Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ενε μεγάλο ερώτημα πλανάται αυτές τις μέρες στην Άγκυρα για τον ρόλο της Ρωσίας και του ίδιου του Πούτιν στο δημοψήφισμα των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, ένα γεγονός που έχει ανησυχήσει την Τουρκία.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο Zeynep Gürkanlı, της εφημερίδας Sözcü, η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει κρατήσει πολύ χαλαρή στάση έναντι των Κούρδων παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν, ακόμα και των ΗΠΑ, που ζητούσαν αναβολή του δημοψηφίσματος.
Αλλά το πιο ενδιαφέρων στοιχείο σε αυτό το ζήτημα είναι, όπως αποκαλύπτει η Τουρκάλα αρθρογράφος, ότι τον τελευταίο χρόνο και ενώ οι Ρώσοι γνώριζαν ότι ο Μπαρζανί θα πάει στο δημοψήφισμα είχαν υπογράψει τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Μάλιστα όπως αναφέρεται, η Ρωσία υπέγραψε τον Φεβρουάριο συμφωνία να αγοράσει το πετρέλαιο του Μπαρζανί στην περίπτωση μποϋκοτάζ από την Τουρκία, μια συμφωνία σε πρώτη φάση ύψους 1,2 δις δολαρίων.
Στη συνέχεια στις 2 Ιουνίου του 2017 και ενώ είχε ανεβεί η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ερμπίλ, ο πρωθυπουργός των Κούρδων του βορείου Ιράκ, Neçirvan Barzani, (υιός του Μεσούντ), υπέγραψε με την μεγάλη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft, την πώληση των κουρδικών πετρελαίων στην Ρωσία για τα επόμενα 20 χρόνια.
Αλλά δεν σταμάτησαν εδώ. Στις 18 Σεπτεμβρίου, λίγες δηλαδή μέρες πριν από το δημοψήφισμα και οι απειλές της Άγκυρας είχαν κορυφωθεί, υπογράφεται νέα συμφωνία μεταξύ των Κούρδων του βορείου Ιράκ με την Ρωσία, αυτή την φορά για το φυσικό αέριο των κουρδικών επαρχιών ύψους 4δις δολαρίων.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Άγκυρα και στην επικείμενη συνάντηση αυτές τις μέρες του Πούτιν με τον Ερντογάν στην τουρκική πρωτεύουσα θα τεθεί το ζήτημα αυτό.
Από την άλλη μεριά οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ προσβλέπουν προς την Μόσχα για στενότερη οικονομική συνεργασία, αφού με τον μέχρι τώρα συνεταίρο τους στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, την Τουρκία, έχει ανοίξει μεγάλο χάσμα
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου