Το Παρίσι ζει για άλλη μια φορά τον τρόμο, με την επίθεση στα Ηλύσια Πεδία να φέρνει στους Γάλλους μνήμες από τις πολύνεκρες επιθέσεις που έζησαν τα τελευταία χρόνια.
Το πρώτο σοκ ήταν η επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στις 7 Ιανουαρίου του 2015. Δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ στα γραφεία του περιοδικού με 12 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και επτά να τραυματίζονται. Οι δράστες σκόπευαν τα κεφάλια των δημοσιογράφων και σκιτσογράφων, σκοτώνοντάς τους υπό μορφή εκτέλεσης. Τρεις κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την αιματηρή επίθεση.
Το Charlie Hebdo είχε προκαλέσει σάλο στις μουσουλμανικές κοινότητες ανά τον κόσμο με τα πρωτοσέλιδά του, μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2012 και τον Ιανουάριο του 2014 είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ (τη δεύτερη φορά μάλιστα είχε 64σέλιδο αφιέρωμα).
Πριν προλάβει να επουλώσει τις πληγές της η Πόλη του Φωτός δέχθηκε ένα ακόμη το χτύπημα τον ίδιο χρόνο. Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε από το μακελειό και τη σειρά βίαιων επιθέσεων στο 10 και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού και στο προάστιο Σαιν Ντενί.
Τρεις εκρήξεις και έξι περιστατικά μαζικών πυροβολισμών σημάδεψαν τη Γαλλία και ολόκληρη την Ευρώπη.
Στο Σταντ ντε Φρανς στο Σαιν Ντενί πραγματοποιήθηκαν τρεις εκρήξεις, περίπου 20 λεπτά μετά την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, στις εξέδρες τους οποίου βρισκόταν ο Φρανσουά Ολάντ.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο πρώτος βομβιστής έγινε αντιληπτός από έναν σεκιούριτι, πριν μπει στο γήπεδο, και τότε πυροδότησε τα εκρηκτικά. Δέκα λεπτά αργότερα, ένας άλλος ανατινάχθηκε κοντά στο στάδιο και ένας τρίτος κοντά σε ταχυφαγείο.
Την ίδια ώρα, δύο άνδρες άνοιξαν πυρ προς τη βεράντα του La Belle Équipe στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, με 18 ανθρώπους να σκοτώνονται.
Η σφαγή στο Μπατακλάν
Στο θέατρο Μπατακλάν εκείνο το βράδυ είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι με το αμερικανικό συγκρότημα Eagles of Death Metal να παίζει μπροστά σε περίπου 1.500 άτομα.
Μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις άνδρες με τυφέκια ΑΚ-47 μπήκαν μέσα στην αίθουσα, φώναξαν «Αλλάχου Ακμπαρ» και άρχισαν να πυροβολούν και να ρίχνουν χειροβομβίδες.
Μετά την επίθεση, οι δράστες άρχισαν να συλλαμβάνουν ομήρους, με την αστυνομία μετά από δύο ώρες να εισβάλλει στο θέατρο. Η κατάσταση ομηρείας έληξε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση με την απελευθέρωση των ομήρων.
Σύμφωνα με τις αρχές 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο τραγικός απολογισμός του αιματοκυλίσματος ήταν 129 άνθρωποι να σκοτώνονται και 352 να τραυματίζονται από τους οποίους οι 80 νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Το Παρίσι ζει εδώ και σχεδόν και δύο χρόνια υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, με τους κατοίκους της πόλης να συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους.
Φωτογραφίες: AP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου