Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πως οι εξελίξεις στο Κατάρ ήταν το τυράκι στη φάκα που στήνουν οι Αμερικανοί με στόχο τον Σουλτάνο

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται, για πρώτη φορά, εν μέσω μίας μεγάλης διπλωματικής κρίσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρήγμα και στο ΝΑΤΟ, και αφορά μία σύμμαχο χώρα, την Τουρκία, η οποία με την πολιτική του
προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, τάσσεται ανοικτά εναντίον των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου…
Από τις ενημερώσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον μένει κανείς με την εντύπωση ότι η Άγκυρα είναι αυτή τη στιγμή το μείζον διπλωματικό πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο, και είναι ακόμα μεγαλύτερο -όσο και… 
να κάνει εντύπωση- και από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Διαβάζουμε λοιπόν σε σχετικό άρθρο του Μ. Ιγνατίου πως τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πολλά και άλυτα με τα σημερινά δεδομένα, και αφορούν σε δεύτερο βαθμό τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Προσέξτε τώρα… Σε μια απόπειρα αυθαίρετης ερμηνείας, ο αρθρογράφος εδώ επιχειρεί να «συμπεράνει», πως αυτά τα προβλήματα, ενδέχεται να σημάνουν πολλαπλά ωφελήματα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ανοίγοντας λοιπόν εδώ μια παρένθεση θα τονίσουμε, πως όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά μια τέτοια πιθανότητα, αντίθετα όλες οι εξελίξεις συνηγορούν πως μέσα από αυτές τις διεργασίες η εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα σενάρια γίνεται βαθύτερη και οι εξελίξεις που δρομολογούνται περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.
 
Και το σημαντικότερο: Είμαστε οι μόνοι που έχουμε με απόλυτη σαφήνεια αναδείξει πως οι εξελίξεις στο Κατάρ…
  • Ήσαν σε πλήρη γνώση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής…
  • Όχι μονάχα δεν αποσυνέδεσαν, αλλά ενέπλεξαν από την πρώτη στιγμή την Τουρκία σ αυτό το σενάριο «δια της πλαγίας» που ακούει στο όνομα «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Και…
  • Αλληθωρίζουν επικίνδυνα προς Δυσμάς τοποθετώντας τη χώρα μας στο κάδρο επικίνδυνων εξελίξεων
Η επιβεβαίωσή μας ως προς το πρώτο σκέλος υπήρξε ταχύτατη. Ευχόμαστε να μη συμβεί το ίδιο και με όσα πρόκειται ν ακολουθήσουν.
 
Δείτε ωστόσο τι λέγαμε από το 25:20 και μετά στην επίμαχη εκπομπή, που πολεμήθηκε ύπουλα όσο καμία άλλη από άσπονδους «φίλους», στο βίντεο που ακολουθεί:
Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ενημερώσει από καιρό τους Αμερικανούς ότι δεν θα ανεχθεί τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα αντιδράσει, ούτε αποδέχεται τις συμφωνίες της Ελλάδας με ενεργειακούς κολοσσούς, όπως την EXXON-MOBIL, στην περίπτωση που απειληθούν οι ισορροπίες -όπως αυτός τις θεωρεί- στο Αιγαίο. Και στην περίπτωση της Κύπρου, και στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει ανάμειξη και ενδιαφέρον στα θέματα ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες, οπότε η Αμερική, είναι υποχρεωμένη -και για νομικούς λόγους- να προστατεύσει τους Αμερικανούς πολίτες που θα εργαστούν στην πλατφόρμα της Noble και της EXXON-MOBIL. Τα παραπάνω θέματα, θεωρούνται «παρωνυχίδα» στα μεγάλα και μείζονα προβλήματα που δημιουργεί ο Ερντογάν στους Αμερικανούς.
Στο ζήτημα του Κατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρείται ένας εκ των «ταραχοποιών». Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν δρα ως «πυροσβέστης», αλλά με τις δηλώσεις και τις πράξεις του του ρίχνει λάδι στη φωτιά. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η Τουρκία επιδιώκει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα και εξυπηρετεί το Κατάρ σε αυτή τη δύσκολη, διπλωματικά, περίοδο για το Εμιράτο για να έχει ίδια οφέλη, χωρίς να ενδιαφέρεται για την αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.
 
Η κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων επιδεινώθηκε μετά τα γεγονότα έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην αμερικανική πρωτεύουσα και στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο οι αμερικανικές αρχές θεωρούν «ηθικό αυτουργό» και υπεύθυνο για τα αιματηρά επεισόδια.Είναι η πρώτη φορά που η Αμερική, σε διπλωματικό επίπεδο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζει με τόση σκληρότητα μία υπόθεση που αφορά σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ. Η πρακτική που ακολουθήθηκε δοκιμάστηκε σε περιπτώσεις εχθρών της αμερικανικής υπερδύναμης, όπως η Ρωσία και άλλα παρόμοια καθεστώτα. Η εντολή του Λευκού Οίκου, την οποία υλοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έχει την ηγεσία στην εν λόγω υπόθεση, είναι να φτάσει η αμερικανική Δικαιοσύνη «μέχρι το τέλος».
 
Διπλωματική πηγή, που ρωτήθηκε για την πιθανότητα να απελάσει ο κ. Ερντογάν τον Αμερικανό πρέσβη ή άλλους Αμερικανούς διπλωμάτες, μας απάντησε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες «αποτελεί εχθρική πράξη. Θα είναι καλύτερο για τους ίδιους να μην το σκεφθούν καν», τόνισε και υπογράμμισε ότι η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι συχνά αποκλειστικό θέμα συζήτησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, που σημαίνει ότι η Αμερική σκέφτεται τρόπους για να αντιμετωπίσει την δυσάρεστη κατάσταση, που της δημιουργεί το ταραγμένο μυαλό του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις