Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κυκλώματα διακίνησης αφρικανών μεταναστών προς την Ευρώπη αυξάνουν τον αριθμό όσων φτάνουν στα νησιά

Αυξάνονται οι ροές κυρίως προς τη Λέσβο
Αυξημένες, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δείχνουν να είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Έως σήμερα (15 Μαΐου)
έχουν φτάσει 909 άτομα, όταν όλο τον Απρίλιο οι αφίξεις έφτασαν τις 1028 σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στη Λέσβο, το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε 8830 από 8546 στα τέλη του Απριλίου.
Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων των αφίξεων δείχνει ότι το άνοιγμα των ξενοδοχείων στις ακτές του Κουσάντσι, απέναντι από τη Σάμο, διώχνει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων προς τα βόρεια όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι σαφώς λιγότερες, άρα αυξάνονται οι ροές κυρίως προς τη Λέσβο. Ήδη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στη Λέσβο έφθασαν 78 περισσότερα άτομα, από ότι όλο τον Απρίλιο, ενώ ο αριθμός των εγκλωβισμένων στο νησί ξεπέρασαν και πάλι τις 3000 παρά τις καθημερινές αναχωρήσεις και έφτασε τους 3162 όταν την πρωτομαγιά ήταν στους 2.990.
Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν την εθνική καταγωγή των όσων περνάνε στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα πλέον των όσων φτάνουν στο νησί είναι Αφρικανοί και κυρίως από κράτη της κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για μετανάστες που φτάνουν στη Κωνσταντινούπολη, με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών (THY), χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο αφού δεν απαιτείται η έκδοση θεώρησης διαβατηρίου (visa) για όσους φτάνουν στην Τουρκία από τις συγκεκριμένες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, που προέρχονται από αστυνομικές διωκτικές Αρχές, στην ουσία πρόκειται για έμμεση «επιδότηση» των μεταναστευτικών κυρίως ροών προς την Ελλάδα από τις κεντρικοαφρικανικές χώρες.
«Όποιοι θέλουν με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια από τις χώρες καταγωγής τους και χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο και δηλώνοντας πως είναι τουρίστες πάνε στην Τουρκία. Στη συνέχεια, έρχονται σε επαφή με κυκλώματα δουλεμπόρων που δρουν στην Κωνσταντινούπολη και μετά με λεωφορεία μεταφέρονται κυρίως στη βορειοδυτική Τουρκία απ’ όπου, τις τελευταίες μέρες κυρίως, περνάνε στη Λέσβο».
Τα σημεία αναχώρησης προς τη Λέσβο παραμένουν εδώ και δυο χρόνια τα ίδια: Η περιοχή του χωριού Μπαντεμλί, λίγο νοτιότερα του Δικελί, απ’ όπου ξεκινούν όσοι φτάνουν στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και η περιοχή του Μπεχράμ Καλέ της αρχαίας δηλαδή ‘Ασσου απ’ όπου ξεκινάν όσοι φτάνουν στις βόρειες ακτές της Λέσβου. Τα δυο αυτά σημεία αποτελούν για τις τουρκικές Αρχές, όπως όλα δείχνουν, άβατα αφού μέσω αυτών διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Εδώ βέβαια σημειώνεται ότι στις ελληνικές ακτές δεν γίνονται αποβάσεις, αφού οι επιβαίνοντες σε βάρκες συγκεντρώνονται σε σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής ή της Frontex αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι έχουν μπει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Να τονίσουμε εδώ ότι πρόσφατα οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν για τη σύλληψη Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι και προσπαθούσαν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Περγάμου, 30 μόλις χιλιόμετρα από το Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, ενός δουλεμπορικού κέντρου διακίνησης κυρίως Αφρικανών μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό, στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε συμμετείχαν και στρατιωτικοί, αλλά και στελέχη αστυνομικών διωκτικών Αρχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία σήμερα, περιμένοντας να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την άλλη Ευρώπη, βρίσκονται περίπου 1000 μετανάστες κατά 70% Αφρικανοί. Από αυτούς, μεγάλος είναι ο αριθμός των όσων θα περάσουν στα νησιά ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων, από την Κωνσταντινούπολη, περνάνε στην Ελλάδα, μέσω Έβρου ή μέσω των Τουρκοβουλγαρικών συνόρων.
Αντίθετα, σημαντικά μειωμένοι και συνεχώς μειούμενοι είναι οι αριθμοί των Σύρων και άλλων προσφύγων και κυρίως αυτών που ξεκινούν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, μέσω των ελληνικών νησιών κυρίως από την περιοχή της Σμύρνης. Στον Μπασμανέ της Σμύρνης, τα ερειπωμένα σπίτια, στα οποία διέμεναν οι Σύροι πρόσφυγες είναι έρημα. Ενώ όσοι πάλι παραμένουν εκεί εργάζονται σε βιομηχανίες της Σμύρνης ή μαζεύουν σκουπίδια για ανακύκλωση, ελπίζοντας στη λήξη του πολέμου στη Συρία και στην επιστροφή τους εκεί. «Δεν μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη, τα σύνορα έκλεισαν, όταν θα τελειώσει ο πόλεμος θα γυρίσουμε στην πατρίδα μας» έλεγε την περασμένη εβδομάδα στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Φατμά Σύρα πρόσφυγας από το Χαλέπι. Πολύ μικρές είναι οι ροές προς την περιοχή της Σμύρνης και άλλων προσφύγων και μεταναστών, από άλλες περιοχές της Ασίας και ιδιαίτερα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, που στο παρελθόν ήταν φανερή η παρουσία κυρίως Πακιστανών μεταναστών και προσφύγων που έψαχναν τρόπο να περάσουν στην Ελλάδα, είχαν μάλιστα καταληφθεί και παλιά ξενοδοχεία και άλλα παλιά κτήρια όπου διέμεναν, σήμερα τίποτα δεν θυμίζει ότι από εδώ ξεκίνησαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με κατεύθυνση όλοι για τη Χίο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση Αφρικανών μεταναστών προς την Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός κυκλώματος διακίνησης γυναικών για πορνεία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως αποκάλυψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Τουρκία, οι γυναίκες μεταφέρονται από αφρικανικές χώρες στην Κωνσταντινούπολη, όπου και εκπορνεύονται, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για το επόμενο τμήμα του ταξιδιού τους. Σε κάθε σταθμό, η πορνεία αποτελεί μέσον επιβίωσης, αλλά και κέρδους για όσους τις συνοδεύουν οι οποίοι και τις οδηγούν σε ευρωπαϊκές πόλεις για να τις παραδώσουν σε διεθνή κυκλώματα πορνείας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις