Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Τα ιταλικά: ριγκατόνι αλά Νόρμα

Η πιο διάσημη μακαρονάδα της Σικελίας έλκει την καταγωγή της από την Κατάνια και εμπνέεται από μια άλλη διάσημη της
περιοχής, την πασίγνωστη όπερα του Βιντσέντζο Μπελλίνι, Νόρμα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή της παράδοσης, γύρω στα 1920, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε σπίτι καλλιτεχνών στην Κατάνια, η οικοδέσποινα σέρβιρε την παραδοσιακή μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και τηγανητές μελιτζάνες. Ηταν δε τόσο καλομαγειρεμένη, που ο παρευρισκόμενος κωμοδιογράφος και γνωστός γκουρμέ Nino Martoglio, ενθουσιασμένος αναφώνησε «μα αυτή η μακαρονάδα είναι μία Νόρμα!».

Κατά μία άλλη εκδοχή, όσο ό Βιντσέντσο Μπελίνι έγραφε το αριστούργημά του, πήγαινε πάντα στο ίδιο εστιατόριο και παρήγγελνε το ίδιο πιάτο ζυμαρικών. Όταν η όπερα βγήκε στον αέρα, ο εστιάτορας αποφάσισε να γίνει ο νονός του πιάτου και να του δώσει το όνομα του μουσικού έργου προς τιμήν του συνθέτη

Η τοπική παράδοση θέλει τα μακαρόνια να σερβίρονται σε σχήμα βουνού, στους «πρόποδες» του οποίου απλώνονται οι τηγανητές μελιτζάνες (σε κομμάτια, ροδέλες ή φέτες). Και στην κορυφή του «βουνού» μια πλούσια κόκκινη σάλτσα, πασπαλισμένη με τρίμματα αλμυρής ρικότας, σαν «χιονισμένο ηφαίστειο».
Τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αυτό το πιάτο είναι τα ριγκατόνι, οι πέννες ή τα σπαγκέττι. Υπάρχει μια διαφωνία ως προς το αν η αυθεντική συνταγή συμπεριλαμβάνει κρεμμύδι ή έχει μόνο σκόρδο. Στη Νότια Ιταλία, σε πολλά φαγητά που περιέχουν σάλτσα με σκόρδο, δεν βάζουν και κρεμμύδι. Οσο για τις μελιτζάνες, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν τις φλάσκες, τις αποκαλούμενες στη γλώσσα τους και «τούρκικες».

Υλικά:

400 gr ριγκατόνι
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 + 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 κίτρινο κρεμμύδι μετρίου μεγέθους
2 σκελίδες σκόρδο
750 gr σάλτσα ντομάτας
10 φρέσκα φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
200 gr τριμμένη αλμυρή ρικότα
 
Εκτέλεση

Αφαιρούμε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόβουμε τις μισές σε στρογγυλές φέτες ή καλύτερα σε μπαστούνια και τις άλλες μισές σε κυβάκια. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μία ώρα σε τρυπητό για να ξεπικρίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.

Στη συνέχεια τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, περίπου 1 ποτήρι νερό, αλάτι και φρεκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα φύλλα του βασιλικού, ολόκληρα ή κομμένα, και τα κυβάκια της μελιτζάνας. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα ριγκατόνι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Πάντα, αλλά ιδίως όταν στο τέλος προσθέτουμε σάλτσα, τα μακαρόνια τα βράζουμε «αλ ντέντε», τηρώντας τον χρόνο που προτείνει ο παρασκευαστής. . Οταν τα ριγκατόνι είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε αλλά όχι τελείως, και τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Τα αφήνουμε να σταθούν για περίπου 10 λεπτά, για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε από πάνω την τριμμένη ρικότα, και σερβίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις