Γράφει ο Ευάγγελος Καρακώστας
Την έκθεση του Fiscal Monitor δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαταράσσοντας το τεχνητό κλίμα της υπέρμετρης αισιοδοξίας το οποίο εδώ και
μήνες καλλιεργεί η κυβέρνηση της αριστεράς. Το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,9% του ΑΕΠ, μειωμένο κατά ο,6% εκείνου που προσδοκά η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία τη λήψη
νέων μέτρων περί τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αναλυτικά, η έκθεση που δημοσιοποίησε στις 18 Απριλίου στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ (έναντι κυβερνητικών προβλέψεων 3,5%) για το 2018, και 3,5% για τα έτη 2019-2022. Το 2023 εντούτοις, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσει στο 1,5%, ενώ την ίδια στιγμή η Ε.Ε. εκτιμά πως θα βρίσκεται στο 3%. Πού οφείλεται η εν λόγω διαφορά εκτιμήσεων ΔΝΤ και Ε.Ε.; Το μεν πρώτο πιέζει προς την κατεύθυνση της λήψης νέων μέτρων ή εναλλακτικά στην ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των δανειστών (εξαιτίας της τρύπας των 1,1 δισεκατομμυρίων), ενώ στην αντίπερα όχθη η Ε.Ε. προβαίνει σε αισιόδοξες προβλέψεις ούτως ώστε να αιτιολογηθεί η απροθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους. Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί στο 191,3% του ΑΕΠ για το 2018 και θα αρχίσει να μειώνεται κατά την προσεχή πενταετία.
Κυβερνητικές πηγές οι οποίες εμμένουν φυσικά στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» της χώρας μετά το πέρας του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αρνούνται την προοπτική λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Την ίδια όμως στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας θεωρεί αναγκαία την συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης μετά το καλοκαίρι, ιδιαίτερα για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας. Ο Γ. Στουρνάρας μάλιστα επισημαίνει πως «η προληπτική γραμμή στήριξης επ’ ουδενί ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο», σε μια προσπάθεια να μετριαστούν ή συγκρατηθούν τρόπο τινά οι εντυπώσεις από το κλίμα ευφορίας και συνάμα ψευδαισθήσεων που καλλιεργεί τεχνηέντως ο κυβερνητικός θίασος Τσίπρα-Καμμένου.
Μέσα σ’ αυτό το νοσηρό κλίμα εξαπάτησης της ελληνικής κοινής γνώμης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία για το συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2,013 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανέρχονται πλέον στα 101,6 δισεκατομμύρια! Στα τέλη του μηνός Φεβρουαρίου, το σύνολο των οφειλετών ανέρχονταν σε 3.964.279 φορολογούμενους, οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 1.739.301, ενώ όσοι βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 1.088.696.
Ποιά είναι λοιπόν η αλήθεια και τι μέλλει γενέσθαι; Την περιέγραψε γλαφυρά ο επίτροπος της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο των Τσίπρα και Τσακαλώτου, ως πιστών οικονομικών δολοφόνων του Λαού τους σύμφωνα με τις εντολές των Βρυξελλών, δεν άφησε περιθώριο αμφιβολιών για την περίοδο μετά τον προσεχή Αύγουστο: «Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα»!
Όσοι συνεπώς ράβουν τα κοστούμια της υποτιθέμενης «μεταμνημονιακής» εποχής, ας αλλάξουν πλευρό για να μην βρεθούν ξανά προ… «εκπλήξεως». Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου άλλωστε έχει περίτρανα αποδείξει πως ξέρει να «διεκδικεί», αφού πρώτα όμως πέσει στα τέσσερα, όπως κάποτε καταλόγιζε στους μνημονιακούς λακέδες της ΝΔ ο «επαναστάτης» συνοδοιπόρος των κομμουνιστών Π. Καμμένος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου