Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός του Ιράκ δεσμεύθηκαν την Τετάρτη να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών, ανακοινώνοντας μια διαδικασία
επαναπροσέγγισης θεμελιωμένη στην κοινή αντίθεσή τους στην ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ.
Παρά τις αντεγκλήσεις και τις προσβολές της τελευταίας χρονιάς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Χάιντερ αλ Αμπάντι πόζαραν μαζί μπροστά στις κάμερες κι έδωσαν μια εικόνα συνομιλιών σε εγκάρδιο κλίμα κατά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού στην Άγκυρα χθες.
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε «πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό επίπεδο», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών τους που αναμεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.
«Είμαστε μέρος μιας περιοχής που υφίσταται ένοπλες συρράξεις και αστάθεια και είναι καιρός να συνεργαστούμε για να τερματιστούν οι συγκρούσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Αμπάντι.
Η θεαματική αναθέρμανση της σχέσης των δύο ανδρών –πριν από έναν χρόνο ο Ερντογάν διεμήνυε στον Αμπάντι να «κάτσει στη θέση του», όταν ο ιρακινός πρωθυπουργός αντιδρούσε έντονα στην παρείσφρηση τουρκικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας του…– εξηγείται από την κοινή τους αντίθεση στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα στην αυτόνομη επαρχία.
Υπενθυμίζοντας ότι το δημοψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτο» από την Τουρκία, ο Ερντογάν σημείωσε: «λέγαμε πάντα, από την αρχή, ότι είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. Και συνεχίζουμε να το λέμε».
Επισήμανε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών του Ιράκ που υπέστησαν καταστροφές στις επιχειρήσεις για την εκδίωξη από αυτές των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Βαγδάτη.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους υποστήριξη για να μπορέσει να ξαναρχίσει η λειτουργία του πετρελαιαγωγού» που συνδέει το Κιρκούκ με την Τουρκία και έχει κλείσει εδώ και χρόνια, ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με την παρουσία στο βόρειο Ιράκ της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία συνεχίζει τον αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον της Άγκυρας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Τουρκία και τους συμμάχους της στη Δύση.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα (εναντίον του PKK) σε πνεύμα αλληλεγγύης», είπε ο Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι «καμιά οργάνωση, είτε ιρακινή είτε ξένη, δεν έχει δικαίωμα να φέρει όπλα στο Ιράκ εάν δεν έχει την άδεια» της κυβέρνησής του.
Ο Χάιντερ αλ Αμπάντι συναντήθηκε αργότερα με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τον οποίο συμφώνησαν να οργανωθεί «το συντομότερο», ένα κοινό συμβούλιο υπουργών του Ιράκ και της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, που αποκάλεσε τον Αμπάντι «αδελφό» του.
Οι σχέσεις της Άγκυρας και της Βαγδάτης χαρακτηρίζονταν από εντάσεις τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας κυρίως των διαφωνιών για τη λειτουργία μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ.
Η επίσκεψη του Αμπάντι ακολούθησε την πρόταση των αρχών του ιρακινού Κουρδιστάν να ανασταλεί η εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ. Ούτε η τουρκική ηγεσία ούτε ο ιρακινός φιλοξενούμενός της σχολίασαν δημόσια την πρόταση.
Πηγή: ΑΠΕ & Πηγή: AP
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου