Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ωμή παρέμβαση της Deutsche Bank στην ελληνική πολιτική: Οι Γερμανοί «τελειώνουν» τον Κ.Μητσοτάκη – Θέλουν ξανά πρωθυπουργό τον Α.Τσίπρα – Γιατί άραγε;

Ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας κάνει με έκθεση της η Deutsche Bank. Αφού υποστηρίζει πώς είναι δυνατή η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής τον
Αύγουστο του 2018, καθώς τα στοιχεία είναι «θετικά» και τα πολιτικά κίνητρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών «ευθυγραμμισμένα» η Γερμανική τράπεζα έρχεται να συστήσει στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018, επισημαίνοντας πώς είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνει πολιτικό αιφνιδιασμό και να τις κερδίσει τη μάχη στην κάλπη από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό είναι ανήκουστο. Να προτρέπει μία τράπεζα μία κυβέρνηση να κάνει εκλογές για να τις κερδίσει γιατί λέει μετά ακολουθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα (αναφέρεται στη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση των συντάξεων) και δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνο όμως που πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε είναι γιατί οι Γερμανοί αγάπησαν τόσο πολύ ξαφνικά τον Αλέξη Τσίπρα και τον προτιμούν έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη που παραδοσιακά η οικογένεια είχε πολύ καλές σχέσεις;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή: Γιατί ο κ. Τσίπρα περνάει όλα τα αιτήματα των δανειστών και μάλιστα χωρίς να ανοίγει… μύτη. Τα χρόνια που κυβερνάει ούτε μία συγκέντρωση ουσιαστική δεν έχει γίνει, παρ’ ότι ο ελληνικός λαός έχει φορτωθεί ακόμη δύο μνημόνια και οι «μπαχαλάκηδες» χτυπούν όποτε και όταν πρέπει… Αυτή είναι η Αριστερά.
Διαβάστε λοιπόν τι λέει η έκθεση της Deutsche Bank με τίτλο: «Η Ελλάδα το 2018: Επιτέλους κάποιο φως στην άκρη του τούνελ». «Τα γενικά μας συμπεράσματα είναι θετικά», σημειώνει η γερμανική τράπεζα, προσθέτοντας πως «υποστηρίζουμε ότι, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, τα πολιτικά κίνητρα μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων πιστωτών της είναι αρκετά καλά ευθυγραμμισμένα. Αυτό κάνει μία επιτυχή έξοδο της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018 βασικό μας σενάριο».
Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, αναφέρει η έκθεση, θα απαιτήσει μία πλήρη εκταμίευση των υπόλοιπων δανείων του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έναν περιορισμένο ρόλο για το ΔΝΤ, μία περιορισμένη, με όρους και σταδιακή ελάφρυνση του χρέους και μία δυνητικά λιγότερο επιθετική δημοσιονομική διαδρομή από αυτή που προβλέφθηκε με το σημερινό σενάριο του προγράμματος.
«Δεδομένων των πολύ χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού διχτυού ασφαλείας μετά τη λήξη του προγράμματος έχει μικρή σημασία, κατά την άποψή μας», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας πως «αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι σε ένα κοινό πλαίσιο για τη διαχείριση της εξόδου και μία «συνεργατική» σχέση μετά το πρόγραμμα».
Η εξεύρεση ισορροπίας μέσα από ένα συνδυασμό συμβιβασμών θα επέτρεπε και στην Ελλάδα και την Ευρώπη να κηρύξουν «επιτυχία», σημειώνεται.
Κατά τις εκτιμήσεις των συντακτών της συγκεκριμένης έκθεσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μπορούσε – υπό το πρίσμα μιας επιτυχημένης εξόδου από το Μνημόνιο – να προχωρήσει σε πολιτικό αιφνιδιασμό, δηλαδή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές το δ’ τρίμηνο του 2018.
Και τούτο, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, θα συμβεί, επειδή το 2019 η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, αν και η Νέα Δημοκρατία δείχνει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνώντος κόμματος, ένας τέτοιος πολιτικός αιφνιδιασμός, όπως εκτιμάται, «είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη νυν κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία».
Όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, οι εκλογές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2019 και σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πολύ ισχυρό κίνητρο να ισχυριστεί πως η χώρα επιτέλους “απελευθερώθηκε” από την πολιτική της τρόικας. Ο ισχυρισμός πως η χώρα επανακτά τον έλεγχο της μοίρας της πιθανότατα θα αποτελέσει και το βασικό στοιχείο της προεκλογικής του εκστρατεία».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο γερμανικός τραπεζικός «κολοσσός» σε τρεις παραμέτρους, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει εκτός στενής δημοσιονομικής εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος.
Αυτές είναι οι εξής:
Η πρώτη αφορά στην αποφυγή οπισθοδρόμησης στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό με, απλά λόγια, σημαίνει πως όσο η Ελλάδα παραμένει εντός των στόχων που έχει θέσει, τόσοι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα τη «σιγοντάρουν» με θετικές δέσμες μέτρων, όπως, για παράδειγμα, ελάφρυνση χρέους με ευνοϊκούς όρους, αλλά και με περαιτέρω χρηματοδότηση.
Μια δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με τη σταδιακή ομαλοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Deutsche Bank εκτιμά πως η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί γοργά ως προς την τακτοποίηση των «κόκκινων» (μη εξυπηρετούμενων) δανείων και την περαιτέρω «χαλάρωση» των τραπεζικών κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls).
Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική προϋπόθεση, είναι η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας σε συνδυασμό με μια σταθερή δημοσιονομική στάση. Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα, κάτι τέτοιο θα ενίσχυε μια περαιτέρω ανάκαμψη στην καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που ακόμα δεν έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα.
Είπε κανείς τίποτα;
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις