Ανακοινώνοντας συμβόλαια για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού του ποσού ρεκόρ των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει το Ριάντ να
αναλάβει έναν μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή, κυρίως απέναντι στο Ιράν. Οι ΗΠΑ προβλέπουν να πουλήσουν στη Σαουδική Αραβία το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, ενώ βραχυπρόθεσμα θα της παράσχουν καθοδηγούμενες βόμβες υψηλής ακρίβειας, την πώληση των οποίων είχε αναστείλει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόκειται μεταξύ άλλων και για μια επίδειξη της αμερικανικής υποστήριξης στη στρατιωτική εκστρατεία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ενάντια στους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, παρά τις διεθνείς επικρίσεις για τον θάνατο πολλών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του Ριάντ.
«Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα» της κυβέρνησης Τραμπ «ότι θα έχει έναν διαφορετικό βαθμό συνεργασίας» με τη σαουδαραβική κυβέρνηση, μετά την ένταση που επικράτησε επί προεδρίας Ομπάμα, εξηγεί ο Τζον Καπέλο, ειδικός του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, ενός συντηρητικού ιδρύματος της Ουάσινγκτον.
Όπως στην Ευρώπη και την Ασία, ο Τραμπ επιθυμεί οι σύμμαχοί του να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διασφάλιση της ασφάλειάς τους και να υπολογίζουν λιγότερο στην υποστήριξη του αμερικανικού στρατού, επισημαίνει. Αυτή τη λογική ακολούθησε και με τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ενισχύοντας τη στρατιωτική δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας» οι ΗΠΑ επιθυμούν «ίσως να δουν τους Σαουδάραβες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους» απέναντι στις περιφερειακές απειλές και κατά κύριο λόγο απέναντι στο Ιράν, σημειώνει ο Καπέλο.
Η συμφωνία προβλέπει και την παροχή στο σαουδαραβικό Πολεμικό Ναυτικό πολλών πολεμικών πλοίων της Lockheed Martin. Για τους Αμερικανούς στόχος είναι να ενισχυθεί το Ριάντ απέναντι στο ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θεωρείται απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα στενά του Χορμούζ στον Κόλπο και στα στενά του Μπαμπ αλ Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Καπέλο εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον προωθεί τα όπλα της σε όλες τις χώρες του Κόλπου με την ελπίδα να τις δει να ενισχύουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες, ώστε να δημιουργήσουν μια δομή κοινής άμυνας ενάντια στο Ιράν. Ωστόσο οι ειδικοί υποβαθμίζουν τη σημασία των αποφάσεων που ανακοινώθηκαν από το Ριάντ, επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη. Για τον Τόνι Κόρντεσμαν, ειδικό του ιδρύματος CSIS στην Ουάσινγκτον, η συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί μια επιστροφή στην κανονικότητα μετά την ένταση που είχε προκληθεί την τελευταία χρονιά της προεδρίας του Ομπάμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Μόλις πήρα αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα από το Children's Health Defence που ίδρυσε ο Robert Kennedy Junior, ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ...
-
H εκπομπή «Today», το πρωινό talk show του ABC, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στα social med...
-
HTAN KAI OI ΔΥΟ ΠΙΣΤΟΙ... ΤΩΡΑ; META TON ΓΙΩΤΗ... ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Η ΜΠΕΤΤΥ... "ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ"ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Η ΜΠΕΤΤΥ... "ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ"
-
Όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς γίνονται πλέον VISA
-
Σας προειδοποιώ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ 10 Δευτερόλεπτα ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου