Τα Παλαιστίνια παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στερούνται εκπαίδευσης καθώς το Ισραηλινό καθεστώς συνεχίζει με την πολυσυζητημένη πολιτική κατεδάφισης των νέων σχολείων τους.
Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), ένας διεθνής οργανισμός που προωθεί και προστατεύει τα δικαιώματα των ατόμων που έχουν πληγεί από εκτοπισμό, οι Ισραηλινές αρχές έχουν καταστρέψει ή προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον τρεις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για Παλαιστίνια παιδιά στην περιοχή τις δύο τελευταίες εβδομάδες .
Η τελευταία από αυτές τις κατεδαφίσεις ήταν ένα ολοκαίνουργιο σχολείο που πληρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το οποίο είχε κατασκευαστεί μόλις πριν από τρεις εβδομάδες στο Jub El-Thib, ανατολικά της Βηθλεέμ. Ωστόσο, Ισραηλινές ομάδες κατεδάφισης έφτασαν εκεί πριν από μερικές ημέρες και ισοπέδωσαν το κτίριο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε 64 μαθητές δημοτικού, από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη.
Τώρα, αυτά τα παιδιά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίζονται σε μια σκοτεινή σκηνή για να προφυλαχτούν από τον ήλιο. Η αυτοσχέδια τάξη δεν έχει τραπέζια για να καθίσουν και να μελετούν.
“Δεν φαίνεται ωραίο πλέον, είναι άσχημο”, δήλωσε η Jana Zawahra, μια οκτάχρονη μαθήτρια, σοκαρισμένη από την απώλεια της τάξης της, κλαίγοντας στο έδαφος όπου κάποτε στεκόταν το σχολείο της.
Το NRC δήλωσε ότι δύο άλλες δυσάρεστες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ήταν το μοναδικό νηπιαγωγείο για την κοινότητα Βεδουίνων Jabal Al Baba, το οποίο κατεδαφίστηκε, και ένα δημοτικό σχολείο στο Abu Nuwar, του οποίου τα ηλιακά πάνελ, η μόνη πηγή ενέργειας στο σχολείο, αποσυναρμολογήθηκαν και κατασχέθηκαν από τις Ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με τις αναφορές οι κατεδαφίσεις άφησαν μέχρι 80 παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών χωρίς σχολείο, υποχρεώνοντάς τα να ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά σε σκηνές ή κάτω από τον καυτό ήλιο.
“Ακριβώς μόλις ήταν να επιστρέψουν στην τάξη, τα Παλαιστίνια παιδιά ανακαλύπτουν ότι τα σχολεία τους καταστρέφονται”, δήλωσε ο Hanibal Abiy Worku, διευθυντής του NRC.
“Ποια απειλή θέτουν αυτά τα σχολεία στις Ισραηλινές αρχές; Τι σκοπεύουν να επιτύχουν αρνούμενοι σε χιλιάδες παιδιά το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση; “.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα σχολεία αυτά είχαν κατασκευαστεί στη λεγόμενη περιοχή C χωρίς τη χορήγηση προηγούμενης άδειας από τον Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), μονάδα στον Ισραηλινό στρατό που ασχολείται με το συντονισμό πολιτικών ζητημάτων μεταξύ του Ισραηλινού καθεστώτος, του Ισραηλινού στρατού, τους διεθνείς οργανισμούς, τους διπλωμάτες και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Η περιοχή C αποτελεί περίπου το 61% ολόκληρης της Δυτικής Όχθης και ελέγχεται άμεσα από την COGAT, η οποία απαιτεί άδειες για νέα κατασκευαστικά έργα. Αλλά σύμφωνα με το NRC, η πλειονότητα των αιτημάτων απορρίπτονται, αφήνοντας τους διεθνείς χορηγούς και τους Παλαιστινίους χωρίς άλλη επιλογή παρά να κατασκευάσουν νέα σχολεία ούτως ή άλλως.
“Θα μείνουμε εδώ και θα αντισταθούμε στην κατοχή”, δήλωσε ο Sami Mruwwah, Παλαιστίνιος διευθυντής της εκπαίδευσης, προσθέτοντας: “Θα ξαναφτιάξουμε σύντομα το σχολείο, αυτό που συνέβη κατά του σχολείου και των μαθητών παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παιδική ηλικία ειδικότερα”.
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει σιωπηρή “ενόψει των εγκλημάτων των κατακτητών κατά της εκπαίδευσης στην Παλαιστίνη”.
Το NRC αναφέρει ότι περίπου 55 σχολεία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απειλούνται με κατεδάφιση και εντολές διακοπής από τις Ισραηλινές αρχές, τα περισσότερα από τα οποία κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλους χορηγούς βοήθειας.
Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι περίπου 100 δομές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των καταφυγίων, των δικτύων ύδρευσης και των σχολείων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, έχουν καταστραφεί ή κατασχεθεί κατά το παρελθόν έτος.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα αμφιλεγόμενα μέτρα κατεδάφισης που εγκρίθηκαν από το Τελ Αβίβ αποσκοπούν στην εκδίωξη περισσότερων Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη.
Την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεριζώσει ποτέ οποιαδήποτε εποίκιση της Δυτικής Όχθης.
“Έχουμε επιστρέψει εδώ για πάντα. Δεν θα υπάρξει πλέον εκρίζωση των οικισμών στο ομόσπονδο κράτος του Ισραήλ. Οι οικισμοί δεν θα ξεριζωθούν”, είπε, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην al-Quds της Ιερουσαλήμ.
Περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν τώρα σε πάνω από 230 οικισμούς. Το Τελ Αβίβ αψήφησε τις εκκλήσεις να σταματήσει η επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.
Πηγές:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου