Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ανάλυση: Ορατό το ενδεχόμενο η Τουρκία να τεθεί εκτός ΝΑΤΟ.

Απολύτως ορατό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να τεθεί εκτός της συμμαχίας του NATO ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός,
διευκρινίζοντας ότι η «έξοδός» της δεν θα είναι οικειοθελής αλλά οι υπόλοιπες χώρες θα την εξαναγκάσουν σε αποχώρηση, καθώς οι απαιτήσεις της συμμαχίας από την χώρα δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ιδιαιτέρως όταν αυτή χάσει ένα τμήμα του Κουρδιστάν.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην συμμαχία, καθώς η Τουρκία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια τέτοια προοπτική.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Λυγερός ανέφερε ωστόσο ότι καμία υπερδομή δεν επιθυμεί να χάσει μέλος της, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό ενδέχεται στο μέλλον να λειτουργήσει εναντίον της.
«Αυτό που γίνεται τώρα με την Τουρκία είναι ότι το ΝΑΤΟ βλέπει με ξεκάθαρο τρόπο πως η χώρα δεν υποστηρίζει τα νατοϊκά συμφέροντα, αλλά κοιτάζει πιο πολύ τον εαυτό της, θεωρώντας ότι έχει πολλά προβλήματα με τους Κούρδους και κατά συνέπεια ώρες-ώρες εκθέτει το ΝΑΤΟ με την συμπεριφορά της», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι πλέον πολλά κράτη μέλη της συμμαχίας συζητούν ανοιχτά κι επισήμως για το θέμα, ενώ παλαιότερα αυτό συζητιόταν μόνο ανάμεσα σε διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.
Σημείωσε δε ότι η Τουρκία ναι μεν έχει οφέλη όντας εντός της συμμαχίας, ωστόσο γνωρίζει ότι θα τα χρησιμοποιήσει ως εκεί που μπορεί, καθώς αν οι απαιτήσεις γίνουν μεγαλύτερες, τόσο σε οπλικά συστήματα, όσο και σε συστήματα άμυνας ή περάσματα, τότε θα «κοιτάξει τον εαυτό της» όπως κάνει διαχρονικά.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να δούμε την δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχικής δύναμης η οποία θα λειτουργήσει ως αντί-ΝΑΤΟ, ο κος Λυγερός απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον δύσκολο, καθώς η δύναμη της Ρωσίας είναι τόσο μεγάλη που δεν θα επιτρέψει τον διαμοιρασμό της ισχύος σε έναν σχεδιασμό τέτοιου τύπου.
Όσον αφορά τα σημάδια αποστασιοποίησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, ο κος Λυγερός συμφώνησε, λέγοντας ότι αυτό που νιώθει στην πραγματικότητα η Τουρκία είναι ότι αποσταθεροποίηση έχουν υποστεί και οι ΗΠΑ.
«Στην πραγματικότητα πάντοτε οι ΗΠΑ ήταν υποχρεωμένες να δικαιολογήσουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, αλλά τώρα δεν την δικαιολογεί πια, με αποτέλεσμα και η Τουρκία να νιώθει ότι δεν έχει πλέον την ίδια υποστήριξη. Αυτό το διπλό γεγονός σε συνδυασμό με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, δείχνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλαιότερα, ποντάροντας πάνω στις διπλωματικές θέσεις», είπε.
Σε σχέση με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία αυτές τις ημέρες, η οποία συνδυάζεται με τα εγκαίνια τμήματος εγκαταστάσεων του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στο Άκκουγιου, ο κος Λυγερός έκανε λόγο για «παράδοση» της Τουρκίας σε σχέση με τα εν λόγω δεδομένα και την Ρωσία.
«Όπως ξέρουμε η Ρωσία είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη και κατά συνέπεια ήταν αναμενόμενο να θέλει να λειτουργήσει μαζί (με την Τουρκία) αυτό το νέο εργοστάσιο. Η Τουρκία έχει πολλά ενεργειακά “θέματα” και γι’ αυτό είναι απαραίτητο γι’ αυτή να μπει στην διαδικασία», είπε.
Όσον αφορά το κατά πόσο μέσα από αυτή την διαδικασία προκύπτει μια «τεχνητή συμμαχία» των δύο χωρών, ο κος Λυγερός ανέφερε ότι σταδιακά η Τουρκία δείχνει πως δεν βλέπει καμία προοπτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει καταστεί αναξιόπιστή ως μέλος του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, υπάρχει ένα φλερτ με την Ρωσία η οποία θέλει να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιοχή.
Όλα αυτά, σημείωσε, γίνονται στο όνομα της μάχης κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο στόχος της Τουρκία είναι οι Κούρδοι και μέσω αυτών οι ΗΠΑ, κάτι που βολεύει την Ρωσία η οποία δείχνει την ανοχή της στην περιοχή της Βόρειας Συρίας.
«Δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχάσουμε ότι η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τεράστιες διαφωνίες μεταξύ τους, όσον αφορά στην υψηλή στρατηγική. Αυτό που βλέπουμε αυτή την περίοδο είναι περισσότερο τακτικές κινήσεις, οι οποίες βέβαια θα υλοποιηθούν και με διάφορες συμφωνίες. Σε βάθος χρόνου όμως θα δούμε και πάλι ότι η Ρωσία θα παίξει ένα διπλό παιχνίδι: και θα είναι μαζί της και δεν θα είναι. Αυτό όμως που την απασχολεί περισσότερο είναι να μην επεκταθεί περισσότερο η επιρροή των Αμερικανών στην Συρία», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις