Κρατώντας πανό εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη, η επιτροπή αγώνα συγκεντρώθηκε το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.
Εκεί όπου επέλεξε να δώσει και συνέντευξη Τύπου.
Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που επέδωσε αναφέρει ότι «εκπροσωπούμε 28 πανελλήνιους και τοπικούς συλλόγους κι αγωνιζόμαστε για να μην γίνει η Μάνη με τους 96 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, με εθνικά κι ευρωπαϊκά αναγνωρισμένη πανίδα και χλωρίδα, βιομηχανική ζώνη».
Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που επέδωσε αναφέρει ότι «εκπροσωπούμε 28 πανελλήνιους και τοπικούς συλλόγους κι αγωνιζόμαστε για να μην γίνει η Μάνη με τους 96 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, με εθνικά κι ευρωπαϊκά αναγνωρισμένη πανίδα και χλωρίδα, βιομηχανική ζώνη».
Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της επιτροπής, η στάση του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, είναι μεροληπτική υπέρ των εταιρειών που σκοπεύουν να τοποθετήσουν τις 42 πρώτες, βιομηχανικού τύπου, ανεμογεννήτριες στα βουνά της Μάνης.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Κοτέας «οι 42 ανεμογεννήτριες είναι μόνο η αρχή, γιατί υπάρχει σχέδιο για τοποθέτηση άλλων 100, από την Αρεόπολη μέχρι το χωριό Βάθεια, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέες περιοχές».
Η επιτροπή ζητά «ανάκληση των αποφάσεων κι επανεξέταση των εγκρίσεων που έχουν ψηφιστεί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Να ληφθούν υπόψη οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας και της εισηγητικής έκθεσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς και η σωρεία νόμων και διαταγμάτων που προστατεύουν την πολιτισμική και αισθητική ενότητα της μανιάτικης χερσονήσου».
Όπως τονίζουν, οι Μανιάτες απαιτούν να κηρυχθεί η Μάνη ιστορικό μνημείο και να τεθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας και να χαρακτηριστεί η Μάνη ιστορικός τόπος».
Εκπρόσωποι της επιτροπής έγιναν δεκτοί από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, η οποία δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύεται να μελετήσει εκ νέου τους όρους, ώστε να μην υπάρξει μη αναστρέψιμη ζημιά στην περιοχή, να εξεταστεί αν υπάρχει πλάνη εκ μέρους των εταιρειών και τέλος να διαπιστωθεί το πραγματικό ύψος των ανεμογεννητριών που πρόκειται να τοποθετηθούν.
Οι Μανιάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να ερευνήσουν όλες τις συνθήκες και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με πορείες στη Μάνη, Πειραιά, Αθήνα, μέχρι τις 26 Απριλίου, οπότε κι αναμένουν να εξεταστεί η προσφυγή τους στο ΣτΕ.
Στο πλευρό τους τάχθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ από τη Λακωνία, Σταύρος Αραχωβίτης. «Στηρίζω διαχρονικά τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ (βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κι υποστηρίζω το αίτημα για κήρυξη της Μάνης ως ιστορικό και φυσικό μνημείο».
Όπως προσθέτει ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Κοτέας «πέρα από το ιστορικό κομμάτι, οι περιοχές όπου θέλουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες είναι περάσματα αποδημητικών πουλιών, άρα ταράζεται και το περιβάλλον».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου