Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ο «πρόσφυγας» στη Λέσβο που αν και μέλος του ISIS δε φοβόταν να γυρίσει στην Τουρκία

Ο 26χρονος Τούρκος Suphi Alpfidan, μέλος τρομοκρατικού πυρήνα του ISIS στο Gaziantep, εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα από τη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα.
Μια υπόθεση αρκούντως “μυστήρια” έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει κατά καιρούς για την εμπλοκή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της ισλαμικής τρομοκρατίας (έννοιες αλληλένδετες πια…) στο μεταναστευτικό κύμα που σάρωσε τα ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου το 2015-2016. Και αποδεικνύει πόσο αφελής ήταν η πολιτική “ανοιχτών συνόρων” που υιοθετήθηκε το Μάρτιο του 2015, και πόσο εγκληματικά επιπόλαιες οι απειλές ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσίευσε ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, ένας Τούρκος, στέλεχος του ISIS, πέρασε παράνομα στη Λέσβο το 2015, υποδυόμενος τον Σύρο πρόσφυγα. Από εκεί ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας. Μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψε ξαφνικά στην Τουρκία, όπου αποκαλύφθηκε η ιστορία του…
Πρόκειται για τον Σούφι Αλπφιντάν (Suphi Alpfidan), 26 ετών, με καταγωγή από τη μεθοριακή τουρκική πόλη Suruç της νοτιοανατολικής επαρχίας Şanlıurfa. Ο συγκεκριμένος “Σύρος πρόσφυγας” ήταν στην πραγματικότητα Τούρκος, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα, και πληρωνόταν από το ISIS για να παρέχει καταφύγια και αποθηκευτικούς χώρους σε πυρήνες του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz.
Επισημαίνεται ότι ο πυρήνας του ISIS στην πόλη Gaziantep υπό την ηγεσία του Yunus Durmaz (που σκοτώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2015 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες) ήταν από τους πιο ενεργούς και επικίνδυνους, καθώς παρείχε στους χειριστές του στη Συρία πληροφορίες για τις κινήσεις εξοπλισμού και στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας και πρότεινε την τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED) στα δρομολόγιά τους, με στόχο την πρόκληση απωλειών.
Ο Σούφι Αλπφιντάν είναι ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση του ISIS που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2015 έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας και κόστισε τη ζωή σε 107 ανθρώπους, πλέον των δύο βομβιστών αυτοκτονίας. Η συγκεκριμένη βομβιστική επίθεση επηρέασε καθοριστικά υπέρ του Ερντογάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015. Η συμμετοχή του Αλπφιντάν στην επίθεση αυτή προκύπτει από αποτυπώματά του που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο “συνοδείας” που καθοδήγησε το παγιδευμένο αυτοκίνητο.


H διπλή βομβιστική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου 2015 σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Άγκυρας και του PKK και θεωρείται ως η πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία της Τουρκίας.
Το Νοέμβριο του 2015, ο Αλπφιντάν έφυγε από την Τουρκία μέσω Σμύρνης, πληρώνοντας 600 δολάρια σε διακινητές για να τον περάσουν στη Λέσβο ως “πρόσφυγα”. Παρουσιάστηκε στις ελληνικές αρχές ως Χουσεϊν Μαχμούντ (Hussein Mahmood) από τη μαρτυρική συριακή πόλη Κομπάνι, και έλαβε κάρτα προσωρινής καταχώρισης από τις ελληνικές αρχές. Στη συνέχεια πέρασε στην Αθήνα και, ταξιδεύοντας επί 8-9 ημέρες με τρένο και λεωφορείο, έφτασε μαζί με άλλους μετανάστες στη Γερμανία, όπου καταχωρήθηκε ως πρόσφυγας και τοποθετήθηκε σε κέντρο υποδοχής. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με ένα Τούρκο σύνδεσμο και αργότερα του δόθηκε νέα ταυτότητα και προσωρινό διαβατήριο από το τουρκικό προξενείο στην πόλη Mainz.
Μετά από τέσσερις μήνες στη Γερμανία, όταν η βομβιστική επίθεση του ISIS στην Άγκυρα είχε κάπως ξεχαστεί, αποφάσισε ξαφνικά να επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Bozkurt, έμπειρος δημοσιογράφος, αναρωτιέται γιατί ο Αλπφιντάν αποφάσισε να επιστρέψει, ενώ εκκρεμούσαν δυο εντάλματα σύλληψης εναντίον του σχετικά με το ISIS. Καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι του δόθηκαν “αρμοδίως” κάποιες διαβεβαιώσεις…
Κατά την άφιξή του στην Αττάλεια στις 3 Μαρτίου 2016, ο Αλπφιντάν κρατήθηκε για λίγο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τον εισαγγελέα χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ταξιδίων. Καθώς όμως τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταυτοποιούνταν σταδιακά και σε άλλες υποθέσεις σχετιζόμενες με τοην ισλαμιστική τρομοκρατία, ζητήθηκε η σύλληψή του από δικηγόρους που εκπροσωπούσαν θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, κι έτσι συνελήφθη στη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στις 6 Νοεμβρίου του 2016.
Η σύλληψή του σόκαρε τον Σουφι Αλπφινταν (ενδεχομένως επειδή είχε λάβει διαβεβαιώσεις για το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προβεί σε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τις σχέσεις των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με την ισλαμική τρομοκρατία. Συγκεκριμένα ο Αλπφιντάν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κατονόμασε δύο αξιωματικούς πληροφοριών με τους οποίους συνεργαζόταν στο Gaziantep, ενημερώνοντάς τους για όλες της δραστηριότητες του ISIS. Όταν το δικαστήριο απευθύνθηκε στην τουρκική αστυνομία για να εντοπίσει τους συγκεκριμένους αξιωματικούς, η κυβέρνηση απάντησε ότι αδυνατούσε να τους ταυτοποιήσει ή να τους εντοπίσει.
Το συμπέρασμα του έμπειρου δημοσιογράφου Abdullah Bozkurt είναι ότι η υπόθεση αποδεικνύει τη στενή συνεργασία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις του ISIS στην Τουρκία. Επιπλέον, ότι αποδεικνύεται πόσο εύκολα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες “φυτεύουν” τζιχαντιστές μέσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών, και χρησιμοποιούν τους διακινητές για να τους προωθήσουν σε ευρωπαϊκές πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι και δύο από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στο μακελειό της 14ης Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Μπατακλάν στο Παρίσι, είχαν μπει στο ευρωπαϊκό έδαφος ως “πρόσφυγες”, μέσω Λέρου.
Δεν είναι επομένως τυχαίο, καταλήγει ο Bozkurt, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν θα είναι ασφαλής, αν οι πολιτικές της ΕΕ απειλήσουν τα συμφέροντά του. Και γιατί να μην απειλεί, προσθέτουμε εμείς, αφού κάποιοι το 2015 του άνοιξαν τις πόρτες, παίζοντας το παιχνίδι του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις