Μια εξέλιξη την οποία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε προαναγγείλει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο
(δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ) είχαμε σήμερα. Η Αλβανίδα Υπουργός Άμυνας πήγε στην Άγκυρα για αγορά όπλων και την παράδοση του αεροδρομίου Αυλώνας για πολιτική και στρατιωτική χρήση στην Τουρκία. Στην συμφωνία περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία στρατιωτικά αεροδρόμια που διαθέτει η Αλβανία στην κεντρική-νότια περιοχή της χώρας.
Κύριοι της ελληνικής Κυβέρνησης, τα ψέμματα τελείωσαν…
Τουρκικά F-16 θα προσγειώνονται σε λίγο καιρό στην «πλάτη» της Ελλάδας ανοίγοντας νέο μέτωπο.
Στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ράμα μίλησε με τον Τσίπρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ενώ στα Τίρανα,το κοινοβούλιο της Αλβανίας με εντολή του Ράμα,ψήφισε να δώσει στην Τουρκία το αεροδρόμιο της Αυλώνας αναφέρει έγκυρο δημοσίευμα.
Οι πολιτικοί και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι τα σκηνικά των Τιράνων δεν έχουν τέλος, έστω κι αν υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα και τις εγγυήσεις της ελληνικής κοινότητας και της Χιμάρας, και πάλι θα βρουν τον δρόμο για να κατακτήσουν αυτά τα εδάφη τα Τίρανα.
Στο βόρειο τμήμα της Αυλώνας, σύμφωνα με την έκθεση της CIA του 1989, υπάρχουν 8.000 έλληνες που ζουν στις περιοχές Narta, Delisuf, Poro, Novosel, Zvernec κλπ.
Μια μέρα μετά την ψηφοφορία αυτή από το κοινοβούλιο της Αλβανίας, ο υπουργός Olta Xhacka πέταξε στην Άγκυρα για να αγοράσει όπλα, τα οποία η Αλβανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναντίον των Ελλήνων όπως το 1940.
H Αλβανίδα υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα ευρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα και συναντάται με Τούρκους αξιωματούχους ακριβώς για αυτόν τον λόγο .
Κάθε φορά που μετακινείται ο ΥΠΑΜ στην Τουρκία τα αλβανικά ΜΜΕ τηρούν «σιγή ιχθύος» για ευνόητους λόγους.
Στην Άγκυρα η Όλτα Τζάσκα έγινε δεκτή από τον Τούρκο ΥΠΑΜ Νουρεττίν Τσανικλί, ενώ συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ.
Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι θέματα όπως η συνεργασία στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία μεταξύ των δύο χωρών εξετάσθηκαν στη συνάντηση, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
Επισημαίνουμε ότι σημαντικός αριθμός στρατιωτικού εξοπλισμού για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις αποστέλνεται συνεχώς από την Τουρκία, εδώ και μερικά χρόνια .
Οι Αλβανοί κομάντος και η δύναμη της Ειδικής Στρατιωτικής Αστυνομίας στο Ζαλ Χερ, έχουν ήδη αντικαταστήσει τα ρωσικά μοντέλα όπλων με τουρκικά αυτόματα όπλα, όπως τα Μ20, MP5, M4A1, MPT-76 κλπ.
Τα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών νεόδμητα κτίρια της Αεροπορικής Βάσης Kuçovë φέρουν το χαρακτηριστικό λαδί χρώμα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Τουρκίας.
Με τουρκική χρηματοδότηση αναβαθμίστηκαν επίσης οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου κατασκευής πυρομαχικών στο Poliçan, του κέντρου εκπαίδευσης και της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Pashaliman του Αυλώνα καθώς και της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο, στην οποία παρέχεται δικαίωμα ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων των πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελούν οι συχνές επισκέψεις τουρκικών υποβρυχίων στη ναυτική βάση Δυρραχίου.
Μια τουρκική εταιρεία βρίσκεται στη σημαντικότερη ναυτική βάση και πάνω από 10 χρόνια προσφέρει εκπαίδευση στους Αλβανούς αξιωματικούς, ενώ δεκάδες Αλβανοί φοιτούν στις τουρκικές στρατιωτικές σχολές .
Εν τω μεταξύ η δύναμη των Φρουρών της Δημοκρατίας έχει εκπαιδευτεί και προμηθευτεί τουρκικά όπλα από το 1998, ενώ οι καλύτεροι Τούρκοι εκπαιδευτές έχουν εκπαιδεύσει το Ειδικό Τάγμα της Φρουράς της Δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Τίρανα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2015, υπογράφηκε αμυντική συμφωνία στην οποία σύμφωνα με το άρθρο 61 του Πρωτοκόλλου, μεγάλο μέρος αυτής της συμφωνίας αποτελεί διαβαθμισμένες πληροφορίες, καθώς πρόκειται για στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι άκρως απόρρητος .
Η Αλβανία έχει εισέλθει στην κούρσα εξοπλισμών με σκοπό την πλήρη ανανέωση του εξοπλισμού της ενόψει εξελίξεων , Χθες έγινε γνωστό ότι τα Τίρανα αγόρασαν από την Αυστρία όλμους τύπου «Hirtenberger»..
Επισημαίνουμε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει από τον Απρίλιο του 2017 την στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας στην οποία περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία στρατιωτικά αεροδρόμια που διαθέτει η Αλβανία στην κεντρική-νότια περιοχή της χώρας.
Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή του Μπεράτ, νοτιο-ανατολικά του Ελβασάν (40.7719°N 19.9019°E) με κωδικό κλήσης LAKV, Έχει μήκος διαδρόμου 2.853 μέτρα και η συμφωνία αφορά την επέκτασή του μέχρι τα 3.500 μέτρα και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ προσέγγισης.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως απόλυτα έγκυρες πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι σε πρωτόκολλο που δεν κοινοποιήθηκε στην αλβανική Βουλή, προβλέπεται η χρήση του αεροδρομίου και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Πρακτικά και από την στιγμή που η τουρκική παρουσία θα είναι μόνιμη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια τουρκική αεροπορική βάση από την οποία στην καλύτερη για εμάς περίπτωση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως σημείο εξόρμησης ελικοπτέρων ομάδων ειδικών δυνάμεων για διενέργεια επιδρομών στα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής γραμμής.
Σε συνδυασμό με την ναυτική βάση των Τούρκων στο Πασαλιμάν και την τουρκική φιλία με την ΠΓΔΜ, η Άγκυρα έχει δημιουργήσει ένα « μισοφέγγαρο» με το οποίο θέλει να περικυκλώσει την Ελλάδα σε περίοδο επιχειρήσεων.
Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τους νέο-οθωμανούς μόλις ξεμπερδέψουν από τους Κούρδους 100%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου