Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΥΠΟΙΚ: Δώστε το ακίνητο στο Δημόσιο εάν δεν μπορείτε να το πληρώσετε

Το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κτλ. – Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιώνΈναν…
«βολικό» τρόπο ώστε οι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς φέρεται ότι εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον σημειώνει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές από το περιβάλλον της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.
Πιο συγκεκριμένα στο υπουργείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ο νόμος, βάσει του οποίου προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να το παραχωρήσει στο… Δημόσιο, από τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους διάταξη υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία, αλλά είναι απαραίτητη μία υπουργική απόφαση προκειμένου από τη μία πλευρά να τεθεί σε ισχύ και από την άλλη να ξεκαθαριστούν οι παράμετροι βάσει των οποίων θα υλοποιηθεί.
Τα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ύψος του φόρου κληρονομιάς πάνω από το οποίο θα μπορεί να γίνεται χρήση του μέτρου αυτού, όπως και τον τρόπο που θα γίνεται η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα παραχωρείται. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο δεν θα αφορά στην πληρωμή άλλων φόρων π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑκτλ. Θα εφαρμόζεται αποκλειστικά για τη φορολογία κληρονομιών.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το μέτρο, με το πιθανότερο αυτό να μπορεί να ισχύσει εάν ο φόρος κληρονομιάς ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.
Στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν ακόμη εάν η αποτίμηση της αξίας του ακινήτου θα γίνει βάσει των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν ή όχι, καθώς αυτό -αν και έχει αδυναμίες, όπως παραδέχονται οικονομικοί παράγοντες – θεωρείται το πλέον αξιόπιστο αυτή τη στιγμή απαλλάσσοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες από χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτεί ο προσδιορισμός της εμπορικής αξίας των ακινήτων και από τριβές με τους φορολογούμενους.

Φυσικά υπάρχουν και επιπλέον θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όπως για παράδειγμα με τι κριτήρια θα επιλέγεται το ακίνητο που θα παραχωρείται από τον φορολογούμενο για την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η αξία του ακινήτου που θα επιλέγεται θα πρέπει να είναι στα επίπεδα του φόρου, αφού δεν θα προβλέπεται διαδικασία επιστροφής χρημάτων προς τον φορολογούμενο, ούτε η αξιοποίηση του και για πληρωμές άλλων φόρων τώρα ή στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή το 2016 υπέβαλλαν αίτηση αποποίησης κληρονομιάς 54.422 φορολογούμενοι έναντι 45.628 το 2015, 41.388 το 2014 και 29.199 το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις