Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Εισήγηση-πρόκληση εισαγγελέα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής!


Εισήγηση-πρόκληση εισαγγελέα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής!

Πηγή: aftodioikisi.gr


Τη φυσική παρουσία των τεσσάρων προστατευόμενων μαρτύρων στο δικαστήριο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου...

 Τη φυσική παρουσία των τεσσάρων προστατευόμενων μαρτύρων στο δικαστήριο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εισηγήθηκε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία πρότεινε να γίνει δεκτή η σχετική ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελέως, «στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζει την αρχή της αμεσότητας και είναι αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης», ενώ «στη διάταξη του νόμου δεν αναφέρεται η μη εμφάνιση των προστατευόμενων μαρτύρων».
Μάλιστα, η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε την κατάθεση του μάρτυρα δικηγόρου και πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο και ο οποίος «μας είπε ότι ουδείς τον ενόχλησε από την αποχώρησή του, ούτε την οικογένειά του, επομένως πρέπει να γίνει γνωστό το αίτημα της υπεράσπισης να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο». Ακόμα η εισαγγελική λειτουργός δικαιολόγησε το σκεπτικό της εισήγησή της λέγοντας ότι για τους προστατευόμενους μάρτυρες έχουν διαρρεύσει στοιχεία τόσο στον Τύπο όσο και στο ακροατήριο.
Ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, επανήλθε στην προηγούμενη δήλωση της πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο, με την οποία καλούσε τους προστατευόμενους μάρτυρες να νικήσουν τον φόβο τους και να προσέλθουν αυτοβούλως να καταθέσουν επώνυμα.
«Η δήλωση της πολιτικής αγωγής δικαιώνεται. Θα ήταν καλύτερα αν είχε επιδιωχθεί η εκούσια προσέλευση των μαρτύρων. Έχουν περάσει δυόμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης. Είναι βέβαιο ότι έχουν την ίδια απόφαση, δηλαδή να καταθέσουν υπό ανωνυμία. Γιατί θα πρέπει το δικαστήριο να μπει σε αυτό το δίλημμα και ενδεχομένως να προχωρήσει να τους καλέσει εξαναγκαστικά, διότι διαφορετικά δημιουργείται ένα τετελεσμένο».
Σχολιάζοντας μάλιστα σημείο της εισαγγελικής πρότασης για τον μάρτυρα Σταύρου, είπε: «Ο Ηλίας Σταύρου είπε στο δικαστήριο ότι 8 μήνες δεν έβγαινε από το σπίτι του».
Στο σημείο αυτό και ο έτερος συνήγορος των Αιγύπτιων αλλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, τοποθετήθηκε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αν υπάρχει πιθανότητα εκφοβισμού και εκδίκησης, την πρώτη μέρα της δίκης δύο μάρτυρες ξυλοκοπήθηκαν ερχόμενοι εδώ…».
Αναφερόμενος μάλιστα στην κατάθεση του Σταύρου, είπε ότι από αυτήν «έχουν προκύψει απειλές, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει ως επιστημονικός συνεργάτης. Από βίντεο που υπάρχουν στη δικoγραφία που γνωστοποιήθηκαν ήδη από τους μάρτυρες, ότι συνιστά προδοσία…».
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του.
Ολόκληρο το σχόλιο της Πολιτικής Αγωγής:
Η πολιτική αγωγή, πρώτη και με δική της πρωτοβουλία, δήλωσε εξαρχής ότι δεν θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες στο ακροατήριο αν αυτοί καταθέσουν ανώνυμα, όσο και αν συμμερίζεται το φόβο τους για πιθανή αντεκδίκηση ή εκφοβισμό. Όλοι οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν την αντίθεσή τους από θέση αρχής στο νομικό πλαίσιο εξέτασης ανώνυμων προστατευόμενων μαρτύρων, υπερασπιζόμενοι πρώτα και κύρια τους εντολείς τους: σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα. Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων αλιεργατών κάλεσαν και καλούν τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής να προσέλθουν αυτοβούλως και επώνυμα στη δίκη και να καταθέσουν ελεύθερα και χωρίς φόβο, όπως το έκαναν δεκάδες ουσιώδεις μάρτυρες, ανάμεσά τους και πρώην μέλη της οργάνωσης. Οι κρατικοί μηχανισμοί διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα και φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία αυτών των μαρτύρων.
Όμως, η υπεράσπιση δεν αντιτίθεται στο νομικό πλαίσιο της εξέτασης ανώνυμων μαρτύρων συνολικά. Οι κατ’ επάγγελμα υβριστές των θυμάτων αντιτρομοκρατικών σκευωριών, όπως αυτές τις μέρες της Ηριάννας, δεν θα μπορούσαν να στραφούν κατά της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, γι’ αυτό και δεν έδωσαν εντολή στους υπερασπιστές τους να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Αυτό που επιθυμεί η υπεράσπιση είναι μια απόφαση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 του ν. 2928/2001 όπως ισχύει, με την αιτιολογία ότι δεν προκύπτει πιθανός εκφοβισμός ή κίνδυνος αντεκδίκησης σε βάρος τους από πλευράς της οργάνωσης. Πρόκειται για κατάφωρα ψευδή ισχυρισμό τη στιγμή που δύο μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει στη δίκη ξυλοκοπήθηκαν από μέλη της Χρυσής Αυγής προσερχόμενοι στο δικαστήριο, άλλοι απειλήθηκαν, άλλοι (ανάμεσά τους ακόμα και κατηγορούμενοι) τρομοκρατήθηκαν για να μην μιλήσουν, γεγονότα που είναι γνωστά στο δικαστήριο.
Με την πρότασή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου δεν πρότεινε μόνο την αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων, συντασσόμενη με την υπεράσπιση, αλλά “στοιχειοθέτησε” την πρότασή της δηλώνοντας ότι “ο Ηλίας Σταύρου, πρώην μέλος της οργάνωσης που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου, δήλωσε πως δεν απειλήθηκε”. Πρόκειται για ισχυρισμό που διαψεύδεται από τα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας, κατά την οποία ο Σταύρου δήλωσε ρητά και επανειλημμένα ότι απειλήθηκε από βουλευτές και στελέχη της οργάνωσης.
Η πολιτική αγωγή επανέλαβε τις αρχικές της δηλώσεις, με την απαραίτητη υπενθύμιση ότι ο εκφοβισμός και η αντεκδίκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του modus operandi της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Με αυτό το δεδομένο, το δικαστήριο θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις