Η Τουρκία “περιτριγυρίζει” την Κύπρο,αναζητώντας την άκρη του φυτιλιού για να βάλει φωτιά στην περιοχή! Το ερευνητικό σκάφος Barbaros πλέει σχεδόν 15 ημέρες εντός κυπριακής ΑΟΖ,
συνοδευόμενο εξ αποστάσεως από φρεγάτα, στην οποία μάλιστα επιβιβάστηκε για λίγες ώρες και ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού. Όμως απέναντί της η Άγκυρα δεν έχει την Λευκωσία. Ή μόνον αυτή. Η Τουρκία είναι “μύγα στο ρουθούνι” πολλών μεγάλων χωρών και εταιρειών κολοσσών. Το ερώτημα που απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία, είναι με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει αυτό το σύμπλεγμα συμφερόντων την Άγκυρα: θα την “εξοντώσει” ή θα της δώσει “ζάχαρη”;
Η κυπριακή ΑΟΖ είναι το Ελ Ντοράντο της Μεσογείου. Συνορεύει με την ισραηλινή επίσης πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα.
Το 2011, η Γεωλογική Εταιρία των ΗΠΑ υπολόγισε, ότι περισσότερα από 122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμων αποθεμάτων αερίου βρίσκονται κάτω από τα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, στο δε μεγαλύτερο μέρος τους, εντός της Ισραηλινής επικράτειας.
Τα Ισραηλινά πεδία, βρίσκονται δίπλα στα Κυπριακά και Λιβανέζικα ύδατα και είναι μέρος του αποκαλούμενου Μεσσήνιου, σχηματισμού αλάτων και ορυκτών αποθεμάτων, που υπόσχονται ακόμα περισσότερες ανακαλύψεις αερίου.
Η Τουρκία είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένη απ΄ όλα αυτά. Με βάση τη νομιμότητα και τα όσα προβλέπονται απ΄ αυτή, η τουρκική ΑΟΖ δεν φθάνει στην Κύπρο. Το νησί-κλειδί που λέγεται Καστελόριζο, “ενώνει” τις ΑΟΖ ,Ελλάδας και Κύπρου. Γι΄ αυτό και η Τουρκία με επιμονή προσπαθεί να το “σβήσει” από το χάρτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο πέριξ της Κύπρου. Κι άλλες φορές τα τελευταία χρόνια έστειλε ερευνητικά και πολεμικά πλοία. Σ΄ όλες τις περιπτώσεις βρήκε απέναντί της πολεμικά πλοία των χωρών που εταιρείες τους έχουν επενδύσει δις στην κυπριακή ΑΟΖ και αναμένουν να τα πάρουν πίσω και να τα πολλαπλασιάσουν.
Και αυτή τη φορά υπάρχει έντονη ναυτική παρουσία ξένων χωρών . Όχι το αεροπλανοφόρο Ντε Γκολ όπως και το Militaire εσφαλμένα έγραψε από λάθος πληροφόρηση.
Η εικόνα των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή έχει ως εξής:
Οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν στείλει δύο φρεγάτες, 2 πυραυλάκατοι, 4 περιπολικά και ένα υποβρύχιο.
Δυτικά της Κύπρου πλέει ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ.
Νοτιοανατολικά της Κύπρου βρίσκεται μία φρεγάτα της Γαλλίας.
Σχετικά κοντά, πλέουν οκτώ πλοία του ρωσικού ναυτικού.
Ποιος λείπει; Το Ισραήλ που στις προηγούμενες περιπτώσεις τουρκικών προκλήσεων είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.Τότε βέβαια οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ήταν “ψυχροπολεμικές”. Σήμερα μπορεί να μην είναι ακόμη αγαστές, αλλά σε κάθε περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια επανασύνδεσης με σημαντικότερο κίνητρο το κέρδος. Κι αυτό δεν μπορεί να μην τίθεται ως σημαντικός παράγοντας στις όποιες αναλύσεις γίνονται σε Αθήνα και Λευκωσία. Αναλύσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή ασφάλειας από ξένες χώρες προς την Κύπρο και τα συμφέροντά της.
Προφανώς καμία μεγάλη εταιρεία και κανένας επιχειρηματικός κολοσσός δεν επιθυμούν ανάφλεξη στην Κύπρο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβλέπουμε την προσπάθεια που κατά καιρούς γίνεται ώστε να εισέλθει στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής και η Τουρκία. Οι αφόρητες πιέσεις που ασκούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για αποδοχή λύσης “εδώ και τώρα” στο Κυπριακό, οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στο να βρεθεί μια φόρμουλα “μοιρασιάς ενεργειακών κερδών” που θα ικανοποιεί και την Τουρκία.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί όλα τα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην κυρπιακή ΑΟΖ, είναι πως το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται. Η Τουρκία θέλει να γίνεται η μεταφορά μέσω αγωγού που θα περνά από το έδαφός της. Λύση που προκρίνει και το Ισραήλ!
Η συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα μπορούσε να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και χωρίς τη συγκατάθεση των κυπριακών Αρχών εφόσον συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας, έχει δηλώσει ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Bloomberg.
Συνεπώς το σενάριο να εξυπηρετεί κάποιους η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση της Άκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι καθόλου απίθανο και θα πρέπει να μας απασχολήσει.
Στην Αθήνα πάντως και ειδικά στο ΥΠΕΞ και στο ΥΠΕΘΑ επισημαίνουν τις πολύ καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις στις οποίες “ποντάρουν” πολλά. Αν όχι τα πάντα…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μια απρόσμενη απόφαση που δεν περίμενε κανείς πήρε ο Σάκης Ρουβάς.
-
Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ 1. Ο έλεγχος των σεξουαλικών σου ορμών θα είναι ο λόγος που είσαι είτε επιτυχημένος είτε αποτυχημένος.
-
Ηλεκτρολόγος μέσω εφαρμογής μας δείχνει πόσο ρεύμα καταναλώνει κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι μας, ακόμα και σε standby mode.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου