Τις συνέπειες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των
ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%, παρουσίασε ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ηγέτης της Καταλονίας ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.
«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»
«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».
Ο πρόεδρος της Καταλονίας "δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει" δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες. Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε "επιτυχημένο", αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία. Σύμφωνα με τον ίδιο η "σύγκρουση" με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να ζητηθεί διεθνής μεσολάβηση μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, κάτι που είχε απορρίψει κατηγορηματικά λίγο νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις "πολιτικές συνέπειες" που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση.
"Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις" είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι "δεν απευθύνει απειλές" και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας "δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση".
"Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση", συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος".
«Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο», ανέφερε.
Στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πρόσφατες προσπάθειες της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της ενώ αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Οκτωβρίου όταν, όπως είπε, "η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτες που επιθυμούσαν να ψηφίσουν και έγιναν άνευ προηγουμένου περιστατικά και επιθέσεις".
Χαρακτήρισε ωστόσο επιτυχημένο το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες πήγαν να ψηφίσουν, χωρίς να φοβηθούν. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πολλοί άλλοι δεν κατάφεραν να ψηφίσουν είτε επειδή είχαν κλείσει ορισμένα τμήματα είτε "για πρακτικούς λόγους" επειδή είχε καταστραφεί το εκλογικό υλικό.
"Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη", τόνισε, καλώντας τους Καταλανούς να υπερασπιστούν το διάλογο γιατί, όπως τόνισε, "είμαστε πάντα πρόθυμοι να μιλήσουμε".
Στη συνέχεια τόνισε απευθυνόμενος στον ισπανικό λαό: «Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι και θέλουμε απλώς να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε και να κάνουμε διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε καλύτερη επικοινωνία με την Ισπανία. Η σχέση δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, και τώρα δεν είναι βιώσιμη».
«Θέλω να σεβαστώ την απόφαση των καταλανών για ανεξαρτησία», ανέφερε, ενώ το κοινοβούλιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε επίσημη δήλωση.
«Προτείνουμε να ανασταλεί η ισχύς της δήλωσης ανεξαρτησίας, προκειμένου να εργαστούμε για την υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μια χειρονομία ευθύνης υπέρ του διαλόγου», σημείωσε.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία
Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, "δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει" δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.
"Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και που θέλει να πάει", δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.
"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.
Αν και η κήρυξη της ανεξαρτησίας θα ήταν μια ενέργεια που θα έκλεινε την πόρτα σε οποιαδήποτε λύση μέσω διαπραγμάτευσης, οι προτάσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι οδηγούν την Ισπανία σε άγνωστα νερά. Η ισπανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε ανακήρυξη ανεξαρτησίας θα ήταν παράνομη και έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα "για να αποκαταστήσει τον νόμο και τη δημοκρατία" αν το κοινοβούλιο της αυτόνομης περιφέρειας προχωρήσει μονομερώς προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι θα μπορούσε να επιλέξει την αποκαλούμενη "πυρηνική επιλογή", δηλαδή να διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο –μια ενέργεια άνευ προηγουμένου– και να προκηρύξει νέες εκλογές στην περιφέρεια. Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να ζητήσει από τη δικαιοσύνη να κρίνει αντισυνταγματική την ανεξαρτησία.
Παρά τις εκκλήσεις για διάλογο με τη Μαδρίτη, οι δηλώσεις του Πουτζντεμόν φαίνεται ότι καθιστούν ακόμη δυσκολότερη μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, καθώς ο Ραχόι έχει δηλώσει ότι δεν θα συνομιλήσει με τους Καταλανούς ηγέτες αν δεν εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για ανεξαρτησία.
Ήταν έτοιμη η Ισπανία να συλλάβει τον Πουτζντεμόν
Νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η ισπανική αστυνομία ήταν έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον κ. Πουτζντεμόν σε περίπτωση ανακοίνωσης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία της Ισπανίας είχε τοποθετήσει ανώτατους αξιωματικούς στην Καταλονία, οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να λάβουν δράση εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθούσε να προστατέψει τον Πουτζντεμόν.
Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική δικαιοσύνη, και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.
Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε μια τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας.
Νωρίτερα, η αστυνομία έκλεισε, «για λόγους ασφαλείας», την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη.
«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα [όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο] θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.
Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως την Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».
«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.
Η Ισπανία ζει "μια από τις δυσκολότες στιγμές της", υποστήριξε νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία".
Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.
"Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας" είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει "μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της".
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. "Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία" στα καταλανικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου