Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το παιδιάστικο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο μνημείο Ολοκαυτώματος του Ισραήλ -Σάλος για την αμορφωσιά του [εικόνες]

Στην αρχή όλοι πίστεψαν ότι πρόκειται για μοντάζ. Οτι πρόκειται, δηλαδή, για ένα από τα πολλά φωτοσόπ του Ντόναλντ Τραμπ τα οποία συνηθίζει.

Αλλά όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία, στις 23 Μαΐου, της φράσης που έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο χρυσό βιβλίο του Μεμόριαλ του Yad Vashem, του Μουσείου Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα Ιεροσόλυμα, το οποίο επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι αμφιβολίες διαλύθηκαν.
Εγραψε ο Τραμπ: «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ με όλους τους φίλους μου. Τόσο απίστευτο - δεν θα το ξεχάσω ποτέ!».

Ωστόσο, πολλοί ακόμη αμφέβαλαν ότι μπορεί να έγραψε κάτι τέτοιο. Κάποιοι πίστεψαν ότι ίσως δεν είναι το μήνυμα που άφησε στο Μουσείο Yad Vashem, αλλά μια φράση που μπορεί να έγραψε στο σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου επίσης υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών. Επομένως, εκεί ήταν πιθανόν να έγραφε κάτι τόσο αδέξιο, σε ένα μέρος λιγότερο ιστορικό.
Αλλά πολύ γρήγορα, και οι νέες αμφιβολίες διαλύθηκαν. Ο Raoul Wootliff, ανταποκριτής των Times of Israël, ο οποίος ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter, βρισκόταν στο Μεμόριαλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.
«Αυτό είναι το μήνυμα του Τραμπ στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου. Γράφει "Τόσο απίστευτο + ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΠΟΤΕ!" (Ξέχασε να γράψει: "Τα ξαναλέμε του χρόνου το καλοκαίρι")».
Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο τράβηξε μια φωτογραφία από το χρυσό βιβλίο, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά της.
Οπως υπογραμμίζει ο Independent, το κείμενο που έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ είναι τυπικό όσων γράφει συνήθως στο Twitter. Η φράση έχει λιγότερους από 140 χαρακτήρες και η έκφραση «So amazing» θυμίζει την αγαπημένη έκφραση του Τραμπ, ο οποίος συνηθίζει να εκφράζεται με ελάχιστες και στοιχειώδεις λέξεις, όπως «sad!», «bad!», «enjoy!», «fake news», «phony hypocrites!».

Αυτό το μήνυμα θέτει, συμβολικά, πολλά προβλήματα, γράφει η γαλλική Le Monde.
«Ο τόνος είναι εξόχως εκτός τόπου και χρόνου, σε ένα ιστορικό μνημείο όπου προέχει η εσωτερικότητα. Σε αυτό το Μουσείο Ολοκαυτώματος καίει μια φλόγα μνήμης, ενώ υπάρχουν εικόνες που φέρουν τα ονόματα όσων βοήθησαν τους Εβραίους να αποφύγουν τη σύλληψη από τους Γερμανούς στην Κατοχή. Πρόκειται για έναν χώρο χωρίς φως, ενώ μια φωνή διαβάζει σε μεγάφωνο όλα τα ονόματα των παιδιών που εξαφανίστηκαν. Σε αυτό το σημείο είναι δύσκολο για κάποιον να μη νιώσει το βάρος της Ιστορίας, εκτός κι αν μπήκε και βγήκε με τα μάτια κλειστά», γράφει η Le Monde.

Το δεύτερο πρόβλημα στο μήνυμά του είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γράφει την κρίσιμη λέξη, Ολοκαύτωμα, σε ένα σημείο που του είναι αποκλειστικά αφιερωμένο. Ας σημειωθεί ότι κατά τη Διεθνή Ημέρα Τιμής για το Ολοκαύτωμα ο Λευκός Οίκος είχε δημοσιεύσει μια ανακοίνωση στην οποία δεν ανέφερε λέξη για την τραγωδία των Εβραίων της Ευρώπης, ούτε για τον αντισημιτισμό. Μιλούσε γενικά και αδιάφορα για «φρίκη που έπληξε αθώους», καθώς και για «τη μνήμη όσων χάθηκαν».
Ακολούθησε, όπως ήταν φυσικό, θύελλα κοροϊδευτικών σχολίων στο Twitter. Πολλοί συνέκριναν το μήνυμα που έγραψε ο Τραμπ με αυτό που είχε γράψει ο Μπαράκ Ομπάμα την εποχή που ήταν ακόμη γερουσιαστής στο Ιλινόις, το 2008. Εκεί, ο Μπαράκ Ομπάμα, με εμβληματικές λέξεις, είχε χαρακτηρίσει το Μουσείο Yad Vashem, μεταξύ άλλων, «το μνημείο που μας θυμίζει την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν το κακό, αλλά και την ικανότητά μας να ξεφύγουμε από τις τραγωδίες και να ανοικοδομήσουμε τον κόσμο».

Η αντίθεση ανάμεσα στο στιλ των δύο προέδρων, η οποία φαίνεται σε μια απλή φράση, είναι χτυπητή. Στους νοσταλγούς του πρώην Αμερικανού προέδρου, το μήνυμα του Τραμπ θυμίζει, ακόμη μια φορά, πόσο διαφορετικός είναι από τον Ομπάμα και πόσο ο πρώην πρόεδρος παραμένει για τους Αμερικανούς ένας διανοούμενος και ικανός ρήτορας.
Αναλυτές και σχολιαστές σημείωσαν, επίσης, ότι όταν ο Ομπάμα επισκέφθηκε το Μνημείο Ολοκαυτώματος ως πρόεδρος το 2013, η επίσκεψή του είχε διαρκέσει πάνω από μια ώρα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σαν σίφουνας, σε λιγότερο από μισή ώρα.
Αριστερά το μήνυμα του Τραμπ, δεξιά το μήνυμα του Ομπάμα:

Αυτή η πολεμική με τα μηνύματα των Αμερικανών προέδρων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ απασχόλησε και τα αμερικανικά κανάλια. Το CBS News ξέθαψε τα μηνύματα και των δύο προτελευταίων πρώην προέδρων, του Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον. Ο Μπους είχε γράψει επίσης δύο λέξεις και δεν είχε σταθεί ικανός να νιώσει το βάρος της μνήμης και της τραγωδίας, περιοριζόμενος σε ένα «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ».
Το μήνυμα του Μπιλ Κλίντον ήταν γεμάτο ελπίδα για «την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις