Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Υπαξιωματικοί υψηλών προσόντων στο περιθώριο! Γιατί;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Ένοπλές Δυνάμεις αδιαφορούν για τους Υπαξιωματικούς υψηλών προσόντων; Το ερώτημα τίθεται με το κείμενο ενός απ΄ αυτούς που παρά το γεγονός ότι κατέχουν
πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, διαπιστώνουν ότι τα προσόντα τους δεν αναγνωρίζονται αλλά και δεν αξιοποιούνται από τις ΕΔ.
Το κείμενο:
Στις ελληνικές Ένοπλές Δυνάμεις υπηρετούν Υπαξιωματικοί, γυναίκες και άνδρες, οι οποίοι προέρχονται από ΑΣΣΥ, από ΕΜΘ κι από ΕΠΟΠ. Πολλοί από αυτούς τους Υπαξιωματικούς, ανεξάρτητα από τον τρόπο εισαγωγής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακολούθησαν, ακολουθούν ή σκέφτονται να ακολουθήσουν ένα παράλληλο εκπαιδευτικό μονοπάτι φοίτησης σε κάποιο ανώτατο ή ανώτερο εκπαιδευτικό πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.
Αρκετοί Υπαξιωματικοί ΑΣΣΥ κατάφεραν να εισαχθούν μέσω κατατακτήριων εξετάσεων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, ή φοιτούν-φοίτησαν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της μετάθεσής τους στην αλλοδαπή.
Πολλοί Υπαξιωματικοί ΕΜΘ-ΕΠΟΠ, είτε κατείχαν κάποιον τίτλο πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα πριν εισαχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις είτε τον απέκτησαν στην πορεία και παράλληλα με τα καθήκοντά τους.
Πρόσφατα, ο κ. Βίτσας, περιγράφοντας το σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι αποτελεί σοβαρό θέμα, το να δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης μόρφωσης στο σύνολο του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων.
Όμως η πραγματικότητα, διαψεύδει τις σκέψεις κι ενδεχομένως τις προσδοκίες του κυρίου ΑΝΥΕΘΑ. Οι Υπαξιωματικοί που ήδη διαθέτουν οποιοδήποτε τίτλο σπουδών, αντιμετωπίζουν την πλήρη αδιαφορία από τα Επιτελεία τους. Στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, επικρατεί το παράδοξο, ένας Υπαξιωματικός με πτυχίο πανεπιστημίου δεν έχει καμία βαθμολογική, διοικητική, επαγγελματική, οικονομική, ηθική, μοριοδοτική διαφορά, από τον αντίστοιχο Υπαξιωματικό της σειράς του!
Οι προκηρύξεις των μετατάξεων των Υπαξιωματικών σε ανώτερη βαθμίδα, αντιμετωπίζονται πρόχειρα κι αντίθετα με την ισχύουσα νομοθεσία εκδίδονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα, είναι σχεδόν φωτογραφικές και τα κριτήριά τους είναι σκοπίμως τόσο αυστηρά, ενδελεχή και τυπικά, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει κάποιος Υπαξιωματικός να μεταταχθεί. 
Ενώ λοιπόν σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, όπως επίσης και στους Πολιτικούς Υπαλλήλους των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή οι μετατάξεις αποτελούν μια απλή τυπική διαδικασία κι όλοι μετατάσσονται ανάλογα με το μορφωτικό κι εκπαιδευτικό τους επίπεδο, για τους Υπαξιωματικούς υψηλών προσόντων η διαδικασία προσκρούει σε ένα σωρό αστερίσκους και προσκόμματα.
Περαιτέρω, και εν όψει του νέου μισθολογίου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά κάποια αντιστοιχία με τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα, κατατάσσονται σε μισθολογικές κατηγορίες, ανάλογα με την προέλευσή τους, τον διοικητικό βαθμό και τα έτη υπηρεσίας.
Στην κατηγορία A κατατάσσονται τα στελέχη που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΣΕΙ (Οι αντίστοιχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΠΕ). Στην κατηγορία Β, κατατάσσονται οι Υπαξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Αξιωματικοί που προέρχονται από τις παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ΑΣΣΥ (Οι αντίστοιχοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΤΕ). Στην κατηγορία Γ, κατατάσσονται τα στελέχη με προέλευση από ΕΠΟΠ – ΟΠΥ – ΕΜΘ – ΕΠΥ (Οι αντίστοιχοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΕ).
Η προέλευση αντικατοπτρίζει το επίπεδο εκπαίδευσης, μόρφωσης και μόχθου. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Ο Υπαξιωματικός ΑΣΣΥ ο οποίος πήρε ένα πτυχίο πανεπιστήμιου γιατί δεν κατατάσσεται στην μισθολογική κατηγορία Α; Ο Υπαξιωματικός ΕΜΘ-ΕΠΟΠ ο οποίος πήρε ένα πτυχίο πανεπιστήμιου γιατί δεν κατατάσσεται στην μισθολογική κατηγορία Α; Το μορφωτικό επίπεδο και των δύο είναι, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δεδομένο, πιστοποιημένο και αδιαπραγμάτευτο!
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πολλοί Υπαξιωματικοί ενώ διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, ούτε να μεταταχθούν σε ανώτερη βαθμίδα μπορούν, όπως κι ούτε να αντιστοιχίσουν το μορφωτικό τους επίπεδο με τις οικονομικές τους απολαβές θα καταφέρουν, εφόσον δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη. Ο κοινός παρονομαστής των μετατάξεων και του νέου μισθολογίου, σχετικά με τους Υπαξιωματικούς υψηλών προσόντων, είναι η αδιαφορία και η τοποθέτησή τους σε ένα επαγγελματικό κενό, σε ένα απαρχαιωμένο και σκονισμένο αρχείο, με το όνομα «Αζήτητα».
Κατά τη γνώμη μου και συμφωνώ με τον κ. Βίτσα, είναι σοβαρό θέμα να δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερης μόρφωσης στο σύνολο του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων, αλλά είναι μεγαλύτερο και σοβαρότερο θέμα η αναγνώριση, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των πτυχίων και των γνώσεων του συνόλου των ήδη εκπαιδευμένων και μορφωμένων στελεχών και ειδικότερα των Υπαξιωματικών υψηλών προσόντων, ώστε να μη νιώθουν απαξιωμένοι, ανεπιθύμητοι κι αόρατοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις