Αποκάλυψη, τώρα για το κινητό πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς BUK M1-2 στην Κύπρο: Αυτό που για χρόνια αποτελούσε έναν θρύλο σε Ελλάδα και Κύπρο η ύπαρξη, δηλαδή στο εθνικό οπλοστάσιο του περίφημου ρωσικού
κινητού αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος BUK M1-2, του πλέον προηγμένου α/α όπλου που διέθεταν οι δύο χώρες για την άμυνα του μαρτυρικού νησιού, τελικά αποκαλύπτεται δημοσίως την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην στρατιωτική παρέλαση για την ανεξαρτησία του νησιού από την βρετανική κατοχή.
Το πλέον καλά κρυμμένο στρατιωτικό μυστικό, (παρά τα όσα θρυλούνταν κατά καιρούς δεν είχε υπάρξει ποτέ ούτε μία φωτογραφία του, ούτε είχε παρουσιαστεί σε ασκήσεις) στην Κύπρο, παύει να είναι πλέον «θρύλος» και γίνεται πραγματικότητα.
Οι συστοιχίες ξεκίνησαν να παραλαμβάνονται επί του αείμνηστου Αρχηγού ΓΕΕΦ, αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και οι παραλαβές από την Ρωσία ολοκληρώθηκαν επί αρχηγείας Αθανάσιου Νικολοδήμου με υπουργό Αμυνας τον Σωκράτη Χάσικο και επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη.
Ο θόρυβος και η κρίση που δημιούργησε η αγορά των S-300PMU1, οδήγησε Αθήνα και Λευκωσία και «σιωπηρή» αγορά και παραλαβή των BUK M1-2 το 2001. Τα πλοία που τους μετέφεραν έφτασαν νύχτα και ξεφορτώθηκαν στην Λάρνακα, ενώ καλύπτονταν από δίκτυα παραλλαγής, αναφέρουν στο pronews.gr, Ελληνες αξιωματικοί που ήταν στην ομάδα παραλαβης
Για πρώτη φορά o Αυτοκινούμενο Αντιαεροπορικό Σύστημα Buk M1-2 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει αντιαεροπορική και αντιβληματική προστασία για μηχανοκίνητους σχηματισμούς όπως και για στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.
Είναι σύστημα μεσαίου βεληνεκούς, αυτοκινούμενο και φέρεται επί ερπυστριοφόρων οχημάτων. Μπορεί να εμπλέξει αποτελεσματικά πλειάδα στόχων συμπεριλαμβανομένων τακτικών αεροσκαφών, στρατηγικών βομβαρδιστικών, επιθετικών ελικοπτέρων (ακόμη και αν βρίσκονται σε αιώρηση σε χαμηλό ύψος), τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ακόμη και πυραύλων cruise που πετάνε σε χαμηλό ύψος.
Λόγω της ιδιότυπης κατασκευής του (ραντάρ βολής και εγκλωβισμού σε κάθε εκτοξευτή) είναι πολύ δύσκολη η καταστροφή ή παρεμβολή του.
Η δυνατότητα γρήγορης τάξης και βολής των εκτοξευτών του επιτρέπει πραγματικές τακτικές shoot and scoot αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την επιβιωσιμότητα μιας πυροβολαρχίας.
Ένα ιδιαίτερο επίσης χαρακτηριστικό του είναι η δυνατότητα των πυραύλων 9Μ38 και 9Μ317 να εμπλέκουν ακόμη και στόχους επιφανείας ή εδάφους δίνοντας διπλή δευτερεύουσα χρήση στο σύστημα BUK.
Το σύστημα BUK σχεδιάστηκε με σκοπό να ξεπεράσει σε όλα τα επίπεδα τον προκάτοχό του, το σύστημα Kub.
Από τα διδάγματα που πάρθηκαν από τον πόλεμο του Yom Kipur το 1973 όπου η Αίγυπτος χρησιμοποίησε ευρέως το σύστημα Kub επιφέροντας συντριπτικές απώλειες στην Ισραηλινή Αεροπορία, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Α/Κ συστήματος που δεν εξαρτάται η λειτουργία του από ένα κεντρικό ραντάρ πρόσκτησης στόχων TAR.
Το σύστημα ΚUB ακόμη και με αυτήν τον περιορισμό, ήταν υπεύθυνο για την κατάρριψη κατά το μεγαλύτερο μέρος, 40 σχεδόν μαχητικών A-4 Skyhawk όπως και 62 μαχητικών F-4 που ήταν ο συνολικός απολογισμος απωλειών από Αιγυπτιακά βλήματα SAM.
To σύστημα αυτό επιτρέπει την αναγνώριση του τύπου του αεροσκάφους στόχου από την επιστροφή της ανακλώμενης ακτινοβολίας. Από την ανάλυση του σήματος ραντάρ προέκυπτε η μοναδική υπογραφή για τον κάθε τύπο αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να γίνεται ταυτόχρονα και η ταυτοποίηση ως απειλή των Δυτικών Μαχητικών Αεροσκαφών χωρίς την ανάγκη ύπαρξης συστήματος με ερωτο-ανταποκριτή IFF.
Η κάθε πυροβολαρχία του συστήματος BUK M1-2 αποτελείται από 1 ραντάρ πρόσκτησης στόχων Μακράς εμβέλειας 9S18М1-1 Snow Drift, 4 εκτοξευτές TELAR 9A310M1-2 και 4 φορτωτές-εκτοξευτές TEL 9A39M1-2. Αξίζει να αναφερθεί πως παρόλο που τα TEL δεν έχουν δικό τους ραντάρ έχουν τις ίδιες δυνατότητες εκτόξευσης με τα TELAR, μεταφέρουν όμως αυξημένο αριθμό βλημάτων (8 ανά όχημα).
Ο κάθε εκτοξευτής TELAR από την άλλη μεταφέρει 4 πυραύλους εδάφους αέρος 9Μ317 οι οποίοι έχουν εμβέλεια τα 42 km, αλλά υπάροχνυ πληφορορίες για δυνατότητα βολής στα 50 χλμ. από την παραλαβή νέων πυραύλων μετά το 2004.
Η εμβέλεια εντοπισμού του ραντάρ φθάνει τα 100 km ενώ η μέγιστη ακτίνα πρόκτησης στόχων και ιχνηλάτησης τα 95 km για στόχους που πετάνε σε μεσαία ή μεγάλα ύψη.
Για στόχους που πετάνε σε ύψος 3000 μέτρων η εμβέλεια αυτή πέφτει στα 75 km ενώ για πολύ χαμηλά ιπτάμενους στόχους σε ύψος 30 μέτρων η εμβέλεια αυτή αγγίζει τα 23 km.
Πυρήνας της συστοιχίας είναι το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου 9S470M1-2 το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας και να συλλέξει πληροφορίες και από τρίτες πηγές όπως το δίκτυο παρακολούθησης πολιτικών αεροσκαφών καθώς και άλλα ραντάρ έρευνας του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας.
Έτσι η συστοιχία μπορεί να ταυτοποιήσει από τρίτες πηγές, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερες πηγές αν ο στόχος που βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ είναι εχθρικός ή όχι.
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή φίλιων πυρών (blue on blue) και έτσι την μεγαλύτερη βεβαιότητα κατά την εκτόξευση πυραύλων κατά εισερχόμενων απειλών, στοιχείο πολύ σημαντικό για το μελλοντικό πεδίο μάχης στην Κύπρο, αφού ελληνικά και τουρκικά F-16 θα εμπλέκονται σε ένα χαοτικό περιβάλλον υψηλού κινδύνου κατάρριψης φίλων αεροσκαφών.
Ο βασικός πύραυλος του συστήματος BUK είναι ο πύραυλος 9Μ38/Μ1. Με την είσοδο σε υπηρεσία του εκσυγχρονισμένου συστήματος BUK M1-2 αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενός νέου πυραύλου με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αντοχή σε παρεμβολές. Ο νέος πύραυλος με την ονομασία 9Μ317 διατίθεται και σε έκδοση με τερματικό ενεργό ερευνητή ραντάρ 9Μ317 ΑΕ.
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.