Την εκτίμηση ότι "η Τουρκία βγαίνει βαθιά διχασμένη από το δημοψήφισμα", διατύπωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης,
μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
"Επί της ουσίας μιλάμε για μια τριχοτομημένη χώρα μεταξύ των φιλελεύθερων κεμαλιστών, των ευρωπαϊστών Τούρκων από τη μία, των υποστηρικτών του Ερντογάν από την άλλη και των Κούρδων", εξήγησε ο κ. Φίλης και σημείωσε πως αν και εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος "θέλει να βγάλει τη χώρα του από τα σημερινά αδιέξοδα θα πρέπει να επιχειρήσει τη συμφιλίωση αυτών των διαφορετικών τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας".
Χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη" την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και παρατήρησε πως "υπάρχει ουσιαστικά μία έλλειψη διάκρισης μεταξύ των εξουσιών, κάτι που θα ενταθεί μετά το δημοψήφισμα και μετά το 2019, όταν αυτές οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ".
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, "από τη στιγμή που τα 2/3 της πιο δυναμικής Τουρκίας -της Τουρκίας που είναι πιο ισχυρή στη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό- ψήφισαν κατά του Ερντογάν, αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, το επόμενο διάστημα, στις προσπάθειες που κάνει να αναδιατάξει τις δυνάμεις και να επαναφέρει τη χώρα του σε μια ροή κανονικότητας, θα πρέπει να το κάνει αυτό με τις πιο οπισθοδρομικές δυνάμεις της τουρκικής κοινωνίας, κάτι που δεν είναι εύκολο".
Ο ίδιος εκτίμησε ότι "μεγάλη προτεραιότητα για τον Ερντογάν από εδώ και πέρα θα είναι η αναθέρμανση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες", κάτι όμως που έχει "έναν βαθμό δυσκολίας λόγω της υποστήριξης που η Ουάσιγκτον παρέχει στους Κούρδους της Συρίας όσο και ότι αυτό θα προκαλέσει κάποιες επιπλοκές στις σχέσεις με τη Ρωσία".
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν δύο σενάρια, με το πρώτο να οδηγεί σε σταδιακή αποκλιμάκωση και επαναφορά των σχέσεων σε πιο ρεαλιστικές βάσεις και το δεύτερο να οδηγεί σε ρήξη. "Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι (ο Ερντογάν) έχει την πολυτέλεια να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς η τουρκική οικονομία πλήττεται και η ΕΕ είναι ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος της Τουρκίας", σημείωσε ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
"Η μπίλια", εκτίμησε, "θα καθίσει στη μέση. Ναι μεν θα συμφωνήσουν σε μια διαπίστωση που είναι έτσι κι αλλιώς κοινή, ότι η προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι εξαιρετικά ισχνή, αλλά θα δοθεί και μία έμφαση σ’ αυτά που ενώνουν τις δύο πλευρές".
Από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, προχώρησε στην εκτίμηση πως "αν δεν υπήρχε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης (στην Τουρκία), ο Ερντογάν δεν θα είχε πάρει το δημοψήφισμα".
"Ήταν ένα δημοψήφισμα που το πήρε με το στανιό ο Ερντογάν, το οποίο θα είχε χάσει υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς (έκτακτης ανάγκης) που έχει επιβάλει, αν δεν είχε κλείσει τα ΜΜΕ τα αντίθετα, αν δεν υπήρχε αυτή η προπαγάνδα και η τρομοκρατία κατά των αντιπάλων του", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι "από την ώρα που κέρδισε είναι βέβαιο ότι θα είναι ο επόμενος μονοκράτορας, ένας πρόεδρος με εξαιρετικά αυξημένες αρμοδιότητες".
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Συρίγος παρατήρησε ότι "είναι προφανές ότι έχει χάσει και παραδοσιακούς οπαδούς του ισλαμικού κόμματος και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στενότατοι συνεργάτες του, όπως ο Νταβούτογλου και ο Γκιούλ, δεν συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ της μετατροπής του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία", ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος "πληγώθηκε" κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, "μια τεράστια εκλογική περιφέρεια και πραγματικά απεικονίζει το σφυγμό της Τουρκίας".
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πώς τυχόν αυτές θα επηρεαστούν από την πρόθεση π.χ. του Τούρκου προέδρου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επαναφορά της θανατικής ποινής, ο κ. Συρίγος, αφού παρατήρησε ότι "ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη" χαρακτήρισε "υποκριτική" τη στάση της τελευταίας που "κόπτεται για την επαναφορά της θανατικής ποινής αλλά 'καταπίνει' χωρίς να διαμαρτύρεται το γεγονός ότι έχουν απολυθεί 130.000 υπάλληλοι από τις δουλειές τους, ότι είναι φυλακισμένα 140.000 άτομα".
"Η εκτίμησή μου", τόνισε ο κ. Συρίγος "είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κρατά υψηλούς τους τόνους γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πετύχει το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Αυτό είναι κάτι που θα το επιδιώξει με κάθε τρόπο και ξέρει πως σ' αυτή τη φάση μπορεί να πιέσει γιατί η Ευρώπη έχει πολλές εκλογές τους επόμενους μήνες".
Ερωτηθείς για το αν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι "δεν αλλάζει κάτι σ' εμάς" και εξήγησε: "Έχουμε έναν εξαιρετικά προβληματικό γείτονα. Παραμένει ο προβληματικός γείτονας, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα. Προσωπικά θεωρώ καλό ότι ο Ερντογάν έχει αυτό το εσωτερικό πρόβλημα και έτσι θα είναι αποσπασμένη εν μέρει η προσοχή του στο εσωτερικό από το να είναι αποκλειστικά στο εξωτερικό. Θεωρώ ότι δεν αλλάζει κάτι. Θεωρώ ότι το πρόβλημα παραμένει. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη ένα σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, όπου ετοιμάζεται να αρχίσει έρευνες τις αμέσως επόμενες ημέρες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου