Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το υπέροχο έργο της Κύπριας καλύτερης δασκάλας στον κόσμο (vid)

Επιμέλεια: Σωτήρης Νικηφόρου
Το να αναδεικνύεσαι καλύτερη δασκάλα στον κόσμο από μόνο του είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. 

Απ’ όσα διαβάζουμε πάντως, η καθημερίνοτητα και η προσφορά της Άντριας Ζαφειράκου είναι ακόμα σπουδαιότερη και από αυτό ακόμα το βραβείο που κατέκτησε. 
Η στιγμή της ανακοίνωσης του αποτελέσματος
Η 39χρονη Άντρια Ζαφειράκου, δασκάλα καλλιτεχνικών και υφασμάτων, με μητέρα από την Αμμόχωστο και πατέρα από την Ελλάδα, γεννημένη και μεγαλωμένη η ίδια στο βόρειο Λονδίνο, κέρδισε τον τέταρτο ετήσιο διαγωνισμό του Ιδρύματος Varkey ξεχωρίζοντας από περίπου 30.000 υποψηφίους δασκάλους από 173 χώρες.
Η Αντρια Ζαφειράκου εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια φτωχή γειτονιά όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Εκατόν τριάντα διαφορετικές εθνικότητες ζουν στο Μπρεντ και η Ζαφειράκου αποφάσισε να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να μπορεί να επικοινωνεί με τους μαθητές της και τους γονείς τους. Ανάμεσα στις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί είναι η Χίντι, η Γκουτζαράτι και η Ταμίλ.
Συγχαρητήρια από τον Κ.Ε. Πρόδρομο Προδρόμου
Επισκέπτεται επίσης γονείς των μαθητών της στο σπίτι, εξασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη ενσωμάτωση και την καλύτερη απόδοση των παιδιών στο σχολείο. Αλήθεια το κάνουν πολλοί δάσκαλοι αυτό;
 Επιπλέον, έκανε αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στην καθημερινή ζωή των μαθητών.
Τι δήλωσε μετά τη βράβευση
«Ήμουν συγκλονισμένη, στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κέρδισα», δήλωσε. Σημείωσε στην ομιλία της ότι οι καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δουλεύουν πολύ σκληρά. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας», ανέφερε.
«Είναι μια κοινότητα όπου δυστυχώς πολλοί μαθητές μας ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Έχουν δύσκολη ζωή. Το καταπληκτικό είναι πως όσα προβλήματα κι αν έχουν στο σπίτι, ο,τιδήποτε κι αν τους λείπει από τη ζωή τους ή τους πονάει, το σχολείο μας τους ανήκει. Αν το σχολείο μας μπορούσε να ανοίξει στις 6 το πρωί, τότε σίγουρα θα υπήρχε μια ουρά παιδιών να περιμένουν απ’ έξω από τις 5. Είναι φαινόμενο». Πρότεινε επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις τέχνες στα σχολεία.
 
Ένας εκπρόσωπος του βραβείου είπε: «Η Άντρια πηγαίνει ενάντια στο κύμα, αξιοποιώντας το χρόνο της για να καταλάβει τις ζωές των μαθητών πέρα από το σχολείο, επισκεπτόμενη τα σπίτια τους, ανεβαίνοντας μαζί τους στο λεωφορείο και μερικές φορές στέκεται στην πύλη του σχολείου με αστυνομικούς για να καλωσορίσει τους μαθητές στην αρχή της σχολικής ημέρας. Έχει μάθει επίσης τους βασικούς χαιρετισμούς σε πολλές από τις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να σπάσει τα εμπόδια και να βοηθήσει αποφασιστικά στην έναρξη σχέσεων με τους γονείς τους, πολλοί εκ των οποίων δεν μιλούν αγγλικά».
Σε βιντεομήνυμα που προβλήθηκε στην τελετή η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι είπε ότι η Άντρια Ζαφειράκου «έχει δείξει τεράστια αφοσίωση και δημιουργικότητα στη δουλειά της». Πρόσθεσε ότι το να είναι καλή δασκάλα απαιτεί «αντοχή, ευφυΐα και γενναιόδωρη καρδιά».
Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιμιαν Χιντς, που είπε ότι η κα Ζαφειράκου αποδεικνύει πως οι δάσκαλοι αποτελούν έμπνευση για τους μαθητές τους.
 
Την υπερηφάνεια της Κύπρου εξέφρασε μέσω Twitter και ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης.
Βραβείο 1 εκατ. δολαρίων
Το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (810.000 ευρώ) θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
Όταν τη ρώτησαν τι θα κάνει τα χρήματα, απάντησε: «Θα ήταν σπουδαίο, εάν μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας.»
 
Να σημειώσουμε ότι κέρδισε και 1 εκατ. δολάρια.  Το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις