Επανειλημμένως έχουν γίνει καταγγελίες, έλεγχοι και συστάσεις, ενίοτε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο. Ωστόσο η μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς,
με την αιτιολογία ότι έχει «κλείσει» το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα, συνεχίζει να υφίσταται, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να λαμβάνει νέα μέτρα: από 1ης Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΠΥΥ βάζει «πλαφόν στο πλαφόν», αφού ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να δέχεται το ανώτερο 20 επισκέψεις ασφαλισμένων την ημέρα, ενώ ο ελάχιστος χρόνος που θα διαρκεί η κάθε επίσκεψη είναι 15 λεπτά.
Αφορμή των νέων μέτρων είναι έγγραφα της –πρώην πλέον– γενικής επιθεωρήτριας της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) Γεωργίας Γεωργιάδου και του Συνηγόρου του Πολίτη, που ζητούν-προτείνουν παρεμβάσεις με αφορμή καταγγελίες και ελέγχους για τη «συμπεριφορά» ορισμένων γιατρών σε σχέση με το πλαφόν των επισκέψεων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ήλεγξε 30 και πλέον συμβεβλημένους γιατρούς που απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή από τους ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό ότι είχε συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα, για τις οποίες οφείλουν –με βάση τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ– να μη ζητούν αμοιβή επίσκεψης.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι γιατροί δεν είχαν συμπληρώσει τις 200 επισκέψεις και άρα δεν δικαιούνταν να αιτούνται αμοιβή. Ο «άτυπος τιμοκατάλογος» για τις εκτός πλαφόν επισκέψεις εξαρτάται και από τις υπηρεσίες (συνταγή φαρμάκων ή/και παραπεμπτικό διαγνωστικών εξετάσεων): 5-10-20 ευρώ ή και περισσότερο.
Επιπλέον, οι κατά καιρούς έλεγχοι της ΥΠΕΔΥΦΚΑ έχουν καταδείξει περιπτώσεις γιατρών που καταχώριζαν νέες συνταγές σε ασφαλισμένους κάθε τρία λεπτά ή ακόμα και περίεργες ώρες, όπως 2-3 τα ξημερώματα, αντιστοιχώντας ταυτόχρονα την κάθε συνταγή με επίσκεψη ασφαλισμένου. Οι συνταγές ήταν πραγματικές, όχι όμως και οι επισκέψεις ασφαλισμένων ώστε να δικαιολογείται η εξάντληση του πλαφόν.
Απλώς οι ασφαλισμένοι καλούνταν τηλεφωνικά να περάσουν για να αφήσουν το βιβλιάριό τους, προκειμένου ο γιατρός να τους γράψει κάποια στιγμή τα φάρμακα, ή ακόμα η συνταγογράφηση γινόταν απλώς με τη χρήση του ΑΜΚΑ. Αρκετοί γιατροί δεν χρησιμοποιούν το εργαλείο των τρίμηνων και εξάμηνων συνταγών σε ασφαλισμένους –«πάγιους πελάτες τους»– με χρόνια προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να δηλώνονται επισκέψεις-συνταγογραφήσεις σε μηνιαία βάση. Και σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί δεν τηρούν την υποχρέωσή τους να δηλώνουν-αναρτούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ τα προγραμματισμένα τους ραντεβού, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι όταν καλούσαν για να προγραμματίσουν επίσκεψη βρίσκονταν αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη.
Το πρόβλημα είχε επισημανθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, η οποία κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος από τον Μάρτιο του 2015. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ύπαρξη κεντρικής διαχείρισης για το τηλεφωνικό «κλείσιμο» των επισκέψεων ασφαλισμένων σε συμβεβλημένους γιατρούς, τον καθορισμό ημερήσιου πλαφόν επισκέψεων και ελάχιστου χρόνου διάρκειας επίσκεψης (ανάλογα με την ειδικότητα) και τη σύσταση σε συμβεβλημένους γιατρούς να κάνουν συχνότερη χρήση της δυνατότητας χορήγησης «επαναλαμβανόμενης τρίμηνης ή εξάμηνης συνταγής».
Τελικά ο ΕΟΠΥΥ πρόσφατα προανήγγειλε την αλλαγή των όρων για τον προγραμματισμό των ραντεβού. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, από τις αρχές του επόμενου μήνα ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να δέχεται το ανώτερο 20 επισκέψεις ασφαλισμένων την ημέρα, «ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξάντλησης του συνόλου των 200 επισκέψεων μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε μήνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης θα είναι τα 15 λεπτά της ώρας. Επιπλέον, όλοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί καλούνται να δηλώσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΔΑΠΥ Παροχών το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους, στο οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου