Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (U.S. Special Operations Command) σχεδιάζει την είσοδο σε υπηρεσία μιας νέα γενιάς drones προηγμένης τεχνολογίας στο πλαίσιο προγράμματος με την ονομασία DRONEWERX.
Η διαδικασία συμπεριλαμβάνει και την υποβολή προτάσεων από μη παραδοσιακούς προμηθευτές από το εμπόριο και την ακαδημαική κοινότητα με στόχο την ταχεία εξέλιξη πρωτοτύπων και πειραματισμό με νέες τεχνολογίες.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΙΧΜΗΣ
Ουσιαστικά επιδιώκεται ο συγκερασμός τεχνολογιών από drones, τεχνητής νοημοσύνης ΑΙ αλλά και ικανότητας «μηχανικής εκμάθησης» ώστε να δημιουργηθούν στόλοι από μη επανδρωμένα οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε Ειδικές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Ως κίνητρο παρέχονται σε όσους συμμετέχουν χρηματικά έπαθλα, προσφορά θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, ακαδημαϊκές υποτροφίες ενώ θα επιτραπεί συμμετοχή και μεμονωμένων ατόμων κατά προτίμηση με εμπειρία στον τομέα του hacking.
Διευκρίνεται ότι η διαδικασία δεν έχει τη μορφή «επιλογής πρότασης για την επιλογή αναδόχου που θα κατασκευάσει ένα σύστημα για είσοδο σε υπηρεσία μετά από 10 χρόνια».
Αντιθέτως η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ενδιαφέρεται για εξέλιξη ολόκληρου του φάσματος μη επανδρωμένων συστημάτων και αυτόνομων δυνατοτήτων συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων που θα επιχειρούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ήδη συστήματα drones όπως το Raven χρησιμοποιούνται για υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων των σε τακτικό επίπεδο προσφέροντας ικανότητα αναγνώρισης στόχων και έγκαιρης προειδοποίησης σε επίπεδο Ομάδας.
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ISIS ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
Ο πειραματισμός με νέες τεχνολογίες αιχμής σε drones έχει ακόμα μια σημαντική πτυχή αφού επιτρέπει την βελτίωση αντιμετώπισης απειλών από συστήματα που διαθέτουν δυνητικοί αντίπαλοι. Η κατανόηση των ικανοτήτων αυτών, επιτρέπει την ορθή λήψη αποφάσεων για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να λάβει η υπηρεσία στο μέλλον.
Ο Διοικητής της SOCOM Στρατηγός Raymond Thomas III, ανέφερε ότι οι πιθανοί αντίπαλοι δεν είναι μόνο χώρες που διαθέτουν τεχνολογία drones αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS που ήδη χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα στη Συρία και το Ιράκ.
Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός των αμερικανικών δυνάμεων ήταν η «πρόσκαιρη» τακτική υπεροχή του εχθρού στον αέρα ο οποίος απέδειξε ότι προσαρμόζεται γρήγορα στις εξελίξεις χρησιμοποιώντας drones από το εμπόριο.
Μερικά εξ αυτών είχαν τροποποιηθεί για χρήση εκτοξευτών βομβίδων των 40mm ενώ η έκταση της απειλής ήταν σημαντική καθώς ο ISIS είχε σε δεδομένη στιγμή περισσότερα από 70 drones στον αέρα, με καταλυτικά αποτελέσματα στη συμμαχική προσπάθεια.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η πρόσπαθεια του ιρακινού Στρατού να ανακαταλάβει τη Μοσούλη σχεδόν ανακόπηκε από τη μαζική δράση drones του ISIS. Ως άμεση αντίδραση, η προσπάθεια των συμμαχικών δυνάμεων ήταν να καταρριφθούν με χρήση φορητού οπλισμού.
«Από τότε όμως έχουμε αναπτύξει πολλές μεθόδους ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε ο αμερικανός Στρατηγός.
ΤΑ DRONES ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣ
Είναι σαφές ότι ο «πόλεμος των drones» όχι μόνο άρχισε, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν εξέλιξη τεχνολογιών που θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν υπεροχή έναντι οποιουδήποτε πιθανού αντιπάλου.
Οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα φυσικά είναι άσκοπες καθώς ο ΕΣ δείχνει να έχει δυστυχώς πλήρη άγνοια των εξελίξεων της χρήσης drones στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.
Οι ελάχιστες μεμονομένες προσπάθειες είναι μεν αξιέπαινες καθώς γίνονται με πρωτοβουλία και έξοδα των ίδιων των στελεχών, αλλά βασίζονται σε συστήματα ανεπαρκών επιδόσεων που έχουν αποκτηθεί από το ελεύθερο εμπόριο κυρίως για σκοπούς καταγραφής δραστηριοτήτων.
Οι ρόλοι όμως που μπορούν να αναλάβουν τα drones είναι πολύ ευρύτεροι με παροχή ικανότητας αναγνώρισης, στοχοποίησης και κάλυψης μιας ειδικής επιχείρησης σε πραγματικό χρόνο τόσο σε τακτικό όσο και στρατηγικό επίπεδο.
Εξαίρεση φυσικά αποτλεούν τα συστήματα UAV SPERWER που ήταν και το πρώτο σύστημα μη επανδρωμένου αεροχήματος που εντάχθηκε στο δυναμικό του Ελληνικού Στρατού και άλλαξε πολλά στο τρόπο επιχειρήσεων του πυροβολικού και της εναέριας παρατήρησης.
Χρησιμοποιείται σε επίπεδο Σχηματισμού προκειμένου να προσφέρει αναγνώριση και επιτήρηση περιοχών ευθύνσης του Δ ΣΣ ενώ συνεργάζεται στενά με μονάδες πυροβολικού.
Τα συστήματα αυτά είναι μεν αξιόπιστα αλλα προορίζονται κυρίως για συνδρομή σε τακτικές επιχειρήσεις μετώπου. Δεν παρέχουν την “ευελιξία” που απαιτείται σε επίπεδο Ειδικών Επιχειρήσεων καθόσον περιορίζονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ενώ απαιτείται σημαντική δομή υποστήριξης για την λειτουργία τους.
Τα drones που εξελίσσονται για άμεση χρήση από μεμονομένους χρήστες στο πλαίσιο μιας επιχειρησιακής ομάδας σε αποστολή πίσω από τις εχθρικές γραμμές είναι ο τομέας που γνωρίζει πλέον άνθιση και οι τεχνολογίες αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν ώστε να υιοθετηθούν λύσεις.
Είναι αδιανόητο στην εποχή που βρισκόμαστε και τα πιο απλά drones πωλούνται σε καταστήματα παιχνιδιών, οι Ε.Δ να επιλέγουν να μείνουν άπραγες ενώ οι απειλές διογκώνοτναι και εξελίσσονται.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις πήρα αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από το Children's Health Defence που ίδρυσε ο Robert Kennedy Junior, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ...
-
Ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (19/11) σε ηλικία 72 ετών.
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
Όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται πλέον VISA
-
«Θόρυβο» έχει προκαλέσει η ανάρτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου