Χαλάρωση του ανώτατου ορίου 3% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης επιδιώκει ο
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα προτείνει το όριο αυτό να ισχύει για την Ευρωζώνη ως σύνολο και όχι για κάθε μία χώρα - μέλος, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Μία τέτοια αλλαγή θα ήταν πλεονεκτική για «κυβερνήσεις απρόθυμες στη λιτότητα», καθώς θα μπορούσαν να έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.
Η σκέψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, που αναμένεται να παρουσιάσει ο Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Ο Γιούνκερ θα προτείνει επίσης τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε θεσμό, με βάση το δίκαιο της ΕΕ, καθώς και να είναι ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων και Πρόεδρος του Eurogroup.
Το ρεπορτάζ του Spiegel επικαλείται μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στην οποία έκανε αναφορά το Reuters, η οποία σημειώνει ότι «η σύγκλιση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομιών της Ευρωζώνης φαίνεται να επανέρχεται, ωστόσο εξακολουθεί να είναι τεράστιο το χάσμα ως προς το εισόδημα».
Η ίδια μελέτη σημειώνει «ότι το ευρώ δεν επέδρασε ως καταλύτης για τη μείωση των ανισοτήτων». Συμπεραίνει ότι το ίδιο το ευρώ ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει τη σύγκλιση, όμως στην περίπτωση της νότιας Ευρώπης πιθανόν απέκρυψε τα ευρύτερα προβλήματα που προϋπήρχαν του ενιαίου νομίσματος.
Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, η αδύναμη θεσμική διακυβέρνηση, και οι ανεπαρκείς επενδύσεις είναι οι αιτίες της απόκλισης και όχι η δυσκαμψία του ενιαίου νομίσματος, αναφέρει η μελέτη.
Πηγή: enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.