Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Οι κινεζικές αποικίες Ουιγούρων στη Συρία αποτελούν πρόκληση για το Πεκίνο – H Τουρκία πίσω από το «παιχνίδι» με τους Ουιγούρους

Της Christina Lin
Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Η δημοσιογράφος του Al Aan TV, που εδρεύει στο Ντουμπάι, παρουσίασε πρόσφατα
μια μυστική ιστορία στην επαρχία Idlib – το οχυρό της αντιπολίτευσης στη Συρία, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις – και τον τόπο της πρόσφατης υποτιθέμενης χημικής επίθεσης που προκάλεσε άμεσες αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Συριακού Αραβικού Στρατού.
Ενώ το ρεπορτάζ επιβεβαίωσε ότι η Αλ-Κάιντα κυριαρχεί πράγματι στην Idlib, υπήρξε μια άλλη απροσδόκητη αποκάλυψη: η παρουσία μεγάλων κινεζικών αποικιών Ουιγούρων τζιχαντιστών.
@akhbar 18/ My sources in Idlib also filmed how Nusra labels houses of FSA supporters &Christians, confiscates their property &auctions their crops pic.twitter.com/vIX4HK9KWx
@akhbar 19/ Highly under reported part of Idlib reality:10-20.000 Chinese jihadists (Uyghurs) &family members moved to Idlib &joined Nusra. @akhbar pic.twitter.com/30YhlnSbMJ
Η αναφορά αυτή εκτιμά ότι περίπου 10.000 έως 20.000 Κινέζοι Ουιγούροι ζουν στη Συρία, συγκεντρωμένοι ειδικά στη Zanbaq και την Jisr al Shughour, μεταβάλλοντας έτσι τα δημογραφικά στοιχεία της επαρχίας Idlib.
Το Πεκίνο διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι κινέζοι Ουιγούροι ταξιδεύουν στη Συρία για τη τζιχάντ το 2012. Τον Οκτώβριο του 2012, ο στρατηγός Jin Yinan του Εθνικού Αμυντικού Πανεπιστημίου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού αποκάλυψε ότι κινέζοι μαχητές του Ισλαμικού Κόμματος του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΤΙΡ), εντάσσονταν στους αντάρτες της αντιπολίτευσης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών Hong Lei εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση, λέγοντας ότι οι μαχητές αυτοί «βλάπτουν σοβαρά την εθνική ασφάλεια της Κίνας» καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.
Ωστόσο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό την αυξανόμενη παρουσία τους στη συριακή αντιπολίτευση, ίσως επειδή θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τό αφήγημα μιας «κοσμικής δημοκρατικής εξέγερσης».
Παρ ‘όλα αυτά, λίγα χρόνια αργότερα, το ζήτημα αυτό φωτίστηκε από ένα σκάνδαλο, σχετικά με την έκδοση εκ μέρους της Τουρκίας πλαστών διαβατηρίων για την προώθηση της μετανάστευσης των Ουιγούρων, από την Κίνα για τη τζιχάντ στη Συρία. Τον Ιούλιο του 2015, όταν η Κίνα ζήτησε από την Ταϊλάνδη να επαναπατριστεί μια ομάδα προσφύγων Ουιγούρων, ξέσπασε αντι-κινεζική βία στην Τουρκία.
Το Πεκίνο άμεσα επέπληξε την Άγκυρα, με τον Τονγκ Μπιζάν του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας να κατηγορεί τις τουρκικές πρεσβείες στη Νοτιοανατολική Ασία, ότι προσφέρουν στους κινέζους Ουιγούρους «αποδειξεις ταυτότητας» για να ταξιδέψουν στην Τουρκία, όπου στη συνέχεια πωλούνταν ως «βορά των κανονιών» για $ 2.000 το άτομο σε εξτρεμιστικές ομάδες. Το Reuters αργότερα πήρε συνεντεύξεις από κάποιους Ουιγούρους πρόσφυγες, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι τους δόθηκαν έγγραφα ταυτοποίησης από την τουρκική πρεσβεία στη Μαλαισία.
Κάπου τότε, άρχισαν να κυκλοφορούν αναφορές ότι οι οικογένειες των Ουιγούρων μεταφέρθηκαν από την Τουρκία σε οικισμούς της συριακής συνοριακής πόλης Zanbaq, υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT). Σύμφωνα με τον αναλυτή ασφαλείας του IHS Jane, Anthony Davis, το Συριακό Τάγμα του TIP και οι οικογένειές τους είχαν ταξιδεύσει μέσω Νοτιοανατολικής Ασίας, διέσχισαν τα σύνορα από την Τουρκία και μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένα χωριά χριστιανών και σιιτών στη βορειοδυτική Συρία. Συντηρητικές εκτιμήσεις ανέβαζαν το 2015 τον αριθμό των αφίξεων Ουιγούρων προσφύγων στην Τουρκία σε 5.000-6.000, με ακόμα περισσότερους καθ’οδόν, και ο Davis εκτίμησε ότι αρκετές χιλιάδες είχαν μεταφερθεί στη συνέχεια στους νέους κινέζικους οικισμούς Ουιγούρων, γεμάτους με σχολεία και στρατόπεδα εκπαίδευσης.
Η Long War Journal έχει επίσης επιβεβαιώσει στρατόπεδα εκπαίδευσης Ουιγούρων, συμπεριλαμβανομένων και των νεοσύλλεκτων τζιχαντιστών, καθώς και την αυξανόμενη σημασία του ΤΙΡ στην αντιπολίτευση της Συρίας, ιδιαίτερα τη χρήση βομβιστών αυτοκτονίας στο Idlib, το Χαλέπι και τη Χάμα. Το 2015, το TIP και το μέτωπο ΑNusra συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάληψη του Idlib και της αεροπορικής βάσης του Abu Duhur από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Συρίας, εδραιώνοντας έτσι την επαρχία ως το εδαφικό στήριγμα της συριακής αντιπολίτευσης.
Τώρα, μια ισραηλινή έκθεση πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περίπου 5.000 Ουιγούροι κινέζοι μαχητές, που μάχονται στις τάξεις του ΤΙΡ, της Αχάραρ αλ Σαμ (άλλο ένα ψευδώνυμο για την Αλ Κάιντα μαζί με το Αλ-Νούσρα, το Τζαμπχατ Φατάχ αλ Σαμ και τώρα το Χαάτ Ταχρίρ αλ Σαμ ) και του ISIS. Αφότου οι μαχητές έφεραν τις συζύγους και τα παιδιά τους να εγκατασταθούν στα συριακά χωριά, είναι πλέον πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την περιοχή.
Αμερικανικά όπλα για ομάδες της αντιπολίτευσης στο Idlib
Οι Ουιγούροι μαχητές ενισχύονται περαιτέρω από τη σιωπηρή αμερικανική υποστήριξη, λόγω της προσκολλήσεώς τους με την αντιπολίτευση στο Idlib. Παρά το νομοσχέδιο της Διακομματικής Δράσης για τον Τερματισμό της Τρομοκρατίας (SATA) του Κογκρέσου, που αποσκοπούσε στην αποτροπή της χρήσης των χρημάτων των αμερικανών φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, η Ουάσινγκτον μπορεί να ξαναρχίσει την παροχή όπλων.
Ωστόσο, το ρεπορτάζ της Jenan Moussa για την τηλεόραση Al Aan αποκαλύπτει ότι η Αλ Κάιντα ελέγχει την Idlib. Από τα 38 σημεία ελέγχου της επαρχίας, 27 ανήκουν στην Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της (το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκμενιστάν και το Jaish al Fatah), εννέα ανήκουν στην Ahrar al Sham και μόνο δύο ανήκουν στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Είναι επομένως απίθανο τα αμερικανικά όπλα να φθάσουν στον FSA, ενώ η Αλ-Κάιντα και οι σύμμαχοί της κυριαρχούν στα σημεία ελέγχου.
@akhbar 14/ Even in Kafrenbel banners now R signed: "AlQaeda in the land of Sham". Only in Maraat Nouman, population bold to resist Nusra. @akhbar pic.twitter.com/9t9ClM0jfc
@akhbar 15/ This is important. I asked my sources to count all checkpoints they went thru on 3 main routes to know who is dominant in Idlib. @akhbar pic.twitter.com/7wQZ6VNyO1
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι το ΤΙΡ προμηθεύεται προηγμένα αμερικανικά όπλα, όπως αντιαρματικά βλήματα TOW, drones και ίσως βλήματα επιφάνειας-αέρος για να βελτιώσουν τις πολεμικές τους ικανότητες. Δεδομένου ότι οι μαχητές του TIP και της Al-Nusra με έδρα τη Συρία έχουν ήδη σχεδιάσει και εκτελέσει επιθέσεις κατά των εξωτερικών συμφερόντων της Κίνας, όπως η επίθεση του Αυγούστου του 2016 στην κινεζική πρεσβεία στο Κιργιστάν, αυτό αποτελεί αυξανόμενη απειλή για το Πεκίνο.
Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος για τη Στρατηγική Έρευνα που εδρεύει στο Παρίσι, ο απώτερος στόχος του TIP παραμένει η απόσχιση της επαρχίας Xinjiang, με σκοπό τη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου. Δεδομένης της σημασίας της Xinjiang ως κεντρικού κόμβου της πρωτοβουλίας Belt and Road που παρουσιάστηκε σε φόρουμ στο Πεκίνο στις 14-15 Μαΐου, μένει να δούμε πώς η Κίνα θα ανταποκριθεί τελικά στη συνεχιζόμενη σιωπηρή αμερικανική υποστήριξη των Ουιγούρων μαχητών στη Συρία.
Η Dr. Christina Lin είναι αφιλοκερδής συνεργάτης του Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου SAIS-Johns Hopkins, που ειδικεύεται στις σχέσεις Κίνας-Μέσης Ανατολής / Μεσογείου και ερευνητικός σύμβουλος του Κέντρου Χημικών, Βιολογικών, Ακτινολογικών και Πυρηνικών Πληροφοριών της Jane στο IHS Markit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις