Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Λεωφόρος Μητσοτάκη» αντί Κνωσού: Η προσβολή στην Ιστορία και στην κοινωνία, σα να παίζουν μπάλα μόνοι τους ο Αυγενάκης και ακόλουθοι

Φαίνεται ότι η προσπάθεια να δοθεί το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε δρόμο του Ηρακλείου και δη στην ιστορική οδό που
ενώνει την Κνωσό και με την πόλη, δεν θα περάσει και τόσο εύκολα από την τοπική κοινωνία. Μέχρι τώρα έπαιζε μόνος μπάλα ο γαλάζιος βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ως «κίνηση ευγνωμοσύνης» προς τον άνθρωπο που τον έκανε γραμματέα, τον πρόεδρο (και τέκνο του αποθανόντος) Κυριάκο. Σα να μην υπάρχει κάτι άλλο σε τούτο τον τόπο, ο Αυγενάκης έδινε τις εντολές, πίεζαν οι ελεγχόμενοι από τον ίδιο δημοτικοί σύμβουλοι Λαμπρινού, κι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ (και άνθρωπος επίσης του Αυγενάκη) Καλλέργος Βουλγαράκης εκτελούσε με τη σειρά του τις εντολές, πιέζοντας τη δημοτική αρχή. Λες και ήταν οι διοικητές του τόπου!
Ήδη όμως στο Ηράκλειο ξεκινά ένα κίνημα κατά της ονομασίας της ιστορικής λεωφόρου Κνωσού σε… «λεωφόρο Μητσοτάκη», ενώ οργανώνεται και αντίδραση, με κείμενο που διακινείται αλλά και αίτημα εκατοντάδων δημοτών προς τη δημοτική αρχή: πάρτε απόφαση αφού πρώτα μιλήσουν οι Ηρακλειώτες κι όχι μόνο η ΝΟΔΕ!
Η αλήθεια είναι ότι ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης ούτε «γούσταρε» το Ηράκλειο, και για τις δημοκρατικές παραδόσεις δεκαετιών αλλά και στην καταδικαστέα και διχαστική λογική «δυτικής και ανατολικής Κρήτης», ούτε έκανε ποτέ και κάτι για το συμφέρον του. Η υπόθεση του εφετείου Ανατολικής Κρήτης, που είχε μετατραπεί σε προσωπικό του στοίχημα ώστε να μην υλοποιηθεί, είναι πολύ χαρακτηριστική.
Από την άλλη, ούτε η πόλη του Ηρακλείου είχε από τα αγαπημένα της πρόσωπα τον Μητσοτάκη. Όχι μόνο επειδή ήταν αρχηγός της ΝΔ (εκ πολλών μεταγραφών και άλλων τινών…)
Για ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας, που παρακολουθεί με έκπληξη να κάνουν ό,τι θέλουν στην πόλη για το θέμα αυτό ο γαλάζιος βουλευτής και οι ακόλουθοί του (τόσο σε επίπεδο παραγόντων όσο και δημοσιογραφικού κόσμου), μια τέτοια επιλογή, με εμφανή πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκυριακά σε σχέση με την εποχή, δεν είναι ανεκτή.
Πώς είναι δυνατό το Ηράκλειο, που έχει δώσει ένα μικρό δρομάκι στο όνομα του Καζαντζάκη, ένα αδιέξοδο στο όνομα του Γιανναδάκη, κάτι μικρά καροδρομάκια σε άλλες μορφές που πρόσφεραν στ’ αλήθεια, να επιτρέψει τη μετονομασία μιας από τις πιο κεντρικές λεωφόρους, με ιστορικές αναφορές, με το όνομα ενός ανθρώπου που ήταν σε συνεχή αντιπαλότητα με την πόλη;
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες η αντίδραση και η άλλη θέση, απέναντι σε ένα παράλογο θέατρο που εξελίσσεται από τους»γαλάζιους» όλο το καλοκαίρι, θα αποκτήσει δυναμική και ουσιαστική έκφραση.
Πηγή : candianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις