Εφτασε η ώρα της κρίσης καθώς αποπλέει το πρώτο πλοίο-γεωτρύπανο της Τουρκίας με κατεύθυνση Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Ο τουρκικός στόλος θα εξέλθει του ναυστάθμου ώστε να συνοδέψει το γεωτρύπανο κάνοντας προβολή ισχύος.
Η ώρα μηδέν πλησιάζει αργά και βασανιστικά σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» για τις δυο χώρες. Αν δεν υπάρξει ελληνική αντίδραση είναι πιθανόν να έχουμε τετελεσμένα.
Ταυτόχρονα δεν είναι μόνο ο Ερντογάν που βρίσκεται εκτός ορίων, αλλά και όλη η τουρκική αντιπολίτευση η οποία τσακώνεται με φόντο τα ελληνικά νησιά. Γι αυτούς το δίλημμα είναι ποιος θα τα πρωτοπάρει.
Το αντίπαλο δέος του Ερντογάν απειλεί ξανά με εισβολή στα εληνικά νησιά ενώ οι τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά ελλήνων στο Φαρμακονήσι και στα Ίμια. Δείτε στο βίντεο τι αποκαλύπτει ο Καλύμνιος ψαράς.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωσε πριν λίγο πως το πρώτο πλοίο – γεωτρύπανο της χώρας του θα σταλεί από στιγμή σε στιγμή στη Μεσόγειο για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μιλώντας στα εγκαίνια εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Άγκυρα, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν, χαιρέτισε το 2017 ως μια επιτυχημένη χρονιά για τις έρευνες που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και είπε ότι το πρώτο ενεργό πλοίο-γεοτρύπανο της χώρας θα ανοίξει μια νέα σελίδα για τη διερεύνηση από την Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», η Τουρκία έχει ήδη κάνει έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας δύο σεισμογραφικά πλοία, αλλά το σκάφος που αποκτήθηκε προσφάτως θα είναι το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της χώρας.
Το σκάφος, από τη Νότια Κορέα, κατασκευάστηκε το 2011, έχει μήκος 229 μέτρα και είναι ικανό για γεώτρηση σε μέγιστο βάθος 12 χιλιομέτρων.
Ο Αλμπαϊράκ σημείωσε ότι το περασμένο έτος ήταν επίσης σημαντικό όσον αφορά την έναρξη της διαδικασία προσφορών για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με σκοπό, όπως είπε, την απεξάρτηση από τις εισαγωγές. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί εντός του 2018 ώστε η χώρα να γίνει κέντρο αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας.
Ως χώρα εισαγωγής ενέργειας, το ενεργειακό κόστος αποτελεί σημαντικό μερίδιο του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους ενεργειακούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το 2016 η Τουρκία παρήγαγε το 32% του ηλεκτρισμού της από φυσικό αέριο, 32% από άνθρακα, 25% από υδροηλεκτρική ενέργεια ενώ το 11% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σε εισβολή στα νησιά του Αιγαίου καλεί η Τουρκάλα πολιτικός Μεράλ Ακσενέρ
Η πρώην πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και επικεφαλής του νεοιδρυθέντος «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, με κοινοποίηση της στο Twitter, κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς σε εισβολή της Τουρκίας σε ορισμένα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, τα οποία σύμφωνα με τα λεγόμενα της, συνιστούν «χαμένες πατρίδες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εθνικίστρια Τουρκάλα πολιτικός προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, καθώς τόσο η ίδια όσο και άλλα μέλη του κόμματος της χρησιμοποιούν συχνά εθνικιστικές κορώνες κατά της Ελλάδας.
«Οι Έλληνες εισέβαλαν στα νησιά που είναι γνωστό ότι ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά συνιστούν πατρίδες που έχουν δεχθεί εισβολή. Ό,τι είναι απαραίτητο, πρέπει να γίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά στην κοινοποίηση της η Ακσενέρ, την οποία αναδημοσίευσε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Uzay Bulut.
Βίντεο ντοκουμέντο – Τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί ελληνική τράτα στο Φαρμακονήσι
Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε μηχανότρατα με Έλληνες ψαράδες στο Φαρμακονήσι το πρωί της Κυριακής. Όπως κατήγγειλε σ ο ιδιοκτήτης της μηχανότρατας, Κυριάκος Μιχαήλου οι Τούρκοι λιμενικοί λειτουργούν επικίνδυνα ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Συγκεκριμένα οι τουρκικές ακταιωροί διώχνουν τους Έλληνες ψαράδες με επικίνδυνους ελιγμούς.
Δείτε τα υπόλοιπα Βίντεο με τις τουρκικές προκλήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου