Σειρήνες πολέμου θα ηχήσουν αύριο στην χώρα. Δεν είναι προτιμότερο να γνωρίζεις τι σημαίνουν οι ήχοι που θα ακούσεις πριν τρέξεις να βρεις καταφύγιο;
Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΡΜΑΛΗ
Ακούγοντας τις σειρήνες του πολέμου καθένας αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνουν οι
διαφοροποιημένοι ήχοι του συναγερμού. Τι σηματοδοτεί ο συνεχής και τι ο διακοπτόμενος; Πόσο αναμένεται να διαρκέσει; Πότε θα λήξει άραγε ο συναγερμός;
Στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων, αύριο θα ηχήσουν οι σειρήνες πολέμου της Πολιτικής Άμυνας σε όλη την επικράτεια.
Ο ήχος τους μπορεί σε πολλούς να είναι άγνωστος, σε άλλους να προκαλεί ανησυχία και σε άλλους να θυμίζει την κήρυξη πολέμου.
Γιατί χτυπάνε οι σειρήνες πολέμου; Στην πραγματικότητα χτυπάνε για να δουν αν λειτουργούν, αλλά και για να μαθαίνουμε κι εμείς οι απλοί πολίτες πώς είναι ο ήχος και τι σημαίνει.
Στις 11 ακριβώς αύριο το πρωί σε όλη τη χώρα θα αρχίσει να ακούγεται ένας ήχος διακοπτόμενος και σε διαφορετική ένταση. Αυτός είναι ο ήχος του αεροπορικού βομβαρδισμού. Θα πρέπει να τον γνωρίζετε γιατί σε περίπτωση κρίσης, είναι ο ήχος που θα σας σώσει την ζωή καθώς θα σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να βρείτε καταφύγιο.
Πέντε λεπτά αργότερα θα ακουστεί ένας ήχος συνεχής και σταθερός. Αυτός θα σημάνει και την λήξη της κατάστασης συναγερμού και θα έχει διάρκεια ένα ολόκληρο λεπτό.
Και βέβαια πρόκειται για μια δοκιmή και δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Μάλλον όμως θα πρέπει να δώσετε προσοχή γιατί ποτέ δεν ξέρετε εάν θα μας χρειαστεί.
Στη χώρα μας υπάρχουν εγκατεστημένες συνολικά περίπου 1.700 σειρήνες συναγερμού στα αστικά κέντρα και σε ακριτικές περιοχές, ενώ υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτων Αναγκών).
Ο σκοπός της άσκησης Παρμενίων είναι:
α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
β. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
γ. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
δ. Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.