Απόλυτη επιβεβαίωση για το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ καθώς με εντολή Ζόραν Ζάεφ, ΜΜΕ της ΠΓΔΜ παίζουν για πρώτη φορά το «απαγορευμένο» βίντεο του Κίρο Γκλικόροφ «Είμαστε Σλάβοι».
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση του ζητήματος της ονομασίας μετά από αυτή την εξέλιξη. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή καθώς το βίντεο αυτό δεν είχε καν δημοσιευτεί εδώ και 25 χρόνια στη ΠΓΔΜ!
Μάλιστα οι Σκοπιανοί τονίζουν «δείτε την δήλωση του πρώτου μας Προέδρου»!
Οι αντιδράσεις του Γκρουέφσκι και της ομάδας του θα είναι πλέον αλυσιδωτές.
Πρόκειται για την πρώτη ελληνική νίκη. Μένει να φύγει και το δεύτερο συνθετικό καθώς ο Κίρο Γκλιγκόροφ προωθούσε την ονομασία «Σλαβική Μακεδονία»….
«Σε μια εποχή που αγωνιζόμαστε, ακόμη και στον 21ο αιώνα, υπέρ η κατά της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας, είναι σημαντικό να δείτε τη δήλωση του πρώτου προέδρου μας Κίρο Γκλιγκόροφ, που την έκανε στις 6 Μαρτίου του 1992, στην οποία εξηγεί ποιοι είμαστε και τι είμαστε»,
«Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα μας άλλαξε την εθνική της σημαία με ένα νεοσύστατο σχέδιο από τον Μιροσλάβ Γκάρτσεφ, καθώς και το όνομα του κράτους μας σε ΦΥΡΟΜ (στο κείμενο ФИРОМ).
«Η Ελλάδα χρησιμοποιεί συχνά αυτή τη δήλωση του Γκλιγκοροφ για τις ανάγκες των απόψεων της στο αίτημά της για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους μας, ενώ σε εμάς αυτή η δήλωση δεν έτυχε σχεδόν καμίας δημοσίευσης εδώ και 25 χρόνια. Ας την δούμε και να την ακούσουμε τώρα», σημειώνει η ‘Βέτσερ’.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε έγκαιρα ονομάσει την Στρατηγική του Ζόραν Ζάεφ, στρατηγική «Κίρο Γκλιγκόροφ» (δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ)
Η αρχή είχε διαφανεί με μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων. Υπενθυμίζουμε ότι το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», από αεροδρόμιο «Πέτροβετς» που λεγόταν μέχρι τότε.
Η ΠΓΔΜ βρίσκεται όμως σε οριακό σημείο. Ηδη ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Γκρουέφσκι κατηγορούν τον Ζ.Ζάεφ για δημιουργία παράλληλου αλβανικού κράτους! Να δούμε αν θα αντέξει η κυβέρνηση του
Οργή των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ που πρόσκεινται σε Γκουρέφσκι κατά ΣΥΡΙΖΑ – «Ρόμπα» η Κυβέρνηση
Με τίτλο «Όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ μας αποκαλούσε »Μακεδονία»», δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «Nova Makedonija», αναφέρεται σε κυβερνητικά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά καιρούς έχουν ταχθεί υπέρ της θέσης των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, η βουλευτής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας και άλλοι
Η δημοσιογράφος αναφέρεται και στη δημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΥΓΗ» (13/3/2008) φιλοσκοπιανής διακήρυξης, με τίτλο «Οχι στον εθνικισμό και στις συναινέσεις που τον συντηρούν», που υπέγραφαν πολλά 200 και πλέον στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία ζητούσαν ευθέως από την Αθήνα να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως «Μακεδονία».
Επίσης γίνεται αφορά στην παρουσία αντιπροσωπείας της Νεολαίας του ΣΥΝ -που μετεξελίχθηκε σε Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ- σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια τον Μάιο του 2008 με κεντρικό σύνθημα: «Βέτο στον εθνικισμό, εμπάργκο στον μιλιταρισμό, έξω από το ΝΑΤΟ». Αλλά και στο 5ο Συνέδριο της Νεολαίας του Συνασπισμού, τον Δεκέμβριο του 2007, όπου εγκρίθηκε κείμενο θέσεων για το Σκοπιανό, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, θεωρούμε πως το όνομα “Μακεδονία” μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τους γείτονές μας και είναι αυτονόητο δικαίωμά τους».
Η ανταποκρίτρια της σκοπιανής εφημερίδας στην Αθήνα, καταλήγει με νόημα: «Φαίνεται πως δεν είναι όλοι οι Έλληνες εναντίον της «Μακεδονίας» και πως στηρίζουν τις δικές τους απόψεις που εκφράστηκαν στο παρελθόν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Πριν από εννέα χρόνια αγωνίζονταν ενάντια στον εθνικισμό και το μιλιταρισμό, αντιδρώντας στο ελληνικό βέτο στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ –λόγω ιδεολογίας κυρίως- αλλά σήμερα ακολουθούν τις θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων» πως ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς προηγούμενη λύση στο θέμα της ονομασίας.
«Οι ίδιοι τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της Δημοκρατίας της «Μακεδονίας», της γλώσσας και της ταυτότητας μας. Εάν το νόμιζαν και το δήλωναν τότε, γιατί να μην το πιστεύουν και να το δηλώνουν και σήμερα που είναι στην κυβέρνηση» διερωτάται, καταλήγοντας το δημοσίευμα, ξεφτιλίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ….
Γκλιγκόροφ: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή» – Τι είχε δηλώσει
«Αδειάζει» την κυβέρνηση Γκρουέφσκι ο Κίρο Γκλιγκόροφ με συνέντευξή του σε ελληνικό ΜΜΕ το 2009.
«Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή», δηλώνει χαρακτηριστικά, ο 92χρονος πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων.
Συνέντευξη του πρώτου προέδρου των Σκοπίων κ. Κίρο Γκλιγκόροφ στον Παναγιώτη Σαββίδη για το «Πρώτο Θέμα»
-Κύριε πρόεδρε, πώς είδατε την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα; Πιστεύετε πως δημιουργούνται πλέον συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς στο θέμα της ονομασίας;
«Εγώ ανήκω ιδεολογικά στον ίδιο χώρο, οπότε χάρηκα. Για το ενδεχόμενο λύσης, ωστόσο, είμαι απαισιόδοξος, αφού πληροφορήθηκα πως και η νέα ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει.»
-Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ.
«Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια.»
-Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επίσημα πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;
«Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό – αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή… Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας…»
-Τι ακριβώς συνέβη με αυτή την περιβόητη ιστορία με τη βαλίτσα και το ένα εκατομμύριο δολάρια το 1993; Επιχειρήθηκε να σας εξαγοράσει η τότε ελληνική κυβέρνηση;
«Την εποχή εκείνη πληροφορήθηκα πως χωρίς να το γνωρίζω αντιπροσωπίες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών πραγματοποιούσαν μυστικές συναντήσεις για ανταλλαγή πληροφοριών. Όταν το έμαθα κάλεσα στο γραφείο μου τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι και ζήτησα εξηγήσεις. Εκείνος μου είπε πως επρόκειτο για μια «φυσιολογική» διαδικασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Στην ίδια συζήτηση πληροφορήθηκα ότι ο στρατηγός Γρυλλάκης βρισκόταν στα Σκόπια γιατί είχε φύγει κρυφά από την Ελλάδα προκειμένου να μη δικαστεί για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας.»
-Ξέρατε ότι ο κ. Γρυλλάκης ήταν σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;
«Ασφαλώς. Γι’ αυτό και ζήτησα από τον υπουργό Εσωτερικών να εγκαταλείψει ο κ. Γρυλλάκης άμεσα τη χώρα. Ύστερα από δύο εβδομάδες ένας φίλος με πληροφόρησε ότι ο κ. Γρυλλάκης εξακολουθούσε να βρίσκεται στα Σκόπια και μάλιστα να συναντιέται με διάφορους δικούς μας και να συλλέγει πληροφορίες. Ξανακάλεσα τον υπουργό Εσωτερικών στο γραφείο μου και σε έντονο ύφος τού ζήτησα να εγκαταλείψει ο απόστρατος Έλληνας στρατηγός τη χώρα μέσα σε 24 ώρες.»
-Τελικά εγκατέλειψε τα Σκόπια ο κ. Γρυλλάκης;
«Όχι μόνο δεν τα εγκατέλειψε, αλλά άρχισε να μου στέλνει και «δώρα»…»
-Δηλαδή;
«Κάποια στιγμή και αφού πίστευα ότι είχε εγκαταλείψει τη χώρα, έρχεται στο γραφείο μου ο υπουργός Εσωτερικών Φριτσκόφσκι με έναν αστυνομικό που κρατούσε στα χέρια ένα μικρό δέμα στολισμένο με κορδέλα. «Αυτό, κύριε πρόεδρε, είναι ένα δώρο για εσάς από τον κ. Γρυλλάκη επειδή του σώσατε το κεφάλι», μου είπε και διέταξε τον αστυνομικό να το ανοίξει. Ήταν ένα χρυσό ρολόι Rolex. Εγώ αντέδρασα λέγοντάς του ότι «δεν έσωσα κανένα κεφάλι» και ότι, παρόλο που ζήτησα να εγκαταλείψει τη χώρα, εκείνος βρισκόταν ακόμη στα Σκόπια. Ο υπουργός με τον αστυνομικό πήραν το Rolex κι έφυγαν.»
-Υπήρξαν και άλλα «δώρα» από τον κ. Γρυλλάκη;
«Ο υπουργός επιστρέφει στο γραφείο μου, ύστερα από τρεις εβδομάδες, με τον αστυνομικό του να κρατάει ένα μεγάλο πακέτο. Το ανοίγει και βλέπω έκπληκτος έναν αρχαίο αμφορέα ανυπολόγιστης αξίας. «Τον ψάρεψαν από βάθος 2.000 μέτρων», μου είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Ένα μικρό δώρο από τον κ. Γρυλλάκη για τη βοήθεια που του παρέχουμε». Εγώ βέβαια έβαλα τις φωνές, λέγοντάς του πως δεν εξαγοράζομαι και ότι οι ενέργειες του Έλληνα στρατηγού αποτελούν προσβολή για το πρόσωπο μου. Με σκυμμένο το κεφάλι ο υπουργός μου πήρε τον αρχαίο αμφορέα και έφυγε από το γραφείο μου, για να επιστρέψει ξανά σε δύο εβδομάδες.»
-Με καινούριο «δώρο»;
«Με έναν χαρτοφύλακα ασφαλείας. Έρχεται, τον αφήνει στο γραφείο μου, ρυθμίζει τον κωδικό, ανοίγει τη βαλίτσα και μου λέει: «Έχετε ξαναδεί τόσα χρήματα στη ζωή σας, κύριε πρόεδρε;». Μέσα στον χαρτοφύλακα υπήρχε 1 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Πήρε με τις δύο χούφτες του χαρτονομίσματα και τα σκόρπισε στον αέρα. «Γιατί δεν τα αποδέχεσαι;», με ρώτησε. Εγώ είχα κοκκινίσει από το κακό μου. Του απάντησα, λοιπόν: «Μάζεψε τα και σήκω φύγε. Ο πρόεδρος δεν εξαγοράζεται. Αυτή την ώρα παραβιάζεις το Σύνταγμα».»
-Κλείνοντας, κύριε πρόεδρε, ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες;
«Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και να κυριαρχήσει η λογική ώστε να βρεθεί μια λύση. Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε από κοινού. Είμαστε γείτονες, ζούμε δίπλα-δίπλα. Εδώ τα βρήκε η Αρμενία με την Τουρκία, που οι διαφορές τους ήταν μεγαλύτερες και βαθύτερες, γιατί να μην τα βρούμε εμείς; Η επιμονή σε μία μόνο θέσης -ανεξάρτητα από ποια πλευρά προέρχεται- δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύω σε έναν τίμιο συμβιβασμό.»
Δείτε το Βίντεο που «παίζουν» ΜΜΕ της ΠΓΔΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου