Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τουρκική «τορπίλη» και στο Ιόνιο – Χωρίς να «πέσει ντουφεκιά» τα θέλουν όλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Κίμωνα Χαραλάμπους
«Οργιάζουν» οι εχθροί του Ελληνισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γειτονιάς μας.
Σειρά παίρνει το Ιόνιο Πέλαγος, όπου οι Τούρκοι εκτοξεύουν «τορπίλη» μέσω της Αλβανίας,
δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για να «σβήσουν» μια και καλή το Καστελόριζο από τον χάρτη και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των ύπουλων σχεδίων τους, με το βλέμμα στην ανακήρυξη και οριοθέτηση παράνομης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δίχως να πέσει ούτε μία «ντουφεκιά».
Οι Αλβανοί, σε συνεργασία με τους Τούρκους, προσπαθούν να ρίξουν την Ελλάδα σε παγίδα, προκειμένου να υποχρεωθούμε να αποδεχθούμε την τουρκική θέση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως αυτή επιβλήθηκε στην απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου!
Πως θα γίνει αυτό;
Με την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αμφισβητείται όχι μόνο η επήρεια βράχων, στην οριοθέτηση ΑΟΖ όπως η Μπαρκέτα και μικρών νησιών όπως οι Οθωνοί και Ερεικούσσα, αλλά ακόμη και αυτή της… Κέρκυρας, ενώ γίνεται επίκληση των γνωστών θέσεων από το «οπλοστάσιο» της τουρκικής επιχειρηματολογίας, για «ειδικές συνθήκες» και εφαρμογή όχι της αρχής της «μέσης γραμμής» αλλά της αρχής της ευθυδικίας στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών για επίτευξη «δίκαιης και έντιμης» λύσης σε αντιδιαστολή με λύση στην βάση των προβλέψεων της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας.
Αρχή της μέσης γραμμής που βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών χωρών:
Με απλά λόγια η ΑΟΖ θα χωρίζεται στα δύο και η γραμμή-όριο θα βρίσκεται ακριβώς στην μέση, μεταξύ των δύο ακτών.
Βέβαια, οι κανόνες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη Σύμβαση δεν αναφέρουν ως επιβεβλημένο όριο την μέση γραμμή. Ωστόσο, με την νομολογία τους, τα διεθνή δικαστήρια έχουν δεχθεί ότι η μέση γραμμή αποτελεί κατ΄ αρχήν την γραμμή αφετηρίας, στην οποία πρέπει να βασίζεται κάθε οριοθέτηση και μόνον εφόσον δικαιολογείται απόκλιση από αυτήν λόγω ειδικών/σχετικών περιστάσεων που αφορούν στην συγκεκριμένη υπόθεση, το τελικό όριο θα απομακρύνεται από την μέση γραμμή.
Αρχή της ευθυδικίας, την οποία επικαλείται η Τουρκία στο Αιγαίο και πιέζει να την αποδεχθεί και η Αλβανία:
Βασίζεται στην υφαλοκρηπίδα, το τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας, κατά την γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο.
Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα (κατοικημένα και βραχονησίδες) εφόσον μπορούν να συντηρήσουν ζωή. Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με την Τουρκία, που υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά του μισού περίπου Αιγαίου ακουμπούν στην δική της υφαλοκρηπίδα επομένως δεν έχουν δικαίωμα δικής τους υφαλοκρηπίδας. Είναι προέκταση δηλαδή των… δικών τους ακτών, τις οποίες κατέχουν.
Έτσι λοιπόν το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με το ίδιο επιχείρημα, αμφισβητεί πως τα Διαπόντια Νησιά έχουν επήρεια στην οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ της ίδιας και της Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα όποια «οικόπεδα» για έρευνες υδρογονανθράκων.
Διαπόντια νησιά
Είναι σύμπλεγμα νησιών και βραχονησίδων βορειοδυτικά της Κέρκυρας, κόσμημα ολόκληρου του Ιονίου!
Τα Διαπόντια, που βρίσκονται σε απόσταση 8 με 10 χλμ. από την Κέρκυρα, αποτελούνται από τρία μεγαλύτερα νησιά, τους Οθωνούς, την Ερεικούσσα και το Μαθράκι, τα οποία έχουν οικονομική ζωή και άρα ΑΟΖ, όπως ακριβώς το Καστελόριζο.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της Αριστεράς δεχθεί την αλβανική (τουρκική) θέση περί οριοθέτησης, όχι βάσει της μέσης γραμμής, αλλά με βάση την αρχή της ευθυδικίας, την οποία εξηγήσαμε πιο πάνω, τότε δημιουργείται νομικό προηγούμενο και για το Καστελόριζο, το οποίο παύει ουσιαστικά να υπάρχει στο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ και την ένωση αυτής με εκείνης της Κύπρου.
Εν κατακλείδι, σε συνεννόηση με την Άγκυρα εμποδίζεται η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, προκειμένου να μην ισχύσει το ίδιο και στο Καστελόριζο.
Ο προέδρος της Αλβανίας Ilir Meta αρνήθηκε να προσφέρει την αναγκαία από το Σύνταγμα εξουσιοδότηση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διαπραγματευθεί τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα, απαιτώντας να του δοθούν πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία.
Αναμένουμε τι μέλλει γενέσθαι σε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, στο οποίο δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία.
el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις