Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα μια ηχηρή πρόσκληση προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές υπέρ της πολυμερούς προσέγγισης και της παραμονής
των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του που εκφώνησε ενώπιον του Κογκρέσου, ασκώντας κριτική στο σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, στην ομιλία του που εκφώνησε στα αγγλικά και διήρκησε 45 λεπτά, τάχθηκε κατά των εθνικιστικών τάσεων.
«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό. Δεν είναι επιλογή. Μπορεί να είναι μια θεραπεία προς τους φόβους μας. Όμως το να κλείσουμε την πόρτα στον κόσμο δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» δήλωσε ο Μακρόν, έπειτα από μια εισαγωγή στην οποία αναφέρθηκε στην γαλλο-αμερικανική φιλία.
Για τρία λεπτά οι Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές χειροκροτούσαν τον Γάλλο πρόεδρο μόλις εισήλθε στην αίθουσα.
Ενώπιον του Κογκρέσου, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τη χρησιμότητα των διεθνών θεσμών που ιδρύθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη στήριξη των ΗΠΑ, επικαλούμενος από τη μία τις ευαισθησίες των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών καθώς επέμεινε στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Αλλά από την άλλη και τις ευαισθησίες των Δημοκρατικών κοινοβουλευτικών καθώς μίλησε για προάσπιση της επιστήμης και του κλίματος, επαναλαμβάνοντας, προς τέρψη των τελευταίων, ότι δεν υπάρχει «πλανήτης Β».
«Είμαι βέβαιος ότι μια ημέρα οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, υπογράμμισε, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών, ορισμένοι εκ των οποίων φώναζαν «Ζήτω η Γαλλία», την ώρα που οι πολιτικοί αντίπαλοί τους παρέμειναν με τα χέρια σταυρωμένα, ορισμένοι εκ των οποίων, ωστόσο, χαμογελώντας.
Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, οι επευφημίες και τα γέλια του ακροατηρίου διέκοπταν την ομιλία, την οποία εκφώνησε ολόκληρη στα αγγλικά με εξαίρεση το τελικό της συμπέρασμα:
«Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η φιλία μας».
«Ποτέ»
Εδώ και καιρό ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ μιας νέας ευρύτερης συμφωνίας για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, το περίγραμμα της οποίας συζήτησε μία ημέρα πριν με τον Αμερικανό ομόλογό του, την οποία, ωστόσο, Μόσχα και Τεχεράνη καταρχήν απορρίπτουν.
«Αναφορικά με το Ιράν, ο στόχος μας είναι σαφής. Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Όχι τώρα. Όχι σε πέντε χρόνια. Όχι σε 10 χρόνια. Ποτέ» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα του συνόλου των παρισταμένων.
Στο θέμα του εμπορίου, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ ενός «δίκαιου και ισότιμου εμπορίου», όμως απέρριψε ως μη «συνεπή» κάθε εμπορικό πόλεμο μεταξύ συμμάχων, μια αναφορά στους δασμούς που εξετάζει ο μεγιστάνας πρόεδρος στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ο Ντε Γκώλ, ο Μιτεράν ή ο Σαρκοζί πριν από εκείνον, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την «άφθαρτη» γαλλο-αμερικανική φιλία, τονίζοντας την «ειδική σχέση» μεταξύ τους, έναν όρο που συνήθως αποδίδεται στις σχέσεις με τη Βρετανία.
«Δεν ανέμενα μια τόσο άμεση αντίθεση προς τον πρόεδρο» ήταν η εκτίμηση που διατύπωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ. Στο τέλος της ομιλίας του Μακρόν, πολλοί από του κόμμα του περίμεναν για μια χειραψία με εκείνον.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Καταγγελία σόκ από πατέρα!!!
-
Η κατάσταση πάνω στον πλανήτη Γη έχει ξεφύγει εδώ και αρκετό καιρό ωστόσο ολοένα και περισσότερα "παράξενα" περιστατικά έρχονται...
-
Ένα από τα πράγματα που αναρωτιόμαστε είναι γιατί η Πηνελόπη Αναστασοπούλου δεν βρίσκεται στην τηλεόραση.
-
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που «προτιμά» τις γυναίκες και η οποία προκαλεί μείωση στην οστική πυκνότητα μέσα από την ταχύτερη απώ...
-
Το μύστηριο γύρω από την πραγματική τοποθεσία που είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος πραγαμτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα της ιστορίας μα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου