Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ 50 χωρών, σε μια προσπάθεια να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή.
Το μέτρο αυτό στην ουσία αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς το τέλος του τραπεζικού απορρήτου.
Στη λίστα των 50 πρώτων χωρών που καλούνται να εφαρμόσουν το μέτρο είναι χώρες της Ε.Ε., μέλη της Ομάδας των 20 (Νότια Αφρική, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Μεξικό) και περί τις 10 κτήσεις της Αγγλίας και της Δανίας.
Οι επόμενες χώρες που θα κληθούν να ενταχθούν στο νέο αυτό καθεστώς είναι εκείνες που φημίζονται για τη φιλοξενία τους (Ανδόρα, Μονακό, Σιγκαπούρη, Ελβετία) και χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία και θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2018.
Απούσα από αυτή τη διαδικασία είναι η Αμερική που έχει ήδη εξασφαλίσει σειρά διμερών συμφωνιών για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων, κυρίως με το Λουξεμβούργο, το Μονακό και την Ελβετία.
Πρακτικά, αν ένας Γάλλος για παράδειγμα, από αύριο ανοίξει λογαριασμό στο Λιχτενστάιν, οι φορολογικές αρχές του Παρισιού δεν θα είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν πληροφορίες γι΄ αυτόν στη Βαντούζ, οι αρχές της οποίας θα μεταβιβάσουν αυτομάτως το ύψος της κατάθεσης, τα επιτόκια, τα μερίσματα και άλλα κέρδη από την πώληση μετοχών ή ομολόγων.
«Είναι το οριστικό τέλος του τραπεζικού απορρήτου», δηλώνει ο Πασκάλ Σεντ-Αμάνς, διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ. «Είτε ο λογαριασμός ανοίξει σε όνομα ιδιώτη, είτε μέσω ενός τραστ, είτε μίας εταιρείας στον Παναμά, θα δηλωθεί».
Πηγή: enikonomia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μια απρόσμενη απόφαση που δεν περίμενε κανείς πήρε ο Σάκης Ρουβάς.
-
Θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή; Υπάρχει ένα λαχανικό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
-
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτά τα παλαιά μυστικά της ραπτικής.
-
Ερωτευμένη δηλώνει μία 18χρονη με τον 60χρονο σύντροφό της, κάνοντας τα 42 χρόνια διαφοράς να μοιάζουν ασήμαντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου