Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Το απόλυτο ντέρμπι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς - Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση (Πίνακες)

Ντέρμπι για γερά νεύρα φαίνεται ότι θα είναι οι εκλογές στην Κεντροαριστερά για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Εικόνα απόλυτης ρευστότητας για όλους τους υποψηφίους, φαβορί και αουτσάιντερ, με σχεδόν κοινή εκκίνηση από χαμηλά επίπεδα και πολλά περιθώρια για ανατροπές στην τελική ευθεία δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Prorata και δημοσιεύει σήμερα η "Εφημερίδα των Συντακτών". Μεγάλο ερώτημα που θα επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα αποτελεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία.
Πιο αναλυτικά, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, φαίνεται ότι εκκινούν από την ίδια –αλλά πολύ χαμηλή– αφετηρία η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης (14%), ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%). (στις κάρτες εμφανίζεται και το όνομα του Θ. Θεοχαρόπουλου, ο οποίος δεν είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του όταν διενεργήθηκε η μέτρηση).
Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.
Σημειωτέον, ωστόσο, ότι στον γενικό πληθυσμό αποτυπώνεται μια γενική προτίμηση η οποία σχετίζεται και με την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων. Ο επιμερισμός των προτιμήσεων δείχνει καλύτερες επιδόσεις της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη μεταξύ των αυτοπροσδιοριζόμενων ως «αριστερών» και «κεντροαριστερών», του Γ. Καμίνη και του Γ. Ραγκούση μεταξύ των «κεντρώων» και του Στ. Θεοδωράκη μεταξύ των «κεντροδεξιών» και «δεξιών».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων, ήτοι το 34%, δηλώνει ότι η πιθανότητα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού σε μια κλίμακα 0-10 είναι μεγαλύτερη από πέντε. Περίπου ένας στους τρεις (34%) όσων κατ’ αρχήν εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνει τελικά αναποφάσιστος ως προς την επιλογή προσώπου.
Σε άλλα ερωτήματα, το 64% χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 58% δηλώνει απαισιόδοξα ότι το εγχείρημα αφορά μόνο την ανακατανομή ισχύος μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το 47% προτιμά να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κόμμα που θα απορροφήσει τα υπάρχοντα και το 36% να φτιαχτεί ένα συμμαχικό σχήμα με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των υφιστάμενων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική Κεντροαριστερά, ως σημαντικότερο έλλειμμα εκλαμβάνεται η ασαφής πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα (48%), έναντι της έλλειψης ικανού και ισχυρού ηγέτη (37%). Παράλληλα, το 61% θεωρεί ότι «η έννοια του Κέντρου στην πολιτική είναι λανθασμένη γιατί δεν νοείται απόλυτη ουδετερότητα».
Πηγή: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις