Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ευθεία απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από την Τουρκία: «Θα σας εξουδετερώσουμε» – Πάμε για σύγκρουση – Ωρα να «μιλήσουν» τα όπλα

του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Και επισήμως όπως φαίνεται μπαίνουμε σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς η Αγκυρα πλέον δείχνει πως είναι έτοιμη για όλα. Το μήνυμα που έστειλε
σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρο: Είμαστε έτοιμοι για όλα. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και στο εξής η χώρα μας.
Ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δήλωσε τα εξής: «Την στιγμή που η Τουρκία καταπολεμά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την τρομοκρατία, κάποιοι επιθυμούν να επωφεληθούν από τις περιστάσεις και να δημιουργήσουν διάφορα σχέδια και παγίδες σε Αιγαίο και Μεσόγειο».

Στη συνέχεια, ο κ. Γιλντιρίμ πρόσθετε τα εξής: «Το ξεκαθαρίζω από αυτό το βήμα. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, η Τουρκία με το Πολεμικό Ναυτικό της, κάτω από κάθε είδους συνθήκη έχει την δυνατότητα να εξουδετερώσει κάθε είδους απειλή. Κανείς να μην έχει λανθασμένους υπολογισμούς».
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σταρ μεταδίδει την δήλωση του κ. Γιλντιρίμ ως μια προειδοποίηση που έχει ως παραλήπτη τόσο την Λευκωσία, όσο και την Αθήνα.

