Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Γαλακτομπούρεκο …ανάλαφρο (Πού λέει ο λόγος…!)

Υλικά για την κρέμα

2 λίτρα γάλα + 1 ακόμη ποτήρι γάλα (φρέσκο)
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

1 ½ ποτήρι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
6 αυγά
5 κάψουλες βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 πακέτο φύλλα κρούστας
200 περίπου γραμμάρια βούτυρο λιωμένο (ή όσο πάρει το βουτύρωμα)
Για το σιρόπι

2 ποτήρια ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
1 ποτήρι νερό
1 κομμάτι φλούδας λεμονιού
Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε την κρέμα:  Βάζουμε τα αυγά στο μπλέντερ (μούλτι),  και τα χτυπάμε ώστε να ανακατευτούν πολύ καλά. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας. Στο πρώτο 5άλεπτο έχουμε το μάτι της κουζίνας αναμμένο στο τέρμα και ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά με ξύλινη κουτάλα.

Ύστερα, κατεβάζουμε τη θερμότητα στο μέτριο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Θα καταλάβουμε πως η κρέμα έπηξε όταν στην επιφάνειά της  αρχίζει να κάνει μπουρμπουλίθρες και κοχλάζει ελαφρά.  

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μέσα τις βανίλιες. Ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.  

Λιώνουμε τα 200 γραμμάρια βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι.

Παίρνουμε ένα ταψί διαστάσεων 40Χ30 cm και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.

Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά ένα – ένα. Κατόπιν ρίχνουμε μέσα στο ταψί την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με την ράχη ενός κουταλιού.   

Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια των φύλλων που εξέχουν από το ταψί, ώστε κλείσουν στο εσωτερικό τους  την κρέμα. Τέλος στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα , με την ίδια μέθοδο που ακολουθήσαμε και προηγουμένως, δηλαδή καλό βουτύρωμα στο καθένα από αυτά.

Κόβουμε τα κομμάτια των φύλλων που ενδεχομένως εξέχουν από το ταψί. Τέλος χαράσσουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαπεράσει το μαχαίρι όλα τα φύλλα της επιφάνειας του γλυκού. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο το γλυκό, στους 180 περίπου βαθμούς (μέτρια δηλαδή θερμοκρασία), στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας, για περίπου 1 ώρα μέχρι να το δούμε να έχει ροδίσει καλά! Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. 

Μόλις το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, φτιάχνουμε το σιρόπι. 

Σιρόπι και σιρόπιασμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα υλικά του σιροπιού (ζάχαρη, νερό και φλούδα λεμονιού). Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της  κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις φτάσει το σιρόπι σε σημείο βρασμού, μετράμε 4 λεπτά από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το σιρόπι είναι έτοιμο. Δεν το αφήνουμε παραπάνω γιατί τότε θα αρχίσει να πήζει και το γλυκό θα ζαχαρώσει. 

Ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στο γλυκό με μια κουτάλα, κατά τόπους, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το κόβουμε και σερβίρουμε. 


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις