Μπορεί ο Τραμπ να δέχεται πυρά για την “σκληρή” μεταναστευτική του πολιτική, ωστόσο είναι ο… ‘όσιος’ Ομπάμα αυτός που μετέτρεψε τους μετανάστες σε κανονικούς σύγχρονους δούλους!
Χιλιάδες μετανάστες που είχαν συλληφθεί από το ICE (Immigration and Customs Enforcement), το αντίστοιχο αμερικάνικο τμήμα Αλλοδαπών, υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Περίπου 60.000 μετανάστες είτε εργαζόντουσαν για ένα δολάριο την ημέρα, είτε αμισθί, παρά την απαγόρευση της δουλείας . Η πράξη αυτή αντιβαίνει, επίσης, στις νομοθετικές ρυθμίσεις περί κατώτατου μισθού, ο οποίος στις ΗΠΑ ανέρχεται στα εννιά δολάρια την ημέρα. Σύμφωνα με τους κρατούμενους, όσοι αρνήθηκαν να εργαστούν ως σκλάβοι, απειλήθηκαν ότι θα οδηγηθούν στην απομόνωση.
Η μήνυση κατατέθηκε το 2014 και αφορά σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες υπεύθυνες για την κατασκευή φυλακών, την G.E.O. Group, η οποία είχε υπογράψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση. Προσέλαβε, δε, το χαρακτήρα συλλογικής αγωγής τη Δευτέρα (5/3), κατόπιν απόφασης ομοσπονδιακού δικαστή.
Οι αρχικοί εννέα ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις ICE αναγκάζονται να εργαστούν χωρίς αμοιβή – και ότι όσοι αρνούνται να το πράξουν απειλούνται με απομόνωση.
Συγκεκριμένα, η αγωγή ισχυρίζεται, έξι κρατούμενοι επιλέγονται τυχαία κάθε ημέρα και αναγκάζονται στον καθαρισμό οικιστικών μονάδων της εγκατάστασης. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η πρακτική παραβιάζει τις ομοσπονδιακές Πράξη Προστασίας Θυμάτων Σωματεμπορίας, το οποίο απαγορεύει τη σύγχρονη δουλεία.
Περισσότερα: Thousands of ICE detainees claim they were forced into labor, a violation of anti-slavery laws
Η «βιομηχανία του σωφρονισμού» εγκαινιάστηκε επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν με την ιδιωτικοποίση των αμερικανικών φυλακών. Ο πληθυσμός των κρατουμένων αυξήθηκε κατά 700%, ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα στα κελιά αναγκαζόντουσαν πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολυεθνικές εταιρίες όπως η Wal-Mart, η Microsoft και τα Starbucks έναντι πινακίου φακής.
Όπως και στις ΗΠΑ η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος ξεκινά από την κερκόπορτα των κέντρων κράτησης μεταναστών. Η απόφαση για την πρόσληψη ιδιωτικών φρουρών στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, για την οποία ασκούσε πιέσεις ο Χρίστος Δήμας -βουλευτής της Ν.Δ. και γιος του υποψήφιου προέδρου- αποτέλεσε σημείο καμπής σε αυτή την πορεία. Ενώ μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει μειωθεί, ο βουλευτής υποστήριζε ότι έχει αυξηθεί και πως μόνο η ιδιωτικοποίηση της φρούρησης θα αποδεσμεύσει αστυνομικούς για τη φύλαξη της πόλης.
Αν η Ελλάδα ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών που επέτρεψαν τη δημιουργία ιδιωτικών φυλακών πιθανότατα θα γνωρίσει και αυτή αύξηση των κρατουμένων ακόμη και αν υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας. Χρυσές δουλειές, δηλαδή, για εργολάβους που θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των φυλακών σε μια περίοδο που η αγορά των δημοσίων έργων καταρρέει. Και φυσικά μια τέτοια «καινοτομία» χρειάζεται και τους κολαούζους της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου