Ο «πόλεμος» των δύο εξουσιών δεν ξεκίνησε τώρα. Πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, όταν άρχισαν να ελέγχονται πειθαρχικά δικαστές, ενώ παράλληλα κυβερνητικά στελέχη έκαναν δηλώσεις,
σχολιάζοντας αρνητικά δικαστικές αποφάσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε ουσιαστικά ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες φαίνεται όμως ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ολοι θυμούνται τις δηλώσεις που έκανε τότε η Ολγα Γεροβασίλη αλλά και το ύφος της, την ώρα των δηλώσεων..
Έκτοτε με το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχουν ούκ ολίγες αψιμαχίες, αφού ακολούθησαν οι αποφάσεις που ακύρωναν τους αναδρομικούς ελέγχους της εφορίας, μπλοκάροντας έτσι τις έρευνες στις γνωστές λίστες (πχ Λαγκάρντ) πέραν της 5ετίας. Η απόφαση αυτή είχε και πάλι προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις απο ορισμένα στελέχη του Σύριζα με τον κ. Πολάκη να δίνει ρέστα μέσω του facebook.
Χρειάστηκε τότε η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του ΣτΕ, κ. Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος φορώντας την τήβενο, για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη επισημότητα στις ανακοινώσεις του, ζήτησε και από τις δύο πλευρές να πέσουν οι τόνοι. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η ένωση δικαστών και εισαγγελέων με μία σκληρή ανακοίνωση είχε παρομοιάσει τις κυβερνητικές κινήσεις με εκείνες των καθεστώτων της Τουρκίας και της Πολωνίας, πολώνοντας έτσι το κλίμα ακόμη περισσότερο. Το ρήγμα ήταν πλέον προφανές.
Η τελευταία απόφαση που αφορά το πόθεν έσχες των δικαστών ήταν το τελευταίο επεισόδιο στη υπόγεια σύρραξη των δύο πλευρών, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχουν δικαστές που θέλουν κάτι να κρύψουν σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία γι αυτό και αντιδρούν στον νόμο. Και άλλους να φθάνουν μέχρι το σημείο να υπονοούν οτι ορισμένοι δικαστές παίζουν πολιτικά παιχνίδια και έχουν στόχο να υπονομεύσουν την κυβέρνηση.
«Φέρτε έναν νόμο που να υπακούει στην απόφαση του ΣτΕ και εμείς θα υποβάλλουμε αμέσως τις δηλώσεις πόθεν έσχες» λένε οι δικαστές. «Οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται, θέλει δεν θέλει κανείς» είπε χθες σε οργίλο ύφος ο πρόεδρος Ν. Σακελλαρίου. Ας σημειωθεί ότι οι δικαστές υποβάλλουν ανελλιπώς δηλώσεις πόθεν έσχες, ωστόσο έχουν προσφύγει για θέματα που άπτονται των προσωπικών δεδομένων (π.χ. η δημοσιοποίηση της κατοικίας τους).
«Όταν υπάρχουν ανισότητες, φαλκιδεύεται ο νόμος» απάντησε ο Σταύρος Κοντονής. «Ότι ισχύει για όλους τους πολίτες, πρέπει να ισχύσει και για τους δικαστικούς» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Όλα δείχνουν ότι η κόντρα δεν θα σταματήσει εδώ. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ΣτΕ ασκεί αντιπολίτευση μέσω των αποφάσεων του, ενώ οι δικαστές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ελέγξει και να τους ποδηγετήσει. Και τα θέματα που έχει ακόμη στα χέρια του το ΣτΕ προς κρίση είναι πολλά: Οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, οι προσφυγές των καναλαρχών για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης της κάθε άδειας, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών, μετά την πρόσφατη προσφυγή της Ζωής Κωνσταντοπούλου... είναι θέματα που μπορούν να βάλουν ξανά φωτιά στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δικαστές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Εάν το ελαιόλαδο είναι ο «υγρός χρυσός» της Μεσογείου, τότε οι μεταλλικοί τενεκέδες που το μεταφέρουν αποτελούν τους ταπεινούς θησαυροφύλακ...
-
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 1. Ο έλεγχος των σεξουαλικών σου ορμών θα είναι ο λόγος που είσαι είτε επιτυχημένος είτε αποτυχημένος.
-
Μια απρόσμενη απόφαση που δεν περίμενε κανείς πήρε ο Σάκης Ρουβάς.
-
Ηλεκτρολόγος μέσω εφαρμογής μας δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι μας, ακόμα και σε standby mode.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου