πάντοτε στενή επαφή και σχέση, η οποία έχει πολλές δυνατότητες να γίνει ακόμη πιο στενή για το καλό και της οικονομίας και του τρόπου νομοθέτησης στη Βουλή και της ενημέρωσης των βουλευτών μέσω των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα οικονομικά, την παραγωγή και το εμπόριο.
Αλλά βεβαίως και για τη μεταφορά ενός απόηχου, από πλευράς της Βουλής προς τον τραπεζικό τομέα, για κρίσιμα ζητήματα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα εμού οι κύριοι και η κυρία εκπρόσωποι, και για τα οποία θα συζητήσουμε.
Πλην όμως, θα ήθελα να σημειώσω -γιατί έχουμε πολύχρονη εμπειρία πια μέσα στο καθεστώς της κρίσης- ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι σημαντικές.
Είναι γνωστό αυτό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι δεν μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, δεν ήταν αυτή η παθογένεια της Ελλάδας, ενώ για άλλες χώρες έγινε δι’ αυτού του τρόπου.
Καθώς βαίνουμε -και ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να βαίνουμε- προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα τα οποία ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση και σε διαπραγμάτευση, όπως αυτά που αφορούν είτε τα κόκκινα δάνεια -και πάντοτε μιλάω για τους μικρούς, πολύ μικρούς και απλούς πολίτες- ή όπως αυτά τα οποία αναφέρονται στη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση αμέσως μετά το τέλος των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Είναι θέματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι μας πως παραμένουν ανοιχτά και για τα οποία υπάρχει μέριμνα, ελπίζω, προκειμένου να υλοποιηθούν
ΠΑΝΟΣ ΛΕΛΙΑΤΣΟΣ
Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Καραμούζη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, ο κ. Βασίλειος Ψάλτης ως εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου κ. Βασιλείου Ράπανου και η Γενική Γραμματέας κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη. Επίσης, εκ μέρους της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μετείχε ο Γραμματέας κ. Δημήτριος Μάρδας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κατά τη συνάντηση δήλωσε:
«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, γιατί υπάρχει πάντοτε στενή επαφή και σχέση, η οποία έχει πολλές δυνατότητες να γίνει ακόμη πιο στενή για το καλό και της οικονομίας και του τρόπου νομοθέτησης στη Βουλή και της ενημέρωσης των βουλευτών μέσω των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα οικονομικά, την παραγωγή και το εμπόριο. Αλλά βεβαίως και για τη μεταφορά ενός απόηχου, από πλευράς της Βουλής προς τον τραπεζικό τομέα, για κρίσιμα ζητήματα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλύτερα εμού οι κύριοι και η κυρία εκπρόσωποι, και για τα οποία θα συζητήσουμε.
Πλην όμως, θα ήθελα να σημειώσω -γιατί έχουμε πολύχρονη εμπειρία πια μέσα στο καθεστώς της κρίσης- ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι σημαντικές. Είναι γνωστό αυτό, όπως επίσης είναι γνωστό ότι δεν μπήκαμε στην κρίση και στα μνημόνια λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, δεν ήταν αυτή η παθογένεια της Ελλάδας, ενώ για άλλες χώρες έγινε δι’ αυτού του τρόπου. Καθώς βαίνουμε -και ελπίζουμε και εργαζόμαστε για να βαίνουμε- προς το τέλος αυτής της περιπέτειας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα τα οποία ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση και σε διαπραγμάτευση, όπως αυτά που αφορούν είτε τα κόκκινα δάνεια -και πάντοτε μιλάω για τους μικρούς, πολύ μικρούς και απλούς πολίτες- ή όπως αυτά τα οποία αναφέρονται στη δυνατότητα χρηματοδότησης των παραγωγικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση αμέσως μετά το τέλος των μνημονιακών δεσμεύσεων. Είναι θέματα τα οποία γνωρίζουμε όλοι μας πως παραμένουν ανοιχτά και για τα οποία υπάρχει μέριμνα, ελπίζω, προκειμένου να υλοποιηθούν».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Βουλής για την τιμή που μας κάνει να μας δεχθεί. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού της ρόλου, με τον οποίο θέλει να ενισχύσει την ενημέρωση, την επικοινωνία με τους θεσμικούς φορείς και εντός και εκτός Ελλάδος, θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αρκετούς τομείς, για τις εξελίξεις στην οικονομία, και να ανταλλάξουμε απόψεις όσον αφορά την περαιτέρω πρόοδο που είναι απαραίτητη και στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είναι μια συνάντηση από την οποία πιστεύουμε ότι και οι δύο θα βγούμε ωφελημένοι, διότι θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα θέματα τα οποία αναφέρθηκαν».
Μετά το πέρας των δηλώσεων, απαντώντας ο κ. Καραμούζης σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεωνγια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ανέφερε:
«Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν πλειστηριασμοί, γιατί είναι το κυριότερο εργαλείο που έχουμε για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κόστος στο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αδιέξοδο και για τις τράπεζες και για την ελληνική οικονομία. Οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, έχουν μπροστά τους μια σειρά από προκλήσεις, τις οποίες πιστεύω θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητές μας είναι ξεκάθαρες, έχουμε τοποθετηθεί, δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, υπάρχει η δική μας επιλογή, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς. Είναι ένα εργαλείο απαραίτητο, για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο. Εάν δεν επιλυθεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει με ισχυρούς δεσμούς και να επανέλθει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι πλειστηριασμοί είναι απαραίτητοι με κοινωνική ευαισθησία και με προσπάθεια να επικεντρωθούμε στην αρχή στις μεγάλες υποθέσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου