Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Μάχη στήθος με στήθος στο δημοψήφισμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δεκάξι μέρες πριν το δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες που ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπη.

Δύο ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είπαν στο Reuters ότι σφυγμομέτρηση που ζήτησε το AΚP έδειξε ότι το «ΝΑΙ» ήταν στο 52%, από 55-56% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, αν και περίμεναν ότι θα ενισχυόταν το στρατόπεδό τους από την αναμόχλευση των εθνικιστικών αισθημάτων λόγω της κόντρας με την Ευρώπη.
Μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORC, που θεωρείται φιλοκυβερνητικό, έφερε την Τετάρτη το «ΝΑΙ» στο 55,4% σχεδόν στις μισές απ’ τις 81 επαρχίες της χώρας.
Αντιθέτως ο Μουράτ Γκεζιτζί, η εταιρεία δημοσκοπήσεων του οποίου τείνει να καταγράφει μεγαλύτερη υποστήριξη στην αντιπολίτευση, είπε στο Reuters ότι σε καμία από τις 16 δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η εταιρεία του τους τελευταίους οκτώ μήνες δεν ήταν μπροστά το «ΝΑΙ». Και με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή του αναμένει νίκη του «ΟΧΙ» με ποσοστό 51-53%.
Όπως και νά’ χει σε καμία απ’ τις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν δεν φέρεται να συγκεντρώνει το 60% που επιθυμεί, όπως λένε συνεργάτες του στην Άγκυρα.
«Δεν έχουμε δει στις δημοσκοπήσεις μας αποτέλεσμα που να μην φέρνει μπροστά το “ΝΑΙ”. Αλλά θέλουμε η συνταγματική μεταρρύθμιση να εγκριθεί μ’ ένα υψηλό ποσοστό για να υπάρχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή», είπε ο εκπρόσωπος του AKP, Γιασίν Ακτάι.

Οι αποκλίσεις στις σφυγμομετρήσεις οφείλονται εν μέρει στις πολιτικές συμπάθειες των εταιρειών δημοσκοπήσεων της Τουρκίας. Αντανακλούν, όμως, και το γεγονός ότι κομμάτι της τουρκικής κοινής γνώμης παραμένει αναποφάσιστο, περιλαμβανομένων και υποστηρικτών του AKP που δεν νιώθουν άνετα με τη συγκέντρωση τόσης εξουσίας στα χέρια του Ερντογάν.
Οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές προβλέπουν την ταυτόχρονη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2019, με τον πρόεδρο να μπορεί να παραμείνει έως και δύο πενταετίες στο πόστο του. Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νωρίτερα αν κερδίσει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα, αφού έτσι θα μπορούσε να αναλάβει νωρίτερα πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.
Αλλά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του λένε ότι μια τέτοια κίνηση είναι μάλλον απίθανη, υπογραμμίζοντας ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να εξασθενήσει την κοινοβουλευτική τους δύναμη, πέραν απ’ την κόπωση των ψηφοφόρων μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις την τελευταία τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις