του Γιώργου Ροδάκογλου
Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε αν ο θαμμένος σκελετός της γυναίκας στο τύμβο Καστά ανήκει στην Ολυμπιάδα,
αν οι σκελετοί των δύο αδερφών που βρέθηκαν στο ίδιο μνημείο ανήκουν στους γιούς του Κάσσανδρου και αν η τέφρα είναι του Ηφαιστίωνα.
Κάθε εργαστηριακή επεξεργασία όλων των δεδομένων, στο σενάριο που εξέταζε ως μια εκδοχή το 2014 το Υπ.Πο, βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από αδικαιολόγητα εμπόδια. Το θέμα συζητήθηκε χθες στη βουλή όπου επικράτησε παγωμάρα.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απέφυγε σκανδαλωδώς να απαντήσει στην επερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή ενώ περιορίστηκε να πει ότι η ανασκαφή δεν έγινε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ισχυριζόμενη «δεν σεβάστηκαν τους αρχαιολογικούς χρόνους».
Η κυρία Κονιόρδου «σφύριξε κλέφτικα» όταν η Σερραία βουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν προχώρησε το πρόγραμμα ανάλυσης των οστών που αφορούσε χίλιους σκελετούς της ευρύτερης περιοχής μεταξύ των οποίων και του Καστά και ενώ είχαν δεσμευτεί τα χρήματα ύψους 236.000 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, «το υλικό που θα αποτελούσε ένα αδιάψευστο στοιχείο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, μια αποστομωτική απάντηση για τους παραχαράκτες, το θάψατε στα συρτάρια σας τον Ιούλιο του 2017», υπογράμμισε η Φωτεινή Αραμπατζή.
Οι ευθύνες όμως που προκύπτουν για το «ναυάγιο» της ανάλυσης των οστών της Αμφίπολης απαιτείται να γίνουν γνωστές προκειμένου να πέσει άπλετο φώς σ αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσία του Υπ.Πο. η Γ.Γ του Υπ.Πο Μαρία Βλαζάκη ζήτησε και είχε μια σειρά επαφών με όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της ανασκαφής του τύμβου Καστά όπως και με την ανασκαφέα.
Σε μια διευρυμένη συζήτηση που είχαν οι δυο κυρίες παρουσία τρίτων τέθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα για την εξέλιξη της μελέτης των οστών. Στην κουβέντα αυτή η αρχαιολόγος του Καστά φέρεται να χαρακτήρισε το ζήτημα, «ως ζήτημα πολιτικής φύσης» στο οποίο δεν ήθελε να εμπλακεί.
Στην πορεία δυο ετών και έως τη λήξη της μελέτης των οστών, τον Ιούνιο του 2017, διαπιστώθηκε ότι κανένα υπηρεσιακό έγγραφο δεν εστάλη στο Υπ.Πο. που να αναφέρεται και να υπενθυμίζει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως και κανένα αίτημα ή φάκελος δεν κατατέθηκε που να αφορά στη μετατροπή της ανασκαφής του Καστά από σωστική σε συστηματική.
Είναι ήδη γνωστό ότι στο επίκεντρο κριτικής βρέθηκε τότε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Σεβαστή Τριανταφύλλου που ήταν επιστημονικά υπεύθυνη της μελέτης των σκελετικών καταλοίπων μαζί με την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου καθώς η ανασκαφέας του Καστά θεωρούσε ότι η επιλογή τους αποτελούσε πολιτική απόφαση με την οποία δεν συμφωνούσε.
Το «πάγωμα» λοιπόν του προγράμματος ανάλυσης των οστών ίσως τελικά να εξυπηρετούσε απόλυτα τη διοίκηση του Υπ.Πο. και ιδιαίτερα στην περίπτωση που τα στελέχη του σχεδίαζαν να ορίσουν μια άλλη επιστημονική ομάδα μελέτης συμπεριλαμβανομένων και άλλων ανασκαφών της Μακεδονίας.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος όμως θα υπήρχε η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα αποτελούσαν τη συγκριτική τράπεζα για όλες της ανασκαφές στον Ελλαδικό χώρο κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Οι σκελετοί των ανασκαφών της Αμφίπολης θα μπορούσαν να συγκριθούν παράλληλα και με τα σκελετικά κατάλοιπα των ταφών στις Αιγές με αποτέλεσμα να εξαχθούν και να αναδειχτούν σημαντικά συμπεράσματα που κατά κύριο λόγο αφορούν όλους τους Έλληνες και το ενδιαφέρον αυτό δεν περιορίζεται μόνο στους αρχαιολόγους.
Σημαντικότατο στοιχείο θα αποτελούσε η ανάδειξη πιθανών συγγενικών σχέσεων μεταξύ των οστών του Καστά και των οστών που εντοπίστηκαν στον ονομαζόμενο τάφο του Φιλίππου Β’. Δυστυχώς όμως για αυτή τη ουσιαστική σύγκριση χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι από το 2015 το Υπ.Πο θα μπορούσε να προχωρήσει στην ανάλυση 1000 σκελετών που χρονολογούνται από το 1000 π.Χ. έως το 200 π.Χ. Η προγραμματική σύμβαση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος έφερε την υπογραφή της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Έλενας Κόρκα και του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Γιώργου Λιόντα, απόδειξη ότι τα χρήματα είχαν διασφαλιστεί για την περαιτέρω μελέτη και έρευνα από την προηγούμενη διοίκηση επί υπουργίας Κωνσταντίνου Τασούλα.
Η σύμβαση υπεγράφη στις 13 01 2015 και όταν στο τιμόνι της Γ. Γ του ΥΠΠΟ ήταν ακόμη η Λίνα Μενδώνη, ενώ η έρευνα που ήταν διάρκειας δυο ετών έληγε στις 30 Ιουνίου του 2017. Η Λυδία Κονιόρδου γνωρίζοντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες για το ναυάγιο των οστών απέφυγε να πει στη βουλή την παραμικρή κουβέντα προκειμένου να μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος που όμως στιγματίζει τη διοίκηση του Υπ.Πο.
1 σχόλιο:
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΤΖΙΤΖΙΦΟΥ
https://www.youtube.com/watch?v=Tce-__6O3PA
Δημοσίευση σχολίου