Οπως αναφέραμε πρώτοι χθες, εκατ. Τούρκους υπό τα όπλα βάζει ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Για γενική επιστράτευση μίλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην πόλη Kahramanmara της νοτιονατολικής Τουρκίας δήλωσε επακριβώς:
«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση αν και δεν υπάρχει τώρα άμεση ανάγκη. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας ανάστασης. Μετά τις συσκέψεις που κάναμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός μας με φύλα πορείας , ο λαός θα σπεύσει με πρώτο εμένα».
Φυσικά ο στόχος δεν είναι Συρία αλλά Ελλάδα και Κύπρος!
Ο Ερντογάν στην ομιλία του ανέφερε πως η σημερινή έκταση της Τουρκίας φτάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ όπως είπε «που φτάσαμε εδώ..απο τα 18 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Αμέσως μετά τις δηλώσεις αυτές δεκάδες χιλιάδες, εκατ, Τούρκοι προσπάθησαν μέσω ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ( e-devlet) στο διαδίκτυο άρχισαν να ψάχνουν τα φύλα πορείας τους και για το που θα πάνε σε περίπτωση επιστράτευσης , με αποτέλεσμα να καταρρεύσει όλο το σύστημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού κράτους.
Ο Ερντογάν δήλωσε: «Όσοι είναι ικανοί έχουν ενεργό εντολή επιστράτευσης, και να είναι έτοιμοι», προσθέτοντας «όχι ότι χρειαζόμαστε (να κινητοποιήσουμε επιπλέον δυνάμεις) αυτή τη στιγμή».
Μετά τη δήλωση του Ερντογάν, μια τεράστια μάζα Τούρκων πολιτών προσπαθούσαν να δουν αν είχαν ενεργές «εντολές επιστράτευσης», έτσι ο κρατικός ιστότοπος «έπεσε» .
Οι Τούρκοι άνδρες που ολοκλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία τοποθετούνται σε ειδικό σύστημα «κινητοποίησης» για να υπηρετήσουν ξανά, εφόσον το απαιτήσουν οι «συνθήκες» .
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ενημερώνει τακτικά τους πολίτες σχετικά με την ικανότητα που θα πρέπει να έχουν για υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό σε περίπτωση πολέμου.
Εκείνοι με τις εντολές ενεργητικής κινητοποίησης υποχρεούνται να αναφέρουν παρουσία στους προκαθορισμένους σταθμούς όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει την «κινητοποίηση για πόλεμο».
Η Τουρκία για 35η ημέρα συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας και ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως «σκοτώθηκαν 1873 τρομοκράτες».
Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του κουρδικού κόμματος HDP Ertuğrul Kürkçü έγραψε με ένα tweet ότι η έκδοση μιας «εντολής στρατιωτικής κινητοποίησης» δεν αποτελεί υπόσχεση νίκης, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα σημερινά τουρκικά στρατεύματα δεν είναι αρκετά και μπορεί να υπάρξουν νέες απώλειες στον ορίζοντα».
Πλέον το «θηρίο» δεν συγκρατείται. Μόνο οι ελληνικοί πύραυλοι και μια στρατιωτική ήττα σε ένα ελληνοτουρκικό πόλεμο θα τον «μαζέψει». Ισως μάλλον σε αυτό ποντάρουν πολλοί εκτός Ελλάδος…
Δεν είναι μόνο οι δύο νέες άκρως πολεμικές navtex με τις οποίες απάντησε η Τουρκία χθες στους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Δείγμα ότι έχει αποφασίσει να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να «πάει» με την πλευρά της ευρασιατικής ένωσης μαζί με Ρωσία και Κίνα και δεν φοβάται πλέον ούτε οικονομικές κυρώσεις και άλλα «κόλπα».   
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, είπε χθες:
«Ανήθικοι, ξεδιάντροποι, Αμερικανοί και άλλοι (μάλλον εννοεί τους Γάλλους), είναι στο αίμα σας να σκοτώνεται αμάχους»
«Το έχετε κάνει σε Ρουάντα, Μάλι, Κορσική και Λιβύη και συνεχίζεται να το κάνετε»
«Η Τουρκία θα συντρίψει όποιον μπει στο δρόμο της, δεν υποκύπτουμε σε κανέναν».
«Θα συντρίψουμε όσους μας προκαλούν σαν πορτοκάλι και θα τους πατήσουμε στο έδαφος»
Επιπλέον βρίζει τον εκπρόσωπο τον Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Adrian Rankine-Galloway.
«Είναι ανήθικος και ξεδιάντροπος που διαδίδει ψέμματα χωρίς ίχνος ντροπής για την επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν».
O Toύρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μ.Τσαβούσογλου, είπε με τη σειρά του ότι όποια χώρα υποστηρίζει το YPG στην Συρία, θεωρείται τρομοκρατικό κράτος και θα έχει την αντιμετώπιση που της αρμόζει!
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους επικεφαλείς  των επαρχιών την Παρασκευή, προειδοποίησε τις κουρδικές πολιτοφυλακές που πολεμούν  στη βορειοδυτική Συρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη για την πρόκληση». 
Ελλάδα – Τουρκία: Αυτές είναι οι στρατιωτικές τους δυνάμεις σήμερα
Παρά τις μειώσεις που σημειώθηκαν στο εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της,  η Τουρκία με 355,200 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει ακόμη το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο χώρο της Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203,000, η Γερμανία με 177,450, η Ιταλία  με 175,000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 152, 000 και η Ελλάδα με 141,450.
Όσον αφορά  τις αναλογίες δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας παρουσιάζονται  σήμερα μειωμένες στο 2,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5 : 1 το 2014 και προφανώς έχουν επηρεαστεί από την μείωση της θητείας στους 12 μήνες αλλά και από τις μαζικές εκκαθαρίσεις φερόμενων αντιφρονούντων κατά του καθεστώτος στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανάμεσα στις τάξεις των αξιωματικών.

ΣΤΡΑΤΟΣ

Το ανθρώπινο δυναμικού του Στρατού: Ελλάδα 93,500, Τουρκία 322,600. Εδώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς και  σημαντική μείωση  στις τουρκικές. Ως εκ τούτου οι  αναλογίες δυνάμεων από 3,6 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε  Έλληνα που ήταν το 2004, διαφοροποιήθηκαν σε 3,5: 1 το 2014 και σε 2,5 : 1 το 2017.


Άρματα Μάχης: Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στον τομέα των αρμάτων μάχης τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα μάχης αναλογούσαν 1,7 τουρκικά σε σύγκριση με 2,4 το 2004, ένεκα κυρίως της απόσυρσης μεγάλου αριθμού Μ-48 από την τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2,492 και η αναλογία είναι 1,9 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό άρμα.
Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού: Αισθητή αύξηση κατά 648 παρατηρείται στα ΤΟΜΠ της ελληνικής πλευράς σε σχέση με  το 2014. Μικρότερη αύξηση κατά 370 καταγράφεται και στην τουρκική πλευρά. Οι αναλογίες δυνάμεων μειώθηκαν από 2,2 τουρκικά για κάθε 1  ελληνικό σε 1,9 : 1 το 2014 και σε 1,5 : 1  το 2017.
Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης: Παραμένουν στα ίδια αριθμητικά επίπεδα και στις δύο πλευρές όπως και το 2014, ήτοι Ελλάδα 398 και Τουρκία 650.
Αναγνωριστικά θωρακισμένα Οχήματα: Ελλάδα 229 όπως και το 2014, Τουρκία 250 ( μειωμένα κατά 70 σε σχέση με το 2004)
Πυροβολικό: Μετά από αισθητή μείωση στο δυναμικό της ελληνικής  πλευράς όσον αφορά τον τομέα αυτό και αντίστοιχη αύξηση στην τουρκική πλευρά κατά την τελευταία δεκαετία, το 2017 παρουσιάζεται ενισχυμένη σε πυροβόλα η Ελλάδα.
Αντιαρματικά: Σχετικά με τα αντιαρματικά ( αυτοκινούμενα και φορητά) η Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένη από την Τουρκία παρόλο που η δεύτερη συνεχίζει να υπερτερεί ελαφρά.
Μεταφορικά Αεροσκάφη Στρατού: Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας τα αεροσκάφη του τύπου αυτού παράμενα στα ίδια αριθμητικά επίπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, ήτοι 18 και 38 αντίστοιχα.
Ελικόπτερα στρατού: Αύξηση στο στόλο των ελικοπτέρων και στις δύο χώρες: Κατά 17 στην Ελλάδα που διαθέτει τώρα 150 και κατά 49 στην Τουρκία φθάνοντας τα 292.
Αντιαεροπορική Άμυνα: Η Τουρκία διαθέτει σχεδόν διπλάσια αντιαεροπορικά μέσα από την Ελλάδα, κυρίως ένεκα της πολύ μεγαλύτερης έκτασης του χώρου που έχει να καλύψει η τουρκική πλευρά.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014 έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4.150 και η Ελλάδα κατά 250 φτάνοντας τους  48.600 προσωπικό η πρώτη και σε 19.000 η δεύτερη. Σήμερα διαθέτουν ακόμη λιγότερο ναυτικό προσωπικό και οι δύο χώρες ήτοι 45,000 η Τουρκία και 15,600 η Ελλάδα.
Ναυτικά Μέσα  
Υποβρύχια: Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13. Τα υποβρύχια είναι Γερμανικής προέλευσης και στις δύο χώρες.
Φρεγάτες: Μετά από μείωση κατά μία φρεγάτα στις αντίστοιχες πλευρές τα επίπεδα σύγκρισης παραμένουν αμετάβλητα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.
Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 43 περιπολικά ( αυξημένα σε σχέση με το 2014)  και 19 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 54 περιπολικά και 54 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.
Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-COrionκατά υποβρυχίων και η Τουρκία 13 από τα οποία τα 6 είναι περιπολικά ( αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα ( 18 κατά υποβρυχίων και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ανθρώπινο Δυναμικό: Το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Αεροπορίας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 20,750 και είναι  μειωμένο κατά 5,850 σε σύγκριση με το 2014. Στην Τουρκία είναι 50.000 ήτοι μειωμένο κατά 10.000.
Μαχητικά Αεροσκάφη : Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής  Πολεμικής Αεροπορίας το 2017 είναι μειωμένα. Σήμερα ανέρχονται στα 270 σε σχέση με 277 το 2014 και 283 το 2004.
Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 360 σε σχέση με 390 το 2014 και 445 το 2004.
Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: 28 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία.
Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145  ΑΜΒ-145AEWόπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014.
Μεταφορικά Αεροσκάφη και Ελικόπτερα: Η Ελλάδα διαθέτει 23 C-160, Herculesκαι Spartanκαι 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία  διαθέτει 86 μεταφορικά αεροσκάφη  C-27, Herculesκαι Spartanκαι 40 ελικόπτερα.
Αεροσκάφη Ιπτάμενου Ανεφοδιασμού: Η Τουρκική Πολεμική αεροπορία διαθέτει 7 τέτοια αεροσκάφη και καθόλου η Ελλάδα.
Αεροπορική Άμυνα: Η Ελλάδα παρουσιάζεται σε σχετικά καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkΜΙΜ- NikeHercules.

Αμυντικές δαπάνες

Η αμυντική δραστηριότητα, παρόλο που από την Μεταπολεμική περίοδο  παραμένει ακόμη αρκετά αυξημένη στις δύο χώρες, δεδομένων των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε μια ξεχωριστά, εντούτοις οι δαπάνες για την άμυνα παρουσιάζουν κάποια κάμψη αν και βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα,  τόσο ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)  όσο και ως Κατά Κεφαλήν Δαπάνη για την Άμυνα (ΚΚΔΑ).
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αναπόφευκτα επηρεάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη συντήρηση, την εκπαίδευση και ενδεχόμενα το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το κύρος της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τα οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει  με αιματηρές θυσίες.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία, που πλήττεται  ακόμη από τα εσωτερικά πολιτικοστρατιωτικά της προβλήματα, μπόρεσε να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη συνοχή και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων της.
Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες  δείχνουν τα εξής: Στην Ελλάδα  τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες  για την άμυνα σημειώνουν συνεχή μείωση. Από  $5,6 δις που ήταν το 2014 μειώθηκαν στα $4,7δις το 2015 και σε $4,6 δις το 2016.
Εντούτοις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στο χώρο του ΝΑΤΟ με 2,15 %, μετά τις ΗΠΑ (3,26%), καθώς και ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όπου ο μέσος όρος είναι 1,35%.
Στην Τουρκία οι δαπάνες για την άμυνα από $10,9 δις που ήταν το 2014 μειώθηκαν στα $8,3 δις το 2015 και έφτασαν τα $8,7 δις το 2016 κυρίως ένεκα των οικονομικών δυσκολιών που η χώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται επίσης ότι σε αντίθεση με παλιότερες εποχές όταν η Τουρκία (μαζί με την Ελλάδα) κατείχε την υψηλότερη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την άμυνα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ( 2% –  5%), σήμερα η τουρκική άμυνα απορροφά το 1,9 % του ΑΕΠ, ενώ το 2015 απορροφούσε το 1,17% και 2014 το 1,25 % του ΑΕΠ.
Συγκριτικά οι δαπάνες για την άμυνα στην Τουρκία το 2016 ήταν χαμηλότερες και από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
Όσον αφορά την Κατά Κεφαλήν Δαπάνη για την Άμυνα τα δεδομένα το 2016 έχουν ως εξής:
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ ο μέσος όρος της ΚΚΔΑ στην Ευρώπη γενικά ήταν $340, στην Ελλάδα ήταν $431.
Στην Εσθονία που είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα, η ΚΚΔΑ ήταν $340, στην Κύπρο $295 και στην Τουρκία $109.
Πάμε για ελληνοτουρκικό πόλεμο, ξεκάθαρα πλέον…

pantapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις