Την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να ζητήσουν από την κυβέρνηση νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα κάνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις»
Παράλληλα, ο κ. Ρήγας υπεραμύνεται της στάσης της κυβέρνησης σχετικά με το επίμαχο συνέδριο στην Εσθονία, κατακεραυνόνοντας την αντιπολίτευση.
Όλη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Δεν ανησυχείτε από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα μας η απόφασή σας να μην συμμετάσχετε στην εκδήλωση στο Ταλίν της Εσθονίας;
Σε μια εποχή που τα ακροδεξιά κόμματα και οι νεοναζί εκμεταλλεύονται πανευρωπαϊκά τα αδιέξοδα των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οποιαδήποτε προσπάθεια εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό είναι ιστορικά αναληθής και ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Μια τέτοια προσπάθεια αποτέλεσε και η ημερίδα που διοργάνωσε η εσθονική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη κατά τρόπο πολιτικά μεροληπτικό και απαράδεκτο το εξάμηνο της εσθονικής προεδρίας. Ήταν απολύτως σωστή και επιβεβλημένη η απουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Κοντονή από την εκδήλωση αυτή. Μόνο οκτώ χώρες από τις 27 συμμετείχαν με απουσία μάλιστα όλων των χωρών του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθεια του «ιστορικού αναθεωρητισμού» την οποία ξεκίνησαν Γερμανοί ιστορικοί τη δεκαετία του ’60 και τη συνέχισαν τα επόμενα χρόνια και άλλοι ιστορικοί, στόχο είχε να αμαυρώσει και εν τέλει να εξαφανίσει την ιστορική αλήθεια. Η Σοβιετική Ένωση και ο λαός της συνέβαλαν καθοριστικά στην ήττα του ναζισμού. Αδυνατώ λοιπόν αντιληφθώ πιθανές επιπτώσεις από την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από μια επικίνδυνη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας.
Ο σταλινισμός δεν έχει κάνει εγκλήματα κ. Ρήγα; Θύματα φέρεται να έπεσαν και Έλληνες κομμουνιστές. Πολλά δε από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν τον σταλινισμό αποχωρώντας από το ΚΚΕ…
Ξέρετε, οι άνθρωποι που έχουμε τις ιδεολογικές μας αφετηρίες στον κομμουνισμό, οι άνθρωποι της Αριστεράς εν γένει, έχουμε κάνει -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- πρώτοι την κριτική μας στα μελανά σημεία της σταλινικής εκδοχής του ιστορικού κομμουνισμού. Απ' αυτή την κριτική προέκυψαν όλες οι θεωρητικές και πολιτικές τάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς, αναδεικνύοντας και πληθώρα πραγματολογικών στοιχείων. Δεν είχαμε και δεν έχουμε ανάγκη λοιπόν τον ιστορικό αναθεωρητισμό που βιώνουμε εδώ και ορισμένα χρόνια στην Ευρώπη και ο οποίος επιχειρεί εξωφρενικά να εξισώσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Από την οπτική του σοσιαλισμού, πολύ πριν μάλιστα από την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» αλλά και μετά οι ιδέες, οι απελευθερωτικοί αγώνες και η προσπάθεια για τη χειραφέτηση των εργαζομένων θα εμπνέουν. Η ιστορική αλήθεια και οι ιδέες δεν διαγράφονται από τη διαστρέβλωση που υπέστησαν τη συγκεκριμένη περίοδο που αναφερθήκατε.
Την αντίδραση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας πώς την κρίνετε; Στο ίδιο μήκος πάντως είναι και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή και το Ποτάμι…
Είναι θλιβερό να παρακολουθεί κάποιος την ηγεσία και τα στελέχη της θεωρητικά φιλελεύθερης παράταξης της χώρας να εκστομίζουν ανιστόρητες κορώνες. Η Νέα Δημοκρατία, μπροστά στα αδιέξοδα που η ίδια αυτοεγκλωβίστηκε επιλέγοντας μια έξαλλη αντιπολίτευση σε όλους τους τομείς, επιλέγει τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της παραχάραξης της ιστορίας. Από τον κ. Μητσοτάκη που δήλωσε σε ξένη εφημερίδα ότι η βία προέρχεται αποκλειστικά από ακροαριστερή μήτρα, μέχρι την κα Γιαννάκου που απεφάνθη στα όρια της πολιτικής μωρίας ότι ο ναζισμός έχει αριστερή προέλευση, η επίσημη γραμμή της ΝΔ αποδεικνύει ότι ο αμοραλισμός των ανθρώπων αυτών στο πάθος για την ανακατάληψη της εξουσίας δεν έχει όρια. Η πορεία της χώρας δεν θα καθοριστεί από την αριστεία της διαπλοκής και του μίσους. Σε ό,τι αφορά τον κ. Βενιζέλο, θα ήθελα απλά να ευχηθώ στην καινούρια ηγεσία που πρόκειται να προκύψει στη ΔΗ.ΣΥ. καλά ξεμπερδέματα.
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση είτε γιατί δεν απέδωσαν τα νέα μέτρα συζητείται ως ενδεχόμενο; Ή, ευθέως, σε μια τέτοια περίπτωση, λύση θα είναι η κάλπη;
Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί υπεραποδίδουν στην επίτευξη των στόχων, όπως φαίνεται από την ομαλοποίηση μιας σειρά κρίσιμων οικονομικών μεγεθών. Αυτό δεν είναι κάτι που ισχυρίζομαι εγώ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ως κυβέρνηση μόνο, είναι κοινός τόπος για όλους εντός και εκτός Ελλάδας, με την εξαίρεση προφανώς της εγχώριας αντιπολίτευσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι έχουμε ήδη εισέλθει στη μεταβατική περίοδο από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεν πιστεύω ούτε ότι θα χρειαστούν, ούτε ότι θα μας ζητηθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση πρέπει να ακούει περισσότερο το κόμμα; Υπάρχουν υπουργοί με τους οποίους θα θέλατε καλύτερη συνεργασία;
Το ζήτημα δεν είναι να ακούει η κυβέρνηση το κόμμα περισσότερο ή λιγότερο, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα να λειτουργούν συντονισμένα, υπηρετώντας ένα κοινά αποφασισμένο συλλογικό σχέδιο. Νομίζω πως σε αυτό τον τομέα το αποτέλεσμα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Επαναλαμβάνω, το επίδικο είναι η πιο εντατική και συντονισμένη προσπάθεια, αν δεν είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτό η συζήτηση περί προσώπων αποκτά δευτερεύουσα σημασία.
Πληροφορίες φέρουν βουλευτές σας, κυρίως από μονοεδρικές να ετοιμάζονται να μετακομίσουν εκλογικά στην Α΄ ή τη Β΄ Αθηνών. Σας βρίσκουν σύμφωνο τέτοιες κινήσεις;
Αν και η κουβέντα δύο χρόνια πριν τις εκλογές μοιάζει πρώιμη, πάγια άποψή μου είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό αξιακό μοντέλο, στο οποίο σημασία δεν έχουν πρωτίστως τα πρόσωπα, πολύ δε περισσότερο τα αξιώματα. Πιστεύω λοιπόν, ότι, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες βουλευτές -τους οποίους τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούμε τίμησαν στις τελευταίες εκλογές με την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τους- οφείλουν να ξαναθέσουν τον εαυτό τους στη λαϊκή κρίση στις εκλογικές Περιφέρειες που εξελέγησαν, είτε πρόκειται για μονοεδρικές είτε για πολυεδρικές.
Στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση πώς θα πορευτείτε; Και πάλι με υποψηφίους κομματικά στελέχη;
Στην αντίληψή μας η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο θεσμό στον πολίτη και αντικειμενικά μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα αποτελέσουν μια πολύ καλή ευκαιρία για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού σε επίπεδο δήμου και γειτονιάς και για τον επαναπροσδιορισμό των πολιτικών δυνάμεων στον άξονα πρόοδος-συντήρηση. Θεωρώ λοιπόν ότι με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να αναζητηθούν εγκαίρως οι κατάλληλες συμμαχίες και συγκλίσεις και με πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού μας κύκλου, βάσει πάντα ειλικρίνειας και πολιτικών προγραμμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου