Τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται και πάλι αυτόνομα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής σχολιάζει η
Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ κάνει λόγο για «δύσκολη επιστροφή στις χρηματαγορές», σχολιάζοντας ότι «για μεγάλο διάστημα η διάσωση της Ελλάδας έμοιαζε με μια ιστορία δίχως τέλος, η Ελλάδα θύμιζε βαρέλι χωρίς πάτο. Ωστόσο, σήμερα φαίνεται να έχει φτάσει στην τελική ευθεία».
Η Handelsblatt στηρίζει τις εκτιμήσεις της στη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο και στη σχεδιαζόμενη ανταλλαγή ομολόγων που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εντός Νοεμβρίου, κάνοντας έτσι «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ο ανταποκριτής της HB σημειώνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει περί τα έξι δισ. ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.
Όπως γράφει, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δισ. ευρώ, στο οποίο ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει με 9 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μερίδιο.
Το "μαξιλάρι" των 15 δισ. θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019. Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα».
Τελική ευθεία μετ' εμποδίων
Ο Γερμανός ανταποκριτής στέκεται στο κλίμα αισιοδοξίας που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε πρόσφατη ομιλία του στο Brookings Institution της Ουάσιγκτον τους επενδυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα.
«Ο Τσίπρας ξέρει: η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί για την επιστροφή στις αγορές», σημειώνει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής στο παρελθόν «η Αθήνα βρίσκεται τώρα μάλιστα μπροστά από το χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Όπως επισημαίνει η HB, οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα γι' αυτό, με τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου να πέφτουν την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων.
«Ωστόσο, με (σ.σ. απόδοση) περίπου 5% παραμένουν ακόμη πολύ ψηλά. Αυτό δείχνει ότι η τελική ευθεία που πρέπει να διανύσει τώρα η Αθήνα είναι ένας αγώνας μετ' εμποδίων», σχολιάζει η HB, επισημαίνοντας ότι μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, η κυβέρνηση «πρέπει να εφαρμόσει ακόμη περίπου 60 προαπαιτούμενα.
Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ακολουθεί μια τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος.
«Έτσι θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους – ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές», υπογραμμίζει η εφημερίδα.
Πηγή Πληροφοριών: DW
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 1. Ο έλεγχος των σεξουαλικών σου ορμών θα είναι ο λόγος που είσαι είτε επιτυχημένος είτε αποτυχημένος.
-
Εάν το ελαιόλαδο είναι ο «υγρός χρυσός» της Μεσογείου, τότε οι μεταλλικοί τενεκέδες που το μεταφέρουν αποτελούν τους ταπεινούς θησαυροφύλακ...
-
Ηλεκτρολόγος μέσω εφαρμογής μας δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι μας, ακόμα και σε standby mode.
-
Το τέλος του επιδιωχθέντος ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ άρχισε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου