Αν δεν κλείσει σύντομα η συμφωνία, τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κάνει και πάλι το ελληνικό ζήτημα κεντρικό προεκλογικό θέμα στη Γερμανία, δήλωσε ο Νίκος Χριστουδουλάκης.
Εξέλιξη που, όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, θα υποχρέωνε τον Μάρτιν Σουλτς να συμφωνεί με τις διαρκείς απαιτήσεις από την Ελλάδα «για να μην πάθει στραπάτσο» και έτσι «τον Σεπτέμβριο θα είμαστε πάλι χωρίς συμμάχους με όλα τα μέτρα ανοιχτά και αυξανόμενα».
Ο κ. Χριστουδουλάκης έκανε λόγο για «μοιραίο λάθος» της κυβέρνησης, επειδή έβαλε ξανά στο προσκήνιο το ΔΝΤ καθώς νόμισε ότι θα την υποστηρίξει στο θέμα του χρέους.
«Κάθε μέρα που περνά και διαχέεται ξανά η εικόνα της αναξιόπιστης χώρας, οι πιο συντηρητικοί πιστωτές κερδίζουν πόντους για την ανάγκη επιβολής μακροχρόνιων απαιτήσεων στην Ελλάδα. Πού το περίμενε το ΔΝΤ ότι θα γινόταν περιζήτητο για να διασφαλιστεί τάχα η αξιοπιστία εφαρμογής των μέτρων; Πριν ένα χρόνο, σχεδόν κανείς δεν ήθελε το ΔΝΤ και έλεγαν να ρυθμίζει όλο το χρέος ο ΕSM, πράγμα που θα απάλλασσε την Ελλάδα από την χορωδία των πιστωτών. Όμως η κυβέρνηση έκανε το μοιραίο λάθος και το έβαλε ξανά στο προσκήνιο επειδή νόμισε ότι θα την υποστηρίξει στο θέμα του χρέους. Τώρα βέβαια που επιτέλους κατάλαβε ότι το ΔΝΤ θα απαιτήσει σκληρότερα μέτρα το αποκηρύσσει, αλλά η ευκαιρία χάθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται τους φόβους που εξέφρασε πρόσφατα ο Κώστας Σημίτης, για ατύχημα και τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση, κ. Χριστοδουλάκης απάντησε στο ΑΠΕ: «Εχουν ήδη γίνει πολλά ατυχήματα με την καθυστέρηση και τώρα απομένει το ερώτημα μήπως γίνει το μοιραίο».
Ακόμη, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «αγαλλιάζουν με την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης» και εξέφρασε την άποψη ότι «είναι εξωφρενικό ότι για να κλείσει η συμφωνία πρέπει η ΔΕΗ να προχωρήσει στην πώληση μονάδων. Αν κάτι δεν πάει καλά με την αγορά ηλεκτρισμού, αρμόδια είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι η τρόικα. Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μερικούς βουλευτές, θα προκαλέσει τελικά μια πρωτοφανή απαξίωση στη μεγαλύτερη και καλύτερη επιχείρηση της χώρας. Δύσκολα το λες αυτό σοβαρή διαπραγμάτευση».
Τέλος, αναφερόμενος στην πρόσφατη κίνηση των Διαμαντοπούλου- Φλωρίδη- Ραγκούση ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι είναι ενδιαφέρον να διατυπώνονται νέες προτάσεις «με την προϋπόθεση οι συγγενείς δυνάμεις να ενώνονται και να προχωρούν μαζί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου