Την ώρα που στη Βουλή τα απόρρητα έχουν γίνει “φεϊγ βολάν” και βουλευτές κυκλοφορούν με βίντεο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, σε στελέχη των ΕΔ εξαπολύονται απειλές περί συνεπειών σε περίπτωση που τολμήσουν να
δημοσιοποιήσουν αναφορά τους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρρητη! Η προσπάθεια εκφοβισμού είναι προφανής και εξηγείται λεπτομερέστατα και απολύτως τεκμηριωμένα στο κείμενο που ακολουθεί:
Περάσαμε πρόσφατα τις γιορτές και η πιο συχνή ευχή ήταν «υγεία πάνω απ’όλα». Ήρθε, λοιπόν σήμερα η ώρα να ασχοληθούμε με την υγεία και γενικότερα με ενέργειες Νοσοκομείου του χώρου των Ε.Δ. μια και είμαστε «στρατιωτικό δίκτυο».
Έχουμε υπογραμμίσει ότι είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα προσωπικού, πολύ περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με την υγεία. Σαν προμετωπίδα του σημερινού άρθρου ας επιτραπεί να βάλουμε ένα εδάφιο από τον νόμο της Ιατρικής Δεοντολογίας μιας και τον έχει ως σχετικό το απαντητικό έγγραφο της Διοίκησης του ΝΝΑ.
«Το ιατρικό λειτούργημα ασκείται σύμφωνα με τους γενικά αποδεκτούς και ισχύοντες κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας».
Το γεγονός λοιπόν με το πώς αντιμετωπίσθηκαν Ατομικές Αναφορές στελεχών του ΝΝΑ είναι πέρα για πέρα ενδιαφέρον καθώς όχι μόνο προσβάλλεται το Ατομικό Συνταγματικό Δικαίωμα, αλλά γιατί το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ΔΕΝ μπορεί να απευθυνθεί για την αποκατάσταση της υγείας του σε κανένα άλλο Νοσοκομείο του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα.
Το αν μέσα στο Νοσοκομείο όλα βαίνουν καλώς δεν είναι κάτι που θα το μαθαίναμε από ανακοινώσεις της ηγεσίας του για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, καθώς η εμπειρία δεκαετιών επί «νοσοκομειακών καταστάσεων» έχει δείξει ότι διαπιστώσεις «ξαφνικών εφόδων» ουδεμία σχέση είχαν με αυτά που είχαν εξαγγελθεί «περί νοσοκομειακών παραδείσων» και μάλιστα με βαρύγδουπες δηλώσεις. Τα παραδείγματα εκατοντάδες.
Μπορούμε όμως να μάθουμε και να καταλάβουμε πολλά από έγγραφα «εκ των έσω» και δη από Ατομικές Αναφορές προσωπικού όπου τις περισσότερες φορές εκεί καταφεύγει το κατώτερο προσωπικό όταν πια κατά το κοινό λεγόμενο «δεν πάει άλλο».
Κάποια, λοιπόν, στιγμή τον περασμένο Δεκέμβριο δύο στελέχη του Νοσοκομείου θέλησαν να ζητήσουν την βοήθεια της Διοίκησης με το νόμιμο διοικητικό εργαλείο της Αναφοράς, ενημερώνοντας για τις ελλείψεις των χειρουργικών τμημάτων, υπογραμμίζοντας μάλιστα επ’ ακριβώς ποιες ειδικότητες προσέρχονταν στις βάρδιες/υπηρεσίες, καθώς και τι χώροι ευθύνης τους αναλογούσαν. Υπογράμμισαν επίσης ότι οι εντολές των προϊσταμένων τους έφθαναν σε αυτούς μέσω «SMS»!!!
Με λίγα λόγια, τα στελέχη παρακαλούσαν η διοίκηση να μεριμνήσει για την αύξηση προσωπικού στους τομείς τους καθώς, συν τοις άλλοις, από τον υφιστάμενο όγκο εργασίας δεν μπορούσαν να διαχειρισθούν προσωπικά προβλήματα υγείας.
Τα παραπάνω, λοιπόν, έτυχαν απάντηση της Διοικήσεως εις έκαστον αναφερόμενο (δημοσιεύουμε την μία καθώς αμφότερες είναι copy-paste) και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σταθούμε σε αυτήν .
Οι από 12 Ιανουαρίου 2018 απαντήσεις, δεν μας αφήνουν περιθώρια από το να αναλυθούν ενδελεχώς καθώς, μάλιστα, έχουν απορρεύσει και από το οικείο Νομικό Γραφείο άρα τυγχάνουν ειδικού, πλέον, ενδιαφέροντος. Και οι δύο απαντήσεις, λοιπόν, του Νοσοκομείου δηλώνουν ότι «τα πραγματικά γεγονότα δεν συνάδουν με τις αναφερόμενες ελλείψεις» που περιγράφουν τα δύο στελέχη, αφού όχι μόνο δεν «λείπει» κόσμος αλλά είναι και παραπάνω, (!!!) όπως δηλώνει η Διοίκηση, η οποία «άμεσα επεμβαίνει προκειμένου με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες να ενισχύει με προσωπικό τον συγκεκριμένο τομέα».
Έχοντας υπόψη τον Νόμο περί Ιατρικής Δεοντολογίας, νομίζαμε ότι το ΝΝΑ θα επενέβαινε στις ιατρικές/θεραπευτικές ανάγκες και όχι στις υπηρεσιακές, οι οποίες παραπέμπουν στην στρατιωτική εικόνα του νοσοκομείου με την οποία, εν πολλοίς ασχολείται όπως φαίνεται παρακάτω, ο συντάκτης της απάντησης.
Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η αντιμετώπιση μέρους της αναφοράς των στελεχών περί της ανησυχίας τους για την εκτέλεση Ιατρικών Πράξεων. Επί λέξει έχει αναφερθεί ότι: «…εκτιμάται ότι η καλή πίστη και ο κοινωνικός σκοπός της νοσηλευτικής επιστήμης απαιτεί οι ασθενείς να λαμβάνουν ειδικευμένη γνώση νοσηλευτικής επί των ιατρικών πράξεων.»Ενώ, δηλαδή εκφράζουν γενική ανησυχία περί των Ιατρικών Πράξεων του τμήματός τους, ο συντάκτης της απάντησης τούς προσάπτει ότι «επικαλούνται δήθεν εκτέλεση ιατρικών πράξεων», ενώ στην πραγματικότητα στην ως άνω ανησυχία τους υπογράμμισαν την «μη συγκατάθεση και την βούληση μη συμμετοχής σε οποιαδήποτε βλάβη επί φυσικού προσώπου…» αυτό μάλλον προκάλεσε κάποια συναισθήματα σε κάποιους, με αποτέλεσμα η απάντηση να μην συνάδει με τα ακριβή γραφόμενα και αναφερόμενα. (Εμάς πάντως μας φάνηκε πολύ αξιοπρεπής πρόταση….)
Τέλος ερχόμαστε και στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι της απαντήσεως εκεί όπου η Διοίκηση – προφανώς με εισήγηση του «νομικού συμβούλου» – αποφασίζει να φοβερίσει τους Αναφέροντες οι οποίοι γνωρίζοντας ότι υφίσταται μεγάλη πιθανότητα οι Αναφορές να πάνε «στο συρτάρι» ή να απαντηθούν όπως απαντήθηκαν ότι δηλαδή «είναι εκτός πραγματικότητας και όλα βαίνουν καλώς», ενημέρωσαν για την διατήρηση του δικαιώματος δημοσίευσής τους. Εδώ αρχίζει ο τραγέλαφος……Περί της ενδεχόμενης δημοσιεύσεως, τους «τίθενται υπόψη τους» δύο άρθρα των Διατάξεων Ναυτικού και ένα άρθρο του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα. Το ψάξιμο το κάναμε εμείς για εσάς τους αναγνώστες και θα εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους αυτή η παράθεση των κανόνων δικαίου φέρνει σε τελική εξαιρετική δυσμενή θέση το ΝΝΑ και όποιον εισηγήθηκε σχετικά.
Κατ’ αρχάς η παρ. (ε) του άρθρου 1528 των Δ.Ν. ορίζει απαγόρευση στους υπηρετούντες: «Να δίδει σε αναρμοδίους οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά την υπηρεσία». Εδώ έχουμε να πούμε πως οι πληροφορίες με τις οποίες καταπιανόμαστε εδώ και ετέθησαν ενώπιον της Διοίκησης δεν διακυβεύουν στρατιωτικά μυστικά….Ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας είναι ξεκάθαρος και καλό είναι να τον έχουν μελετήσει όλοι πριν «απειλούν» στελέχη με δημόσιο έγγραφο. Αντιθέτως αφορούν Συνταγματικά Δικαιώματα περιθάλψεως και σίγουρα ο ηλεκτρονικός και έντυπος τύπος δεν είναι «αναρμόδιος» καθώς και αυτός περιβάλλεται με Συνταγματικό Μανδύα. Συνεπώς, η διάταξη αυτή όπως «ετέθη υπόψη» προκαλεί εντυπώσεις διαφόρων εντάσεων.
Στην ίδια νομική οδό κινείται και η περ.στ, της παρ.3 του άρθρου 1703 με την οποία φοβερίζει ο «νομικός εισηγητής» και κυρώνεται δια της σφραγίδας του ΝΝΑ, καθώς ορίζεται η απαγόρευση : «Η χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, έκφραση γνώμης δι’ υπηρεσιακά θέματα διά του τύπου ή άλλων μέσων». Είναι λογικό να αντιληφθούμε ότι εντός της Ιατρικής Δεοντολογίας δεν υφίστανται «υπηρεσιακά θέματα», που αφορούν λειτουργία στρατιωτικών υπηρεσιών. Εδώ μας αφορά ακριβώς η Ιατρική Δεοντολογία…άλλο το ένα….άλλο το άλλο..!!! Καλώς ή κακώς ο Ασθενής έχει ανάγκη τον Τύπο για πληρέστερη προστασία του, για όλους τους λόγους που η Δημοκρατία τον περιέβαλε με Συνταγματικό Μανδύα!!
Όσο δε αφορά το ποινικό κομμάτι με το οποίο συμπληρώνεται η «φοβέρα» του απαντητικού εγγράφου με το άρθρο 145, να πούμε ότι το άρθρο έχει τίτλο «Ανακοίνωση Στρατιωτικών Πληροφοριών» (ξαναδιαβάστε το….. «Στρατιωτικών Πληροφοριών») ορίζει, δε, ότι : «Στρατιωτικός και όποιος ανήκει στην υπηρεσία του στρατού, που χωρίς έγκριση της στρατιωτικής αρχής ανακοινώνει ή δημοσιεύει με οποιοδήποτε μέσο πληροφορίες σχετικές με το στρατό, άλλες από τις αναφερόμενες στο άρθρο 143, ικανές να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σ’ αυτόν, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.». Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτός ο «νομικός εκφοβισμός» προκαλεί μια γκάμα εντυπώσεων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εν λόγω άρθρο (ΣΠΚ 145) είναι στο Ειδικό Κεφάλαιο των Εγκλημάτων κατά Απορρήτων….θα παραπέμπαμε λοιπόν τον οποιοδήποτε «νομικό σύμβουλο» να ξαναέβλεπε το θέμα πριν την οποιαδήποτε προώθηση για υπογραφή και έκδοση τέτοιου εγγράφου καθώς αυτήν την στιγμή προκύπτει ένα πραγματικά τραγελαφικό σκηνικό επί του οποίου όλοι καταλαβαίνουν ότι κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν πράγματα και καταστάσεις, με τρόπο τουλάχιστον αστείο, αν όχι επικίνδυνο που θα παρέπεμπε σε άλλες εποχές. Το θέμα έχει ήδη λυθεί από το ΣτΕ το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τόσο το Σύνταγμα όσο και την ΕΣΔΑ είπε ότι : «Είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις με τις οποίες απαγορεύεται στους στρατιωτικούς να κάνουν δηλώσεις ή δημοσιεύσεις στον τύπο χωρίς άδεια του Υπουργού Εθν. Αμυνας….»
Δηλαδή στην κραυγή αγωνίας «…βοηθείστε….πονάω….φέρτε κόσμο ή βάλτε με αλλού, ούτως ώστε να βοηθηθούν και οι ασθενείς…..» η «νομική εισήγηση» την οποία δέχθηκε και ο Δ/ΝΝΑ ήταν: «….βαφτίζω τα πάντα στρατιωτικές πληροφορίες και δεν μπορείς να τα δημοσιεύσεις…!!!» Πως την λένε εκείνη την λέξη;;;;….ΕΛΕΟΣ…δεν μπορούμε άλλη ημιμάθεια.!!
Για να πούμε ένα παράδειγμα….ας υποθέσουμε ότι ένας Ανθυπασπιστής αντιλαμβάνεται ότι ένας ασθενής δίνει φακελάκι στον προϊστάμενό του Ιατρό…πως θα γινόταν η διαδικασία χωρίς δημοσιοποίηση της Αναφοράς του; Η δημοσιοποίηση είναι ακριβώς η ασφαλιστική δικλείδα που δεν θα επιτρέψει στο Σύστημα να «λιώσει» το κατώτερο στέλεχός του….Τα παραδείγματα χιλιάδες..!! Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Συντακτικός Νομοθέτης την προφύλαξε κάτω από τα φτερά του Συντάγματος. Αυτό όφειλε η Διοίκηση και ο εισηγής της να το γνωρίζει καθώς και το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας είναι σχετικά έγγραφα στην απάντησή της όπως φαίνεται άλλωστε.
Και το καλύτερο για το τέλος με μορφή ερωτήσεως και όποιος θέλει τις απαντάει… εμείς έχουμε και τα έγγραφα και τις απαντήσεις παρεμπιπτόντως….!!
Μήπως τα δύο στελέχη έθιξαν «γενικώς και αορίστως» τις ιατρικές πράξεις έχοντας υπόψη και άλλη αναφορά στελέχους η οποία απαντήθηκε την 5η Σεπτεμβρίου 2017; Μήπως σε εκείνη την αναφορά υπογραμμίζονταν και αποτυπώνονταν γεγονότα τα οποία κατεδείκνυαν νεφελώματα μεταξύ των οποίων δυσνοήσεις επί ιατρικών πράξεων καθώς και επί των Π.Δ. των ειδικοτήτων;
Πάμε πιο πέρα…..Αλήθεια…ποια είναι η σχέση μεταξύ του «νομικού συμβούλου» του ΝΝΑ με εκείνης του ΓΕΕΘΑ η οποία είχε βγάλει – με δημόσιο έγγραφο παρακαλώ – την Ιταλία εκτός Ε.Ε.; (βλ. εδώ) υπογεγραμμένο από τον ΓΕΕΘΑ/Ε΄ΚΛ; Θυμόμαστε εκείνο τον τραγέλαφο;
Συμπερασματικά, όσον αφορά την επάρκεια των ιατρικών/θεραπευτικών υπηρεσιών του ΝΝΑ, αν δεν είναι έτσι όπως τα ανέφεραν τα δύο στελέχη, όσοι πάτε στο ΝΝΑ και περιμένετε με τις ώρες να λάβετε την εκ του Νόμου περίθαλψη και ιατρική αντιμετώπιση, μάλλον κάποιος σας κάνει πλάκα καθώς με το από 12 Ιανουαρίου 2018 δημόσιο έγγραφο του Νοσοκομείου (το οποίο ως Αδιαβάθμητο το δημοσιεύουμε ως υποχρέωσή μας υπό την προστασία της Συνταγματικής Αρχής του Εμφανούς της Διοικητικής Δράσης) μάθαμε ότι υφίσταται υπεράριθμο προσωπικό από αυτό που προβλέπεται…!!
Συνοψίζοντας, δύο είναι τα τινά λοιπόν…ή τα στελέχη δηλώνουν ψευδώς γεγονότα εντός των αναφορών τους και πρέπει να αναληφθούν ενέργειες εναντίον τους, ή αντίστροφα το έγγραφο αποτυπώνει άλλα αντί άλλων και πρέπει να αντιμετωπισθεί αναλόγως…διαλέξτε και πάρτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου