΟ Κων. Τζεβελέκο και τη σύζυγό του Μαρία¬ Αναστασία Μακρυνιώτη σε κάθειρξη 5 ετών.
-καταδίκασε επίσης τους πρέσβεις Νικ. Τσαμαδό σε κάθειρξη 12 ετών και Νικ. Μπάζα σε κάθειρξη 14 ετών.
Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ θα αποφανθεί επί των αιτημάτων αναστολής εκτέλεσης των ποινών.
Το «κόλπο»
Στη δίκη , πέραν του Αλεξ Ρόντου κατηγορούνταν ακόμα 7 άτομα και η υπόθεση αφορά την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000¬2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε διάφορες ξένες χώρες και συγκεκριμένα στον Λίβανο, στο Ιράκ, στη Βοσνία¬Ερζεγοβίνη.
Η ΜΚΟ εξασφάλισε επιχορηγήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ για 8 προγράμματα αποναρκοθέτησης.
Ωστόσο, η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η… αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.
Ενώ η ΜΚΟ όφειλε να συμμετέχει σε ποσοστό 25% στα προγράμματα (συνεισφέροντας τουλάχιστον κατά 15% σε είδος ή χρήμα από δικές της πηγές ή και τρίτες, όπως από χορηγίες και δωρεές), επιχείρησε να συγκαλύψει με «τρικ» την ελάχιστη συμμετοχή της.
Έτσι, εμφάνιζε τους ξένους εργαζόμενους σε προγράμματα αποναρκοθέτησης (ναρκαλιευτές κ.λπ.) ότι επέστρεφαν στη ΜΚΟ το 20¬-30% των αποδοχών τους ως δωρεά χωρίς να καταχωρίζονται τα ποσά αυτά στα βιβλία, αλλά συναθροίζονταν στο ποσοστό της δικής της συμμετοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της χρηματοδότησης.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι κάποια ποσά κατέληξαν σε πληρωμή σούπερ μάρκετ, εστιατορίων, πάρκινγκ IX. Παράλληλα διαπιστώθηκε απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας ¬ (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ.
Για την υπόθεση είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος μετά τις αποκαλύψεις για «πάρτι» εκατομμυρίων που γινόταν στις ΜΚΟ και μάλιστα ήδη έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου