Ο Α/ΓΕΣ υπερασπίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa.Η επιχειρηματολογία του δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί, αφού η συνεδρίαση είναι απόρρητη. Εκτός αν την μεταδώσει σε
συγκεκριμένο ΜΜΕ ,συγκεκριμένος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
συγκεκριμένο ΜΜΕ ,συγκεκριμένος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι όμως μάλλον και χωρίς σημασία. Κοιτώντας τι συμβαίνει ακριβώς δίπλα μας,στην Τουρκία,αλλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, η υπόθεση των Kiowa μένει μετέωρη. Δεν θα παραλείψουμε να επισημάνουμε την απόλυτη σιωπή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα που πραγματικά εντυπωσιάζει. Όποιος διαβάσει το κείμενο που δημοσιεύσαμε χθες στο Militaire.gr για τα Kiowa, θα ήθελε κάποιες απαντήσεις.
Να ξεκινήσουμε από την Τουρκία. Έχουμε χάσει το μέτρημα με τον αριθμό των uav’s που παράγει! Τα οποία και παρακολουθούν και επιτίθενται! Το Bayraktar, ένα από τα τουρκικά uav συμπλήρωσε ήδη 35.000 πτήσης! Πτήσεις χωρίς μεγάλο κόστος και κυρίως χωρίς κανένα ρίσκο για το ανθρώπινο δυναμικό!
Κι αν κάποιοι πουν “εμείς δεν έχουμε uav’s” θα απαντήσουμε ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να μας φτιάξουν πολύ καλύτερα από τα τουρκικά. Στο μεταξύ υπάρχει λύση και μάλιστα δωρεάν!
Μια και τελευταία γίνονται επαφές με την Boeing θα μπορούσε κάποιος να τις θυμίσει πως υπάρχουν 220 εκατομμύρια δολάρια ανεκτέλεστων αντισταθμιστικών ωφελημάτων από πρόγραμμα των ελικοπτέρων Apache. Μόνο ένα μικρό ποσό έχει αντληθεί και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού εντός του στρατοπέδου Παπάγου.
Tι σχέση έχει η Boeing; Μια θυγατρική της κατασκευάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα uav της αγοράς. Το uav ScanEagle προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της Boeing και της Insitu. Οι πρώτες επιχειρήσεις που χρησιμοποιήθηκε ήταν στο Ιράκ το 2004.Συνεπώς είναι δοκιμασμένο. Διαθέτει ηλεκτροοπτική κάμερα και ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών .Μπορεί να πετά πάνω από 20 ώρες,με το ρεκόρ του να είναι 22 ώρες.
Ζυγίζει 20 κιλά και πετά με ταχύτητα μέχρι και 80 κόμβους (92 mph, 150 km / h).
Πόσο κοστίζει; Κάθε σύστημα ScanEagle που διαθέτει τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κοσοτλογείται στα 3 εκ. δολάρια.
Αντί λοιπόν να πληρώσουμε 45 για τα αμφιλεγόμενα Kiowa τα οποία τα θέλουμε για επιτήρηση, γιατί δεν προσπαθούμε να πάρουμε δωρεάν τα uav από την Boeing; Θα υπάρχουν σίγουρα πολλές ακόμη προτάσεις. Αναφέραμε αυτή ,γιατί δείχνει λογική,εύκολη και κυρίως είναι δωρεάν. Αν μπορεί να γίνει; Όλα γίνονται αρκεί να το προσπαθεί κάποιος και να το πιστεύει.
Δυστυχώς στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας δεν έγινε καμία σοβαρή συζήτηση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου